نویسنده: امیرهوشنگ سمنانی
با حمایتهای وزیر جهاد کشاورزی راهکارهای مختلفی برای نجات صنایع دام و طیور از بحران به وجود آمد. که از جمله آنها اختصاص مشوقهای صادراتی برای صنایع لبنی بود تا بتوانند محصولات تولیدی خود را در بازارهای منطقه عرضه کنند و در نتیجه این صادرات، تقاضا برای خرید شیر خام از دامدار افزایش یابد. اما در سال 96 اوضاع بهحدی سخت شد که همه را شگفت زده کرد. برخی از این مشکلات از نگاه تولیدکنندگان به بررسی و نقد گذاشته شد که در ادامه میخوانیم:
مهندس خالد صادقی، مدیر عامل شرکت مهر بیستون، با معرفی خوراک پروتئینی آنیوفید بهعنوان اولین خوراک آنیونیک داخل کشور در گفتگو با نشریه تاثیرات مثبت آن را برشمرده وگفت: کاهش بیماریهای متابولیک گاوهای تازهزا، افزایش مصرف ماده خشک قبل و بعد از زایش، افزایش تولید شیر و همچنین افزایش سلامت گاوهای تازه زا را در فواید استفاده از این خوراک میتوان نام برد. وی افزایش قیمت نهادههای دامی، عدم ثبات بازار، و نبود حمایت از دامداران را از جمله مشکلات این صنعت برشمرد و اظهار داشت: امیدواریم در سال آینده دولت تمهیداتی برای کاهش نوسان ارز وثبات بازار در نظر بگیرد.
مهندس هنزایی، مدیر عامل شرکت پرند -نمایندگی استان یزد-، فعالیت اقتصادی این شرکت در سال 96 را نامناسب ارزیابی کرد و به نشریه گفت: فعالیت این شرکت در زمینه پرورش ماکیان بوده و برهمین اساس با شیوع آنفولانزای پرندگان صادرات ما متوقف شد. وی با گلایه از عدم تعلق تسهیلات مناسب به تولیدکنندگان اظهار داشت: اگر چتر تسهیلاتی دولت بهطور کامل و با بهره پایین بر سر تولیدکنندگان باز شود میتوان امیدوار بود که شرایط در سال آینده بهتر شود، چرا که امسال هر تولیدکنندهای اقدام به گرفتن تسهیلات از طریق بودجه مناطق روستایی کرد تنها با یک چهارم آن موافقت شد.
مدیر عامل شرکت چینکا صنعت مازرون درخصوص تأثیر تجهیزات مرغداری و تجهیزات کارخانههای دان به عملکرد مثبت خود در تبدیل تجهیزات سنتی به تجهیزات صنعتی اشاره کرد و به خبرنگار نشریه گفت: این مهم موجب افزایش تولید و راندمان، صرفهجویی در نیروی انسانی و هزینهها شده است. ایشان به لزوم تأثیر سیاستهای دولتی در حوزه صادرات اشاره کرد و افزود: در صورت حمایت دولت و تدبیر سیاستهای صادراتی در آینده شاهد رونق کسب و کار خواهیم بود.
مهندس معصومه خوشبویی، مدیر فروش شرکت ماتادور فید تکنولوژی، اقتصاد هر کشوری را بر مبنای کشاورزی عنوان کرد و به نشریه گفت: وضعیت اقتصاد کشاورزی تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله شرکتهای فعال در زمینه تولید ادوات خوراک دام و طیور است. وی سال 96 را برای شرکت زیانده عنوان کرد و افزود: با توجه به فراز و فرود در تأمین مواد غذایی و همچنین بالا بودن تورم در کشور، تولیدکنندگان همچون شرکت ماتادور فید تکنولوژی، تاوان متضرر نشدن مرغدار و دامدار را دادند چرا که بهواسطه نوسان شدید ارز، مجبور به تولید محصولات داخلی برای این تولیدکنندگان شدیم خوشبویی با ابراز امیدواری نسبت به بهبود اوضاع در سال 97 اظهار داشت: به دلیل پایین بودن نقدینگی در بخش تولید باید راهکاری اندیشیده شود تا این سرمایه به بخش تولید باز گردد و همچنین یک مدیریت منسجم و منظم بهمنظور دستیابی صنعت دام و طیور به جایگاه حقیقی باید ایجاد شود.
مهندس عباس رضایی، مدیرعامل شرکت تعاونی زاگرس شترمرغ ملایر، با پرورش شترمرغهای مولد و پرواری در گفتگو با نشریه گفت: سال 96 شرایط سختی بر صنعت طیور حاکم بود که امیدواریم در سال جدید بهبود یابد. وی ادامه داد: حدود 40 نفر به طور مستقیم و غیرمستقیم در این شرکت فعالیت میکنند و اگر اوضاع اقتصادی به همین منوال پیش رود شاید مجبور به تعدیل نیرو شویم و امیدواریم دولت برنامهای برای حمایت از تولیدکنندگان داشته باشد.
مهندس علی طارمی، عضو هیأت مدیره و مدیر اجرایی شرکت پیک تک دوشان، فعالیت این شرکت را سازنده و طراح شیردوش عنوان کرد و به خبرنگار نشریه درخصوص تأثیر این صنعت بر اقتصاد کشاورزی گفت: اطلاعات و آگاهی از دانش روز برای دامدار موجب عدم هدر رفتن وقت، انرژی و منابع انسانی میشود که میتواند کمک شایانی به اقتصاد این صنعت کرده و موجب پیشرفت و دستیابی به اهداف این صنعت شود وی سال 96 را بدون تغییر اوضاع نسبت به سالهای قبل برای تولیدکنندگان دانست و اظهار داشت: به لحاظ وابسته بودن اقتصاد با سیاست خارجی، تولیدکنندگان با احتیاط اقدام به سرمایهگذاری میکنند که این موضوع باعث عدم رونق این بخش شده است. طارمی سال 97 را نامساعدتر برای تولیدکننده ارزیابی کرد و افزود: آینده در هالهای از ابهام است اما به نظر میرسد با بازگشت تحریمها اوضاع وخیمتر شود.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۱۵ و ۲۱۶ - سال ۱۳۹۶
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com