دكتر رضایی:
در زنجیرههای تولید، تشكلها، تأمین و خرید نهادهها را
به طور مستقیم و بهموقع انجام میدهند
قرار ما، تقویت زنجیرههای تولید
دكتر مرتضی رضایی، معاون امور تولیدات دامی وزارتخانه در زمره مدیران جوان و خوشآتیهی وزارت كشاورزی است وی كه فردی عملگراست در نظر دارد جامعه مصرفكننده را با زحمات و تلاش فعالان عرصه دام و طیور آشنا كند تا به ارزش واقعی مواد پروتئینی واقف شوند. مسلماً این روش علاوه بر اینكه میتواند از میزان ضایعات و هدر رفت مواد پروتئینی بكاهد به تعامل بیشتر مصرفكننده و تولیدكننده و پرداخت هزینه واقعی تولید میانجامد.
رضایی كه از هر فرصتی برای دفاع از صنعت مرغداری و توسعه پرورش دامهای كوچك و افزایش بهرهوری از صنعت دام سنگین استفاده میكند رسانهها را در راستای ترویج و آگاهسازی جامعه، موثر میداند.
***
وی در نخستین نشست رسمی رسانهای خود به برنامههای معاونت اشاره كرد و گفت: هدفگذاری امسال تولید 2 میلیون و 300 هزار تن گوشت مرغ، 900 هزار تن تخم مرغ، حدود 860 هزار تن گوشت قرمز، 78 هزار تن عسل، 1260 تن پیله ابریشم است كه بهجز گوشت قرمز، در تمامی بخشهای دیگر علاوه بر تامین نیاز داخل مصرف سرانه-5 / 28 گرم پروتئین-، مازاد تولید هم خواهیم داشت.
معاون امور تولیدات دامی با اشاره به وضع مطلوب كنونی یادآور شد: به رغم همه تنگناها با تدابیر اتخاذ شده از سوی دولت و پیگیریهای مجدانه مهندس حجتی در تامین دلار 3800 تومانی برای واردات نهادههای مورد نیاز بهانه گرانی قیمت كالاهای مرتبط با تغذیه مردم از دلالان گرفته شده است.
دكتر رضایی با تمام تلاشی كه برای توجیه خبرنگاران در تفكیك بحث قیمت تمام شده تولید با قیمت خردهفروشی در مغازهها و زیرپلهها دارد، در این نشست هم نتوانست برخی خبرنگاران را توجیه كند تا سوالات مربوط به بازار خرده فروشی و دلالی را از «وزارت صمت» بپرسند زیرا آنچه كه در این معاونت موردنظر است تولید به اندازه كافی و كاهش قیمت تمام شده كالاهاست كه تدابیر لازم جهت تحقق آن پیش بینی شده و از آنجا كه نوسانات قیمت فقط تابع عرضه و تقاضا نیست.
رضایی گفت: در چارچوب قانون انتزاع و تفسیر آن، وزارت جهاد كشاورزی امكانات و ابزارهایی برای كنترل قیمت در خرده فروشیها و واحدهای كوچك صنفی را ندارد، كما اینكه در مراكز عمده عرضه و فروشگاههای بزرگ یا میادین میوه و تره بار، قیمت كالاهای یاد شده متعادل و متعارف است گرچه به واقع واسطههای نامتعارف و سودجویان كار خودشان را میكنند.
راهی برای پیشگیری از هدر رفت 800 هزار تن نهاده خوراك دام
دكتر مرتضی رضایی با تجزیه و تحلیل ضرر اقتصادی تولید مرغ سنگین برای مرغدار و ارائه دلایل علمی و بهداشتی بسیار در مورد ارزش پایین غذایی این نوع مرغ (و ضرر اقتصادی در حذف چربیها و پوست و... برای مصرفكننده) كه متاسفانه به دلایل تاریخی مورد قبول بخشی از جامعه مصرف نیز قرار دارد تاكید بسیار كرد كه رسانهها به فرهنگسازی در این زمینه بپردازند زیرا در تولید این نوع مرغ سنگین، ضریب تبدیل دان به گوشت در وزن بالاتر از دو كیلو مرغ زنده كاهش مییابد و موجب هدررفت حداقل 800 هزار تن نهاده در مزارع مرغ گوشتی میشود كه خود یك خسران ملی است.
مصرف مرغ اندازه -سایز - و سلامت انسان
وی در رابطه با ترویج و فرهنگسازی مرغ سایز در جامعه مصرف تاكید و اعلام كرد بخش عمدهای از این فرهنگسازی برعهده خود تشكل هاست كه طبق یك قاعده میبایست در سطوح مختلف جامعه و به صورتهای مختلف درج مقاله، تجزیه و تحلیل، آموزش، تبلیغ و ترویج رسانهای شود.
یكه تازی گرایش به
دامهای كوچك و دامهای سنگین دومنظوره اصلاحنژاد شده وارداتی
معاون امور تولیدات دامی در این مصاحبه به موضوع تغییر رویكرد سیاستهای معاونت امور دام از دامهای سنگین شیری همچون هلشتاین به دامهای سنگین دو منظوره به ویژه دامهای اصلاح نژاد شده برتر و شناخته شده در دامپروری جهان یاد كرد و با مقایسه و تجزیه و تحلیل زادآوری و تولید شیر و گوشت بز و گوسفند و دامهای سنگین دومنظوره، از سیاست واردات و تكثیر بیش از 50 هزاردام سبك همچون آلپاین و سانن و دامهای سنگین سیمنتال و مونته بیلیارد دفاع كرد و گفت: تا سال 1400 تولید و پرورش یك میلیون رأس از این نوع دام سبك با تولید بالغ بر یك میلیون تن شیر بسیار مغذی و مفید این نوع دامهای سبك در برنامه توسعه معاونت و با كمك بخش خصوصی قرار دارد. وی افزود: برنامهریزی در زمینه دامهای اصلاح نژاد شده كوچك و دامهای سنگین جدید مبنی بر تولید مجموعا 6 هزار و 700 تن گوشت و 150 هزار تن شیر تا افق سال 1400 است.
تلاش برای اصلاح ضریب تبدیل
دكتر رضائی در همین زمینه گفت : ضریب تبدیل دان به گوشت مرغ هم اكنون در دنیا 1.6 است و در كشور ما حداقل 2 است كه اصلاح ضریب تبدیل موجب كاهش قیمت تمام شده گوشت مرغ و بهبود شرایط مرغ صادراتی خواهد بود.
نشریه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۲۱ - سال ۱۳۹۷
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com