مهندس محمدرضا منصوریان
محبوبه قرمزچشمه
عقرب نوعی از بندپایان است که زهر آن درصورت گزیدن میتواند انسانی را از پا درآورد. اما در این میان افرادی بواسطه مفید بودن، ارزش اقتصادی بالا و مزایای صادراتی درصدد استفاده بهینه از زهر عقرب برآمدند که متخصصان را به واکنش وا داشته و این کار را غیراصولی و اشتباه قلمداد میکنند. با این حال آنچه از نظر میگذرد اظهار نظرهای موافقان و مخالفان پرورش عقرب بوده که قضاوت را به عهده شما میگذارد.
دنیا در پی استخراج مایعی گرانبها
طاهره دباغ منش، کارشناس ارشد حشرهشناسی پزشکی و استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز و همچنین استاد کارگاه پرورش عقرب در استان فارس، درخصوص موارد استفاده زهر عقرب به نشریه گفت: بیشترین استفاده از زهر این موجود در درمان بعضی از سرطانها، دیابت، رماتیسم و همچنین ساخت پادزهر عقرب میباشد.
وی به گونههای متفاوت عقرب در جهان اشاره کرد و افزود: در ایران حدود 60 نوع عقرب وجود دارد که تنها 6 گونه آنها زهرهای مورد استفاده در پزشکی را دارا هستند. استاد کارگاه پرورش عقرب ادامه داد: گونهای از عقربها نوروتوکسین بوده و روی سیستم عصبی تاثیرگذار هستند و این در حالی است این گونهها ارزش بالاتری از گونههای غیرنوروتوکسین دارند. دباغ منش زهر عقرب را یکی ارزشمندترین مایعها دانست و اظهار داشت: با مرور مقالات علمی و معتبر این نکته قابل توجه است که کشورهای فرانسه، انگلیس و امریکا در حال فعالیت در تحقیق و تولید زهر عقرب هستند و در حال حاضر هرگرم زهر خالص این موجود حدود 80 میلیون تومان قیمت دارد.
سوددهی با حداقل 50 میلیون
پورفیضی، مدیر عامل شرکت سرزمین سبز بندپایان، هدف از پرورش عقرب را زهرگیری به منظور مصارف پزشکی عنوان کرد و به نشریه گفت: تا هشت سالگی که عمر عقرب است امکان گرفتن زهر وجود دارد به شرطی که بعد از هر سال 6 ماه دوره استراحت به این موجود داده شود. وی میزان سرمایه مورد نیاز را بسته به مزرعه سرمایهگذار دانست و اظهار داشت: سرمایهگذاری از حداقل 50 میلیون تومان شروع شده و تا سقف 750 میلیون تومان متغیر است، که در سال اول حدود دو برابر سرمایه اولیه برگشت خواهد داشت.
با اطمینان کامل میگویم:
پرورش عقرب در جهت درآمدزایی اشتباه است!
دکتر شاهرخ نویدپور، عضوهیئت علمی و رئیس آزمایشگاه رفرانس عقربشناسی موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، با انتقاد از برگزاری کارگاههای پرورش عقرب به نشریه گفت: این کارگاهها از عدم آگاهی افراد سواستفاده کرده و آنها را ترغیب به کاری میکنند که هیچ سود اقتصادی در آن نیست.
وی پرورش عقرب را دشوار دانست و اظهار داشت: از تولد تا بلوغ عقرب 2 - 7 سال به طول میانجامد و با توجه به لزوم طراحی سالنهای مخصوص پرورش به صورت مجزا یا مستقل - به دلیل هم نوع خواری این موجود - ، پیچیده بودن ایجاد محیط تولیدمثلی و شرایط تغذیهای عقرب که فقط از حشرات زنده تغذیه میکند همه باعث میشود تا علاقهمندان به پرورش عقرب نتوانند این موجود را به طور اصولی پرورش دهند.
رئیس آزمایشگاه رفرانس عقرب شناسی، قیمت چند هزار دلاری فروش هر گرم زهر عقرب را نادرست خواند و افزود: باید توجه داشت که استحصال یک گرم زهر از هزار تا ده هزار عقرب (با توجه به نوع و اندازه) صورت میگیرد که اگر فرد متقاضی با تمام سختیهای پیش رو بتواند این میزان زهر را نیز بدست آورد با توجه به عدم امکان صادرات در این محصول، و همچنین نبود شرایط فروش، این محصول ارزش اقتصادی نخواهد داشت چرا که موسسه رازی تنها خریدار زهر عقرب بوده که این را نیز خودش تهیه میکند.
وی تنها مصرف پزشکی زهر عقرب را در حال حاضر تولید پادزهر دانست و تصریح کرد: البته زهر عقرب بر روی سرطانها نیز موثر بوده است اما تایید خاصیت درمانکنندگی آن نیازمند تحقیقات 10 - 20 ساله و کسب نتایج قابل قبول میباشد تا از آن به عنوان محصول درمانی استفاده شود؛ که این موضوع برای زهر عقرب هنوز به طور کامل ثابت نشده است. رئیس آزمایشگاه رفرانس عقرب شناسی خاطرنشان کرد: تنها در یک حالت پرورش عقرب از نظر علمی توجیهپذیر است که هدف افزایش جمعیت بعضی از گونههای در حال انقراض باشد.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۱۰ - سال ۱۳۹۶
tans.By امین در تاریخ 1398/2/8
خوب و کامل بود .
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com