- در سال 2016 بیش از 200 هزار تن انواع خوراک دام، طیور و آبزیان به ارزش 68 میلیون دلار به 11 کشور جهان صادر شده است - این سخنان رییس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان است که معتقد است با توجه به ظرفیت بالای تولید و همچنین رویکرد واحدهای دام و طیور به تولید خوراک در محل مازاد تولید نیازمند بازارهای صادراتی است . این در حالی است که در مقابل این ادعا، بسیاری از مرغداران و دامداران، خوراک را اصلیترین عامل در افزایش هزینههای تولید یاد کرده و معتقدند نوسانات بازار که گاهاً به واسطه کمبود و بازارسازی ایجاد میشود تولید را تحت الشعاع قرار میدهد.
هر چند که کارشناسان حوزه خوراک و نهادهای دامی وضعیت بازار را مناسب دانسته و تأکید دارند در چند سال اخیر بیشترین ثبات در عرضه و تقاضا حاکم بوده و اساساً قوانین تجارت آزاد ممنوعیتی را مبنی بر عدم صادرات فرآوردههایی که نهادها و مواد اولیه آن از طریق واردات تأمین میشود اعمال نکرده است. ضمن آنکه باید توجه داشت صادرات 200 هزار تنی تاثیری بر بازار مصرف 12 میلیون تنی خوراک دام و طیور نخواهد داشت .
برای مطالعه مطلب «کشاورزان، سودازدگان بازارسازی» کلیک کنید
محمد علی کمالی سروستانی، مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی، در گفتوگو با دام، کشت و صنعت در خصوص تاثیر نوسانات خوراک بر هزینههای تمام شده تولید اظهار گفت: خوراک، حدود 65 درصد از قیمت تمام شده مرغ را به خود اختصاص داده است، بنابراین هرگونه تغییری در این بازار تاثیر مستقیم در هزینه تمام شده و در نتیجه بازار مرغ خواهد داشت. وی افزود: در یک سال گذشته بازار خوراک و دان مرغ با بیشترین ثبات همراه بوده و تنها در اواخر اردیبهشت ماه افزایش 12درصدی را شاهد بودهایم.
کمالی سروستانی در خصوص صادرات 200 هزار تنی خوراک دام و طیور اظهار داشت: این میزان صادرات در مقابل مصرف بیش از 12 میلیون تنی رقم ناچیزی است که نمیتواند تاثیر به سزایی در بازار عرضه و تقاضا داشته باشد . البته متأسفانه جوّ روانی ایجاد شده در برخی از موارد، موجبات سوءاستفاده بازارسازان را برای افزایش قیمتها فراهم میآورد.
همچنین پیمان ذوالفقاریان دبیر انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران، در خصوص صادرات خوراک با وجود نیاز کشور به واردات نهادههای دامی به دام، کشت و صنعت گفت: بر اساس قوانین تجارت آزاد ممنوعیتی مبنی بر عدم صادرات به واسطه تأمین نیاز نهادهها و مواد اولیه از طریق واردات وجود ندارد. ضمن آنکه در بسیاری از کشورها برای ارزآوری و استفاده از ظرفیتهای خالی تولید، مواد اولیه پس از فرآوری صادر میشود. وی با بیان اینکه مشکل اصلی در توزیع و واردات مواد اولیه است، گفت : متأسفانه توزیع و واردات مواد اولیه به گونهای است که میتواند در مدت کمتر از یک هفته و در حالی که تغییری در بازار جهانی رخ نداده قیمت ذرت و جو را با افزایش 200 تومانی در هر کیلو همراه کند. ذوالفقاریان با عنوان این که صادرات این میزان خوراک در مقابل مصرف بسیار بالای داخلی تاثیری بر روند قیمتها نخواهد داشت تأکید کرد:در تولید مرغ نیز از خوراکی استفاده میشود که مبداء وارداتی دارد و در واقع در تولید مرغ نیز نوعی فرآوری صورت گرفته، بنابراین با این توجیه نمیتوان از صادرات مرغ جلوگیری کرد.
انجمن صنایع خوراک، دام طیور و آبزیان ایران، بازار کشور را نیازمند شبکه نظارتی دانست و گفت: ایجاد شبکه نظارت بر زنجیره تولید میتواند در زمان نوسانات بازار ورود کرده و با بررسی دلایل و مستندات از هرگونه تغییری در بازار جلوگیری کند.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۰۶ - سال ۱۳۹۶
ماهنامه دام و کشت و صنعت پنجره ای به آگاهی و دانش
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com