محصولات شرکت خوراک دام پارس با مدیریت محمدعلی اکباتانینژاد دارای استانداردهای ISO9001 – ISO14001 - ISO1800 و استانداردهای HACCP و GMP است. در ادامه مصاحبه صورت گرفته با این مدیر موفق از نظر میگذرد.
زمینه فعالیت شرکت را بفرمایید؟
شرکت خوراک دام پارس از سال 1345 تأسیس شده و اولین و بزرگترین تولیدکننده خوراک دام و طیور کشور است و در حال حاضر زیرمجموعه هلدینگ کوثر میباشد. موسس این شرکت، دکتر رحیمیان، بهعنوان پدر صنعت دامپروری و خوراک دام و طیور شناخته میشوند. عمده محصولات این شرکت خوراک دامهای سبک، سنگین، شیری و پرواری و خوراک اسب میباشد. همچنین در قسمت پرندگان نیز خوراک پرندگان زمینی، طیور گوشتی، خوراک پلت، کنسانتره و خوراکهای اختصاصی بلدرچین و بوقلمون را تولید میکند.
مسائل و مشکلات عمده این صنعت چیست؟
اصلیترین مشکل برگشت پول میباشد که به زنجیره برمیگردد. زنجیره صنعت دامپروری شامل؛ تولیدکننده خوراک و تولیدکننده محصول نهایی (گوشت سفید، قرمز و شیر) میباشد. البته عدم ثبات قیمت نهادهها، حلقه مفقوده این صنعت است، به همین علت تولیدکننده برای 2 ماه آینده یا پایان دوره پرورش نمیتواند برنامهریزی اقتصادی داشته باشد چرا که در نهایت این مشکل به تولیدکنندههای خوراک دام برمیگردد. همین موضوع باعث میشود توان کارخانه داران خوراک دام تقلیل پیدا کرده و به عدم ثبات قیمت محصول تولیدی توسط پرورشدهندگان دامن بزند.
شرکت خوراک دام پارس چه سهمی در بازار ایران دارد؟
حتی افراد عام جامعه هم اسم خوراک دام پارس را به اسم دانه پارس میشناسند. میزان تولید شرکت خوراک دام پارس بیشتر از تقاضا است، اما بازار کشش ندارد. چون مصرفکننده نمیتواند این خدمات را دریافت کند. سهم بزرگی در مرکز و شمال کشور داریم.
چه انتظاراتی از مسئولین دارید؟
در تحقق ثبات قیمت عوامل و فاکتورهای زیادی دخیل هستند از جمله روابط بینالملل، بازار داخل و انتظار مصرفکننده نهایی، در صورتی که بازار فعلی به تولیدکننده آسیب میزند. تولیدکننده نیز به کارخانههای خوراک دام آسیب زده و در نتیجه بازخورد منفی به مردم برمیگردد. به این ترتیب به مرور زمان پرورش دهندگان به علت ورشکستگی تولید را کاهش داده و با بهم خوردن تعادل عرضه و تقاضا در زنجیره تولید قیمت بالا میرود. بهعنوان مثال زمانی که مرغدار ضرر کند، دوره بعد جوجهریزی نمیکند، درنهایت موجب بالا رفتن قیمت میشود. بنابراین انتظار داریم مسئولین تدابیری اندیشیده و اوضاع را به خصوص در زمینه ثبات قیمت نهادهها و صدور مجوزهای جدید واحدهای مرغداری کنترل و مجوزها را مدیریت کنند. در حال حاضر با تولید مازاد بر نیاز مواجه هستیم و در زمینه صادرات نیز به دلیل سایز نبودن محصولات تقاضایی نداریم.
بنابراین باید سعی شود در مسائل بحث بهداشتی و تولید، به استاندارد نزدیک شود. در حال حاضر تولیدات در داخل ذخیره شده و با صعود قیمت، دوباره وارد بازار میشود و در این حالت پرورشدهنده ضرر میکند . بنابراین باید از تولیدکننده حمایت شود. چرا که بعد از صنعت نفت، صنعت مرغداری بزرگترین و فعالترین صنعت بوده اما در اثر بیتوجهی در حال حاضر یکی از بیمارترین صنایع است . اگر سروسامانی در این زمینه ایجاد شود، سود آن عاید همه میشود، چرا که خواسته یا ناخواسته تشکلهای مختلفی در این زمینه فعالیت میکنند.
در بحث R&D چه میزان به علم ایران و جهان نزدیک هستید؟
افرادی که جیره نویسی میکنند و در تیم علمی فعالیت میکنند با علم روز دنیا آشنایی دارند. سیستم جمعآوری اطلاعات و خدمات پس از فروش به بحث R&D انتقال داده میشود. سعی میکنیم از طریق علمی مشکلاتی که در این صنعت وجود دارد را حل کنیم.
هلدینگ کشاورزی بهویژه مدیریت دکتر نوروزی تا چه میزان در پیشبرد اهداف شرکت موفق بوده است؟
قطعا ایشان مدیر توانا و لایقی هستند که در این شرایط مجموعه هلدینگ پس از 40 سال فعالیت حرف برای گفتن دارد. با مدیریت وی در این بازار آشفته، ضمن افزایش ظرفیت تولید، پیشرفت خوبی داشتیم.
پیامی که برای پرورشدهندگان و تولیدکنندگان دارید؟
فقط میتوانم بگویم صبر کنند . زیرا از تمام عوامل پیشرفت، تولیدکننده فقط یک فاکتور پرورش را در دست دارد و دیگر فاکتورها که شامل: قیمت بازار، نهادهها و مواد اولیه در دست پرورشدهنده نیست. قطعا در این مسیر اگر تجربه را با علم همراه کنند، صعود به قلههای موفقیت را پیش رو خواهند داشت.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۱۲ و ۲۱۳ - سال ۱۳۹۶
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com