شرکت تولیدی اجداد سپیدان کوثر با تشکیل هستههای خالص ژنتیک نژادهای بز سانن و آلپاین و نیز برترین گوسفندان نژاد رومن INR 401 و بلانش مسیف سانترال BMC و نژاد شیری لاکن جهت پایههای مادری و نیز نژادهای پدری سنگین اصیل همچون سافولک، شاروله و ایل دو فرانس، قدم مهمی در راستای ایجاد سایتهای صنعتی پرورش گوسفند و بز و تولید انبوه شیر و گوشت قرمز دام سبک برداشته است.
این مجموعه همچنین در زمینههای تأمین خوراک، بهداشت و دارو، واکسنهای تخصصی و نیز تجهیزات و ماشینهای پرورشی و برنامههای آموزشی آماده خدمت رسانی در عرصه ملی به تمام متقاضیان پرورش به روش صنعتی دام سبک میباشد. با مدیریت مهندس محمدیاسر ترابی شرکت تولیدی اجداد سپیدان کوثر در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی، برنامههای مهمی در سطح کشور دارد.
در ادامه توجه شما را به مصاحبه صورت گرفته با مدیر عامل این شرکت جلب مینماییم:
شرکت تولیدی اجداد سپیدان کوثر چه سهمی را در بازار اقتصادی ایران دارد؟
در حال حاضر عمدهترین توزیعکننده ژنتیک بزهای شیری و گوسفندان ژنتیکی وارداتی هستیم. قیمت نهادههای دامی، جو، ذرت، سویا و علوفههای یونجه و کلش به خاطر خشکسالی خیلی بالا رفته است و دامداران همچون گذشته نمیتوانند فعالیت داشته باشند، چرا که باید توان این هزینههای سنگین تأمین علوفه و نهاده را داشته باشند. همچنین در بحث بز شیری قیمت شیر افزایش نداشته است - یک چهارم قیمت جهانی - در صورتی که در تمام دنیا افزایش قیمت داشته است.
چه انتظاراتی از مسئولین دارید؟
ورود به صنعت دام سبک ریسک بالایی را میطلبد و تأمین مسائل بهداشتی باید جزء اولویتها باشد. بهعنوان مثال در حال حاضر در تهیه انواع واکسنهای موردنیاز بهشدت در مضیقه هستیم. واکسنهای ایرانی کیفیت مورد انتظار را ندارند. واکسن آبله را با یک قیمت گران میفروشند، واکسن تب برفکی خیلی گران است و با قیمت بالایی داریم واکسن خارجی میخریم. اولین مسئلهای که صنعت دامپروری را تهدید میکند بیکیفیت بودن واکسنهای مورداشاره و بیبرنامگی کشور در بحث توزیع واکسن میباشد که خسارت زیادی به این صنعت وارد میکند.
همچنین بیمه برای دام سبک صنعتی تعریف نشده است. بیمه برای دام بومی ۴۰۰ تا ۴۵۰ هزار تومان میباشد که این قیمت یک دهم ارزش دام سبک مولد ژنتیکی صنعتی است. آخرین نکته قوانین و دستورالعملهای دست و پاگیر و نامفهوم و ناهماهنگ در نظام مهندسی و نظام دامپزشکی و ... میباشد که باید مورد توجه قرار گرفته و اصلاح شود.
در این رکود اقتصادی به چه صورت توانستید کار را ادامه دهید؟
امروز دامپرور از جیب، نقد خرج میکند و محصول را میفروشد، اما پول آن را نمیتواند بگیرد. قیمت فروش دام زنده هر کیلو 15 - 16 هزار تومان است در حالی که قیمت خرید لاشه با استخوان 38 - 40 هزار تومان میباشد.ای کاش یک حلقه بین تولید کننده و مصرفکننده وجود داشت که مقداری از این سودی که در فروش وجود دارد به جیب دامدار برود.
چه دورنمایی برای فعالیتهای خود متصور هستید؟
در تلاش هستیم در سال 1404 حدود 60 هزار مولد در مزارع تهران، کرمانشاه، مازندران و اردبیل داشته باشیم، با توزیع مولد ژنتیکی برای فارم صنعتی بتوانیم 20 تا 30 درصد سهم واردات گوشت قرمز یخ زده را از طریق تولید صنعتی واحد دام سبک پوشش دهیم.
مدیریت دکتر نوروزی در پیشبرد اهداف تا چه حد موثر بوده است؟
اولویت اول سرمایهگذاری هلدینگ کوثر، دام سبک است. این سیاست مدیریت هلدینگ است. دکتر نوروزی با تحصیلات مرتبط و در استان محروم ایلام فعالیت داشتند. آینده دامپروری در دام سبک با روشهای سنتی فعلی امیدوارکننده نیست. اما با سیاست مدیریت هلدینگ کشاورزی امروز گروه کشاورزی کوثر، نه تنها به عنوان یک فعالیت اقتصادی، بلکه بهعنوان یک فعالیت حاکمیتی برای جبران کمبودها و افزایش قیمت، دنبال توسعه دام سبک است، آینده این صنعت دهها هزار نفر اشتغال خواهد داشت و سود 20 تا 30 درصد گوشت قرمز وارداتی را جبران میکند و مضافبرآن بهعنوان ایجاد و توسعه الگوهای مناسب برای کل کشور هم مدنظر میباشد.
صحبت آخر...؟
بهطور میانگین سالانه 100 هزار تن گوشت قرمز وارد کشور میکنیم، که این گوشت وابسته به ارز است. در بحث اقتصاد مقاومتی باید تولید در داخل انجام شود و دام مولد پرتولید را در سیستم بسته و صنعتی توسعه دهیم. گوشت منجمد وارداتی نمیتواند پاسخگوی ذائقه مردم ایران باشد.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۱۲ و ۲۱۳ - سال ۱۳۹۶
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com