ممنوعیت صادرات مرغ گوشتی، افزایش سن گلههای مرغ مادر و قیمت غیرکارشناسی ستاد تنظیم بازار و قیمت پایین خرید مرغ توسط شرکت پشتیبانی با توجه به نتایج کارشناسی اشتباه و عجولانه، طی سال گذشته تاکنون صنعت طیور را با مشکلات و چالشهای زیادی مواجه کرد.
براساس آنالیز انجام شده قیمت تمام شده، مرغ زنده درب مرغداری 9062 تومان میباشد درحالیکه قیمت در بازار طبق مصوبه دولت حدود 7500 تومان است و مرغدار با زیانی در حدود 1600 تومان برای هر کیلوگرم گوشت مرغ مواجه میگردد.
باتوجه به افزایش چند برابری هزینهها در شرایط بحرانی اقتصاد و تورم موجود، این نرخ فروش مرغ در بازار باعث تحمیل بار مالی بر دوش تولیدکننده و بدهیهای سنگین بانکی و مالی شده است.
انحصار توزیع سویا توسط وزارت جهاد کشاورزی در سال جاری مزید برعلت شده و مشکلات بیشتری ایجاد کرده است.
مرغداران علاوه بر عدم تامین سویا از سوی دولت مجبور به خرید از بازار آزاد با قیمتهای بالاتر از نرخ دولتی شدند. از سوی دیگر این امر باعث افزایش دلالی و ایجاد بازار سیاه شده است.
براساس آنالیز قیمت دان در وزارت جهاد کشاورزی، قیمت ذرت 1600 تومان و سویا 2700 تومان با احتساب کرایه حمل محاسبه شده است. ولی این قیمتها هرگز عملیاتی نگردید و مرغداران در بازار آزاد ذرت را با قیمت حدود 2000 تومان و سویا را با قیمت حدود 5000 تومان و بالاتر خریداری میکنند. این امر قیمت تمام شده گوشت مرغ در مرغداری را به 9062 تومان رسانده است که از قیمت مصوب دولت و فروش در بازار بیشتر است و مرغداران متحمل ضرر زیادی هستند که چرخه تولید را مختل کرده و به سوی ورشکستگی جمعی پیش میروند.
در فروش سویا با نرخ بالاتر از نرخ مصوب دولت دو حالت اتفاق میافتد؛ یا سویا را از کانال کارخانه در بازار آزاد به قیمت 5000 تومان میفروشند، یا به صورت پلت و طی سناریوی بازارسیاهی که راه میاندازند آن را به فروش میرسانند.
در حالت دوم شرکتهای توزیعکننده مدعی میشوند که منتظر اعلام معرفی مرغدار جهت نرخ مصوب هستند و وقتی بازار سویا افت کرد، پلت به مرغدار تحویل میدهند. طی روزهایی که سویا حدود 5000 تومان شد، پلت دو برابر میشود که از همین سویای سهمیهبندی تهیه شده است.
هیچ عقل سلیمی موارد فوق را قبول نمیکند که چون قیمت سویا کاهش یافته است، در نتیجه پلت تحویل بدهند.
مرغدار در این مقطع پلت را با نرخ کهکشانی دریافت کرده است. تاریخ وصول سویا و فروش پلت هم خودش مساله مهمی است.
برای مثال به یک مورد از بلاهایی که بر سر صنعت مرغداری میآید توجه کنید:
با مقدار 12هزار تن سویایی که تا ششم فروردین ماه امسال توسط وزارت جهادکشاورزی به کارخانه تولید خوراک دام و طیور استان فارس تحویل گردیده است میتوان ٣٠٤ مرغدارى با ظرفیت ٢٠٠ تن دان را حمایت کرد. دقیقاً با این وزن سویای اعلام شده میشود 197 فارم 45هزار قطعهای که هر فارم در طی دوره میتواند 110 تن گوشت مرغ تولید کند را پوشش داد.
حالا 197 ضرب در 110 تن مساوی است با 21هزار و 670 تن گوشت که میتواند تحویل بازار مصرف گردد.
رئیس هیأتمدیره اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور میگوید: تلاش خواهیم کرد تا در مورد قیمت مصوب گوشت مرغ تصمیمگیری مجدد شود. ما بر این باوریم که حتی در صورت تامین نهادهها با نرخهای مصوب کنونی، باز هم قیمت تمام شده گوشت مرغ بیش از رقم مصوب فعلی خواهد بود.
غلامحسین جافر در خصوص امکان تأمین کنجاله سویا از بازار آزاد افزود: این محصول حتی با قیمت 4 تا 5 هزار تومان نیز در حال حاضر در بازار وجود ندارد.
