در چند سال اخیر با تداوم گرانی گوشت قرمز، استفاده از گوشتهای جایگزین همچون بوقلمون با توجه به تشابه آن در طعم و کیفیت در بین جامعه رواج یافته است، به گونهای که شاهد رونق پرورش بوقلمون به عنوان یکی از سودآورترین بخشهای صنعت طیور هستیم.
اما در کنار رونق اقتصادی بالای این صنعت که در نتیجه مقاومت بالای این پرنده حاصل شده به جهت تأمین جوجه مورد نیاز صنعت از طریق واردات که در یک سال اخیر با ممنوعیت همراه بوده نه تنها بسیاری از تولیدکنندگان مجبور به کاهش ظرفیت تولید شدهاند، بلکه رویکرد دولت در صدور مجوز واردات تخم نطفهدار موجبات افزایش هزینههای تولید و کاهش سودآوری را برای فعالان این بخش به همراه داشته است.
علی حسنی که در زمینه تولید و پرورش بوقلمون فعالیت دارد در تشریح چگونگی پرورش این پرنده اظهار داشت: برای پرواربندی جوجه بوقلمون به دمای حداقل 40 درجه و رطوبت 68 درصد در سالن نیاز است. ضمن آنکه بیشترین حساسیت جوجه در هفته اول تولد بوده و به همین جهت سالن باید به طور دائم نور داشته باشد و به تدریج در بازه زمانی 2 ساعته نسبت به خاموشی سالن اقدام کرد. این پرورشدهنده طیور در خصوص سرمایه مورد نیاز این صنعت گفت: برای شروع و احداث یک مزرعه 5 هزار قطعهای به 2 سالن با مساحت حدود 1300 متر مربعی نیاز است که سرمایهای حداقل 100 میلیون تومانی را طلب میکند و در صورت رعایت مسایل بهداشتی و به کارگیری مدیریت مناسب سود بیش از 50 درصدی را به همراه خواهد داشت. این پرورشدهنده بوقلمون در خصوص میزان نهادههای خوراک مورد مصرف گفت: برای پرورش هر قطعه بوقلمون در یک بازه زمانی 5 ماهه به حدود 30 تا 35 کیلوگرم دان نیاز است که در 4 مرحله به بوقلمون خورانده میشود.
حسنی یکی از مشکلات پیش روی این صنعت را تأمین جوجه یک روزه دانست و گفت: با توجه به تأمین جوجه بوقلمون از مبادی وارداتی، متأسفانه درچند ماه اخیر شاهد توقف واردات هستیم. به گونهای که در حال حاضر تنها تخم نطفهدار پرنده وارد کشور شده و برای تولید جوجه در اختیار سالنهای جوجهکشی قرار میگیرد. که این موضوع زمینه برهم خوردن عرضه و تقاضا و در نتیجه افزایش قیمتها را در بازار فراهم آورده است.
در حالیکه از پرورش بوقلمون به عنوان یکی از پرسودترین بخشها در صنعت طیور نام برده میشود اما به جهت اتکای این صنعت به واردات جوجه یک روزه و انحصار چند شرکت در تأمین نیاز مزارع بوقلمون کشور هم اکنون تأمین جوجه به یکی از معضلات این بخش تبدیل شده و با افزایش قیمت، بسیاری از مزارع و سالنها مجبور به کاهش جوجهریزی خود شدهاند.
سید مهدی آذرموید، مدیرعامل تعاونی صنعت بوقلمون ایران، در گفتوگو با دام، کشت و صنعت در خصوص مشکلات ناشی از جوجهریزی گفت: در سال گذشته به جهت شیوع آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان، واردات جوجه یک روزه بوقلمون ممنوع اعلام شد. وی افزود: با توجه به نیاز صنایع بوقلمون به جوجه وارداتی، دولت مجوز واردات تخم نطفهزده را آزاد کرد که پس از جوجهکشی در اختیار متقاضیان قرار گیرد، که در نتیجه آن، شاهد افزایش قیمت جوجه و در نتیجه افزایش هزینههای تولید هستیم.
آذرموید به نیاز 5/2 میلیون قطعهای جوجهریزی در صنعت بوقلمون اشاره کرد و گفت: از تعداد 2/5 میلیون قطعه جوجه مورد نیاز صنعت حدود 700 هزار قطعه آن از تولیدات داخلی تأمین میشود، این درحالیست که از آبان ماه سال گذشته جوجهریزی مولد در کشور صورت نگرفته و در صورت شیوع مجدد بیماری آنفلوآنزا در سال جاری امکان تولید جوجه از منابع داخلی امکانپذیر نخواهد بود.
مهندس اسماعیل سهامی، مدیرعامل شرکت تعاونی دهکده سبز، با برشمردن دلایل عدم دسترسی آسان به جوجه یک روزه بوقلمون به دام، کشت و صنعت گفت: پایین بودن تولید داخلی و توقف واردات از دلایل اصلی است که سبب خالی ماندن سالنها شده است و ماحصل آن را میتوان در پایین بودن مصرف گوشت بوقلمون در سبد خانوار به دلیل غیرمتعارف بودن قیمتها دید.
وی با انتقاد از سازمان جهاد کشاورزی نسبت به صدور بیاندازه مجوز تولید در صنعت مرغداری اظهار داشت: عدم تناسب بازار عرضه و تقاضا، تولیدکنندگان را با مشکل مواجه کرده است بهطوری که تغییر کاربری از مرغ گوشتی به بوقلمون معضلی را که مرغداران این صنعت با آن دست و پنجه نرم کردهاند را به جان تولیدکنندگان بوقلمون انداخته است و بهعنوان یک تولیدکننده تجدید نظر در این بخشنامه را خواستارم.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۰۶ - سال ۱۳۹۶
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com