17 دی ماه امسال وزارت جهاد کشاورزی میزبان رئیس جمهوری بود تا در جلسه هماندیشی با وزیر، معاونان و مدیران ارشد وزارت جهاد کشاورزی بر راهکارهای مدیریت مصرف آب، افزایش بهرهوری، حمایت از کشاورز و کشاورزی و اصلاح الگوی مصرف گوشت تاکید شود.
دکتر حسن روحانی، رئیس جمهور، در این دیدار درباره حرکت به سمت تولید بیشتر و بهتر نهادههای دامی گفت :باید در داخل کشور امنیت لازم را برای تولید محصولات کشاورزی فراهم کنیم. حرکت به سمت خودکفایی در نهادههای کشاورزی و دامی ضروری است. محصولات کشاورزی باید سالم و با کیفیت تولید و در اختیار مردم قرار گیرد. مردم نباید نگران تامین لبنیات و مواد گوشتی و پروتئینی باشند. اصلاح الگوی مصرف گوشت و ارتقای سهم آبزیان ضروری است. اما وی نگفت که این همه رشد و توفیقات به دست نیروهای خالص و مخلص شاغل در وزارتخانه صورت گرفته، وی حتی از پرسنل و کارمندان و مهندسین و مدیران وزارتخانه تشکر نکرد که در میان این هجمه به خادمان بخش، تلاش کردهاند تا امنیت غذایی برقرار شود.
در ادامه این نشست نیز محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که امسال با خشکسالی بینظیری مواجه بودیم، گفت :با وجود این محدودیتها در بسیاری از محصولات کشاورزی و دامی رشد داشتیم. حجتی یکی از اقدامات مؤثر انجام شده در دولت یازدهم و دوازدهم را طرح محور کردن طرحهای توسعهای در زمینه کشاورزی و دامپروری عنوان کرد و افزود :در این دولت تلاش شد تا برای هر پروژه یک مجری تعریف کنیم که آن مجری با انضباط و تمرکز بر روی آن طرح کار کند و تنها در برابر همان طرح پاسخگو باشد به همین دلیل الان بسیاری از حوزهها مسئول مشخص دارد و این مسئله باعث رشد در اجرایی شدن این طرحها شده است.
حجتی در خصوص دامپروری هم گفت :در این زمینه مشکل خاصی وجود ندارد و تنها بحثی که وجود دارد مربوط به علوفه و تغذیه دام است که با توجه به الگوهای کشت ناچاریم بخشی از تغذیه دامها نظیر ذرت دانهای و سویا را از خارج وارد کنیم و اگر نگرانی وجود داشته باشد در این زمینه است. وی پرورش دامهای پرمحصول، بزهای شیری و چند قلوزا و تنوع بخشی به صنعت پرورش طیور را از مهمترین کارهای انجام شده در سالهای اخیر برشمرد و افزود :در صنعت طیور ششمین کشور دنیا هستیم و سالانه 230 هزار تن تولید میکنیم که این رقم مازاد بر نیاز داخلی است.
وزیر جهاد کشاورزی در زمینه تولید شیر و گوشت قرمز هم گفت :10 و نیم میلیون تن شیر و 900 هزار تن گوشت قرمز در کشور تولید میشود که آمار قابل قبولی است.
حجتی در مورد صنعت شیلات هم افزود :تمرکز ما در صنعت شیلات در پرورش میگو و ماهی در دریا بوده و با توجه به این که این طرحها معمولاً در مناطق کم برخوردار اجرایی شدهاند زمینههای اشتغال آفرینی و درآمدزایی خوبی ایجاد کرد.
وی از رشد میزان تولید میگو در کشور خبر داد و گفت :در سالهای گذشته تولید میگو از 10 هزار تن به 40 هزار تن افزایش یافته که بخش اعظمی از آن صادر میشود و هر کیلو میگو بهطور میانگین بین 5 و نیم تا 6 دلار برای کشور ارزآوری دارد.
وزیر جهاد کشاورزی در مورد زمینه ظرفیت پرورش ماهی در دریا نیز افزود :یک میلیون تن ظرفیت پرورش ماهی در دریا ایجاد شده که این مسئله کمک زیادی به اشتغال آفرینی و همچنین افزایش تولید پروتئین دریایی خواهد کرد.
حجتی یکی دیگر از کارهای انجام شده در دولت تدبیر و امید را تکمیل کردن زنجیره تولید عنوان کرد و گفت :در این دولت تلاش کردیم تا در همه زمینهها از تولید محصولات کشاورزی تا صنعت طیور، صنایع دامی و پرورش آبزیان روند را بهصورت یک زنجیره ببینیم و تمام مراحل پیش از تولید، تولید و پس از تولید را در یک کلیت واحد ببینیم.
حجتی با انتقاد از این که عمده سرمایهگذاریهای انجام شده در کشاورزی و دامپروری کشور از محل منابع بانک کشاورزی تأمین شده است، افزود :متأسفانه باوجود تاکیدات انجام شده بانکهای دیگر رغبتی به سرمایهگذاری و تأمین منابع بخش کشاورزی و دامپروری ندارند.
وی پهنهبندی مزارع، مکانیزهسازی کشاورزی و توزیع 10 هزار نفر مروج کشاورزی در تمامی روستاها و مراکز کشاورزی کشور را از دیگر اقدامات انجام شده جهاد کشاورزی در سالهای اخیر عنوان کرد و گفت :در حال حاضر بخش عمدهای از امور کشاورزی و دامپروری به بخش خصوصی واگذار شده است و با تشکیل صندوق توسعه کشاورزی روستایی که در حال حاضر هزار و 500 میلیارد تومان منابع در اختیار دارد تلاش شده است تا امور کشاورزان و دامپروران ازجانب خودشان انجام شود.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - ۲۲۴ و ۲۲۵ - سال ۱۳۹۷
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com