از سوی دیگر، نقدینگی تولیدکنندگان گوشت مرغ نیز تا اواخر سال گذشته شمسی، صرف واریز جهت خرید این محصول به حساب واردکنندگان شده است و علیرغم تماسهای مکرر به نظر نمیرسد که تا انتهای ماه جاری - اردیبهشت - نیز محمولههای یاد شده تحویل مرغدار شود.
وی با تاکید بر اینکه قیمت دستوری فوق عملاً به صنعت تولید گوشت مرغ در کشور آسیب جدی وارد خواهد ساخت، گفت: به طور جدی پیگیر این موضوع هستیم تا تکلیف تولیدکنندگان در این خصوص مشخص شود؛ چرا که شرایط فعلی، سبب کاهش تولید گوشت مرغ و افزایش واردات آن خواهد شد. در سالی که با نام رونق تولید مزین شده است، اشتغال و تولید کاهش مییابد و جبران آن به سادگی امکانپذیر نخواهد بود.
جلسه تعیین قیمت مرغ زنده در وزارت جهاد کشاورزی در تاریخ 10 اردیبهشت 1398 با حضور معاون محترم امور دام وزارتخانه، مدیرکل طیورکشور و برخی مسئولان پشتبانی امور دام و همچنین تشکلهای صنعت، کانون انجمنها، اتحادیه سراسری و اتحادیه صنعت برگزار گردید.
در این جلسه برای قیمت تمام شده گوشت مرغ زنده با احتساب سود 12 درصد و براساس قیمت مصوب نهادههای دان، مبلغ 9066 تومان تعیین شد. این مبلغ بر اساس قیمت مصوب نهادههای دان محاسبه شده اما در واقعیت هیچ یک از مرغداران نتوانستهاند تمام نیاز ذرت و سویا را بر اساس قیمت مصوب تامین کنند. بلکه سویا را با قیمت 4800 تا 5300 و ذرت با قیمت 1800 تا 2000 تومان تهیه کردهاند. بنابراین قیمت تمام شده گوشت مرغ زنده برای مرغداران بسیار بالاتر از 9066 تومان است.
با فرض پذیرش این قیمت وزارت جهاد کشاورزی، هم اکنون قیمت مرغ در بازار 7200 تومان است و شرکت پشتیبانی امور دام با قیمت زیر 7200 تومان از مرغدار خرید میکند. یعنی مرغدار به ازای هر کیلو 1900 تومان ضرر میدهد. به عبارتی به فرض تامین کامل نهادهها توسط دولت هر واحد مرغداری 20000 قطعهای مبلغی بین 100 تا 115 میلیون تومان در یک دوره ضرر میکند.
اقدام ستاد تنظیم بازار و وزارت صمت خیانت به تولیدکننده
وزارت صمت قول داده است که قیمت اعلامی مرغ توسط وزارت جهادکشاورزی را بپذیرد و همان را اعلام کند. اما تا چه زمانی این کار را بکند و آیا به قول خود پایبند باشد یا نه مشخص نیست. البته معاونت امور دام و حراست وزارت جهادکشاورزی قول پیگیری سریع موضوع را دادهاند.
قیمت 7200 تومان، قیمت واقعی مرغ نیست و اگر بخواهیم تولید در کشور ادامه پیدا کند، باید برای تولیدکننده سودآور باشد. امیدواریم مسئولان کشور اندکی نگران آینده کشور و تولیدکننده باشند.
معاون وزیر صنعت معدن و تجارت و رئیس سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان میگوید: درخصوص ضرورت رعایت قیمت مصوب مرغ درب مرغداری و تا سطح عرضه، از استانداران سراسر کشور خواسته شده است تا با استقرار بازرس مقیم در کشتارگاهها، جهت نظارت بر اجرای دستورالعملهای صادره، از ورود مرغ زنده به بازار ممانعت شود.
تابش گفت: درج قیمت مصرفکننده و صدور فاکتور برای تمامی کشتارگاههای صنعت طیور و اجرای دستورالعمل توزیع کنجاله و نهادههای مصرفی طیور، صادره از سوی وزارت جهادکشاورزی نیز الزامی است.
وزارت صمت اعلام کرده قیمت مرغ زنده درب مرغداری 7200 تومان است و درج قیمت مصرفکننده و صدور فاکتور برای تمامی کشتارگاههای صنعتی طیور الزامی است.
وی ادامه داد: بر اساس مفاد بیست و چهارمین جلسه کارگروه تنظیم بازار کشور، قیمت مرغ زنده درب مرغداری 7200 تومان و گوشت مرغ برای مصرفکننده حداکثر 11هزار و 500 تومان است .
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۲۹ - ۱۳۹۸
ماهنامه دام و کشت و صنعت پنجره ای به آگاهی و دانش
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com