سلامتي براي همه، تخممرغ براي همه
نظر به اهداف و رسالت سازماني موسسه تحقيقات علوم دامي در گسترش فعاليتهاي دامپروري در كشور و تلاش در راستاي بهبود الگوي مصرف محصولات دامي و براساس حكم معاونان وزارت جهادكشاورزي، همايش روز جهاني تخممرغ با شعار"سلامتي براي همه، تخممرغ براي همه" در روزهاي 16 و 17 مهر امسال برگزار شد.
در اين همايش، معاون امور توليدات دامي وزارت جهادكشاورزي، سرپرست موسسه تحقيقات علوم دامي كشور، نماينده فائو در ايران، قائممقام سازمان تحقيقات آموزش و ترويج كشاورزي، دبير ستاد كشوري ترويج مصرف تخممرغ و نمايندگاني از وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي و اساتيد، پژوهشگران و دانشجويان در سالن همايشهاي موسسه تحقيقات علوم دامي كشور شركت داشتند.
سه محور اساسي اين همايش عبارت است از؛ فرهنگ و الگوي مصرف؛ زنجيرهي توليد، توزيع و بازار؛ ارزش غذايي، بهداشت و سلامت.
ميتوان سرانه مصرف تخممرغ را افزايش داد!
دكتر مرتضي رضايي، معاون امور توليدات دامي وزارت جهاد كشاورزي، در اين همايش تخممرغ را غذايي ارزشمند دانست و گفت: پيش از انقلاب، كسري تخممرغ مورد نياز از كشورهاي ديگر تامين ميشد، اما اكنون با تلاش و زحمات توليدكنندگان و توسعه صنعت مرغ تخمگذار، صادرات صد هزار تني اين محصول ارزشمند را در سالهاي اخير داشتهايم.
معاون امور توليدات دامي امكان توسعه ظرفيت توليد مرغ تخمگذار در كشور را تا 50 درصد دانست و افزود: اگر به نهادههاي توليد داخل توجه شود ميتوان ميزان وابستگي به نهادههاي وارداتي را كمتر كرد. وي قديمي بودن تاسيسات و ساختمانها، وابستگي به نهادهها و شيوع بيماري آنفولانزاي فوق حاد پرندگان در سالهاي گذشته را از جمله مشكلات صنعت طيور برشمرد و ادامه داد: ساماندهي مرغ بومي و رنگي در روستاها از برنامههاي معاونت امور توليدات دامي است و در حال حاضر بيش از صد هزار تن تخممرغ از اين محل توليد ميشود. معاون وزير جهاد كشاورزي با تاكيدبر آمايش سرزميني، اظهار داشت: در حال حاضر 80 درصد صنعت مرغ تخمگذار در 11 استان كشور قرار دارد و بيشترين ميزان بيماري آنفولانزاي پرندگان در اين استانها اتفاق افتاده است. صنعت مرغ تخمگذار بايد در مناطقي كه تراكم كمتري دارند پخش شود و اين يكي از برنامههاي مهم وزارت جهاد كشاورزي است كه نياز به حمايت و ابزارهاي حاكميتي دارد.
رضايي، رونق بازارهاي صادراتي تخممرغ را از ديگر برنامهها نام برد و گفت: تمام كشورهاي منطقه خواهان تخممرغ ايران هستند و در اين راستا و به منظور توسعه بازارهاي صادراتي، توليدكنندگان بايد استانداردهاي بهداشت دامي را رعايت كنند. وي به افزايش سرانه مصرف تخممرغ نيز اشاره و خاطرنشان كرد: در حال حاضر ميانگين مصرف تخممرغ در ايران سالانه حدود 190 عدد است به طوري كه ميتوان به سرانه مصرف 250 عدد در سال دست پيدا كنيم.
ماموريت موسسه، ترويج مصرف تخممرغ
دكتر سعيداسماعيل خانيان، رييس موسسه تحقيقات علوم دامي كشور، هدف از برگزاري اين همايش را ترويج مصرف تخممرغ توسط مردم عنوان كرد و گفت: اعلام ماموريت براي رشد و توسعه صنعت توليد تخممرغ، توجه به زنجيره توليد تا مصرف، ترويج مصرف به منظور افزايش ميزان مواد پروتئين حيواني در سبد خانوار و فرهنگسازي و اصلاح الگوي مصرف از اهداف اين موسسه است.
تخممرغ، تامينكننده پروتئين بدن
دكتر رائو ماتا، نماينده فائو در ايران، ضمن قدرداني از مسئولين برپايي اين همايش، تخممرغ را يك قرص ويتامين در اندازهاي بزرگ خواند و گفت: با مصرف تخممرغ، انسان خود را در برابر ابتلا به بسياري از بيماريها ايزوله كرده و همچنين موجب بهبود عملكرد اعصاب و ماهيچهها و كاهش مشكلات چشمي ميشود. وي با اشاره به اينكه يك ميليارد نفر اكنون در جهان دچار سوءتغذيه هستند ادامه داد: اين رقم در سالهاي آينده افزايش خواهديافت و ما بهعنوان متخصصان بخش كشاورزي بايد اطمينان حاصل كنيم كه مردم از مزاياي مصرف تخممرغ بهعنوان يك منبع عالي غذايي آگاهي دارند.
چربي غيراشباع تخممرغ
دكتر فرزاد طلاكش، دبير ستاد كشوري ترويج مصرف تخممرغ، در اين همايش با اشاره به اينكه ايران دهمين كشور توليدكننده تخممرغ است، گفت: تخممرغ يكي از با كيفيتترين غذاهاي پروتئيني است كه ميتواند نقش بسيار مهمي در رفع سوء تغذيه جامعه داشته باشد، اما سرانه مصرف اين محصول همچنان در كشور پايين است. وي چربي موجود در زرده اين محصول پروتئيني را غيراشباع دانست و اظهار داشت: كلسترول تخممرغ تاثيري در افزايش كلسترول خون ندارد. طلاكش درخصوص اقدامات صورت گرفته براي ترويج مصرف تخممرغ گفت: ورود به موضوع آشنايي با مزاياي تخممرغ و ترويج مصرف آن در مهدكودكهاي سراسر كشور با همكاري سازمان بهزيستي كشور و انعقاد تفاهمنامه آموزشي مربيان مهد كودك بين اين ستاد و سازمان بهزيستي صورت گرفت.
نشریه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۲۲ - سال ۱۳۹۷
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com