آزمایشگاه تشخیص دامپزشکی کوثر در سال 1376 با هدف پایش بیماری و برنامه مانیتورینگ طیور، گلههای اجداد و فارمهای تحت پوشش شرکت سرمایهگذاری کوثر - هلدینگ کشاورزی - پایهگذاری شد. اکنون پس از گذشت دو دهه از آغاز فعالیت، با حضور نیروهای مجرب گام جدیدی در راستای فعالیت در این حرفه برداشته و با بهسازی محیط و به کارگیری امکانات به روز، فعالتر از گذشته در خدمت فعالان این صنعت میباشد. حضور نیروهای متعهد و مجرب جهت انجام آزمونها، مشتری مداری، استفاده از دانش روز و امکانات و ابزار جدید سبب بهبود سرعت و دقت پاسخ دهی در این واحد آزمایشگاهی شده است.
عملیات کنترل داخلی و خارجی به صورت دورهای توسط مسئولین آزمایشگاه انجام میگیرد و نمونههایی نیز به صورت مجهول مرتبا در بخشها تست شده و نتایج به دقت مورد ارزیابی قرار میگیرند. کلیه تستهای آزمایشگاهی مرتبط با دامهای بزرگ، طیور صنعتی، آبزیان و آنالیز نهادههای دامی در این آزمایشگاه بر اساس آخرین استانداردهای سازمان دامپزشکی، سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران و سازمان بهداشت جهانی انجام میگردد. آزمایشگاه کوثر در راستای رسالت خود مبنی بر تولید محصول سالم، گامهای موثری در صنعت دام، طیور و آبزیان و همچنین نهادههای مرتبط با این صنعت برداشته است.
آنچه در ادامه به آن اشاره میشود مصاحبه صورت گرفته با سرکار خانم دکتر فاطمه امینی نجفی، معاون بهداشت و درمان و مسئول فنی آزمایشگاه تشخیص دامپزشکی کوثر است.
فعالیت آزمایشگاه تشخیص دامپزشکی کوثر بر روی چه مواردی متمرکز است؟
آزمایشگاه تشخیص دامپزشکی کوثر مسئول بهداشتی کل فارمهای هلدینگ کوثر است. مجموعه کوثر 86 درصد جوجه یکروزه کشور را تولید میکند و بر همین اساس حساسیت بالایی وجود دارد. در آزمایشگاه کوثر با بهترین دستگاهها و کارشناسان متخصص آزمایشها انجام میگیرد که پیش از این به خارج از کشور ارسال میشد. مطابق آزمایشات در پرورش بز و گوسفند پیشرفتهای خوبی داشتیم. تمامی آزمایشات از نظر بیماریها، بالانس جیره، شیر در آزمایشگاه نصب شده است. آزمایشگاه به تازگی مجهز به بخش سم شناسی شده که کاملا در ریزمغذیها تشخیص سموم صورت میگیرد. عواملی مثل آفلاتوکسین که باعث سقط درگاو میشود را بهوسیله دستگاه تشخیص میدهیم، آزمایشگاه مولکولی بخشی به نام آزمایشگاه حلال دارد که امکان تشخیص نوع ژلاتین را میدهد.
درباره مشکلاتی که در ارتباط با پیشبرد اهداف با آن مواجه هستید بفرمایید؟
بیشترین مشکل نقدینگی است اما به هر حال در هر زمینهای با کاهش نقدینگی مواجه شدیم آن را مدیریت کردیم. زیرا آزمایشگاه برای هلدینگ کشاورزی همیشه در اولویت بوده است.
در ارتباط با بحث R&D تا چه حد به علم ایران و جهان نزدیک هستید؟
کارشناسان ما هر سال به کشور هلند رفته و علم و تکنولوژی که آن جا استفاده میشود را به کشور منتقل میکنند. به طوری که حتی ساختار آزمایشگاه هم به همان شکل و بر اساس ایزو 17025 است. ما به علم روز خیلی نزدیک هستیم. آنفولانزای جدیدی که اخیرا وارد شد را هم توانستیم مدیریت کرده و تشخیص درست دهیم.
چه انتظاراتی از مسئولین دارید؟
درخواست داریم دست اندرکاران و مسئولین امر از مجموعه آزمایشگاهی مدرن بازدید داشته باشند و از مجموعهای که به صورت خودکفا فعالیت میکند و به بخش کشاورزی خدمات میدهد در جهت پیشبرد اهداف حمایت کنند.
پیامی که برای فعالین صنعت دام و طیور دارید ؟
تا زمانی که منتظر باشیم از بیرون به ما کمک کنند، کاری صورت نمیگیرد. پیام ما این است قدم اول را بردارید زیرا کار با ارزش است.
نقش دکتر نوروزی مدیریت هلدینگ در پیشبرد و اهداف آزمایشگاه چه میزان موثر بوده است؟
به دلیل اینکه دکتر نوروزی دامپزشک هستند و رئیس سازمان دامپزشکی بودند اگر دید مثبت و باز ایشان نبود آزمایشگاه آنقدر پیشرفت نمیکرد. حمایتهای ایشان ما را به پیشرفت رساند.
چه پیامی برای همکاران و فعالین در این عرصه دارید؟
ما تجربه ارزندهای داریم، اگر کسی بخواهد در این زمینه کار کند، میتوانیم برای ارتقاء این فعالیت در سطح کشور کمک کنیم. در انتظار توسعه همکاریها هستیم.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۱۲ و ۲۱۳ - سال ۱۳۹۶
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com