سالن کنفرانس سازمان شیلات ایران در روز 25 خرداد پذیرای بیش از 50 خبرنگار، تحلیلگر، گزارشگر، عکاس خبری و تصویربردار بود که شنونده حاصل کار و تلاش دکتر خونمیرزایی، معاون وزیر و ریاست سازمان شیلات و همکارانش با بیش از یک میلیون تن محصولات سالانه باشند.
دکتر نبیا... خونمیرزایی، معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان شیلات در این نشست رسانهای اعلام کرد: در برنامه ششم توسعه، میزان تولید محصولات شیلاتی در سال ۹۸ یک میلیون و ۲۵۰ هزار تن پیشبینی شده بود که با وجود خسارات ناشی از سیل، در این سال یک میلیون و ۲۸۰ هزار تن محصولات شیلاتی در کشور تولید شد که از مقدار سهم سال 98 در پیشبینی برنامه ششم توسعه بیشتر بوده است.
وی اظهار داشت: برای سال 98 سرانه مصرف محصولات شیلاتی، ۱۳ کیلوگرم پیشبینی شده بود که به 3/13 کیلوگرم رسید و نشان میدهد در این مورد نیز از برنامه ششم توسعه فراتر رفتهایم.
ایران رتبه نخست تولید ماهی قزلآلا در جهان
خونمیرزایی درباره پرورش ماهی قزلآلا در کشور گفت: اکنون کشور با تولید سالانه ۱۸۰ هزار تن ماهی قزلآلا در آبهای شیرین و شور، رتبه نخست تولید این نوع ماهی را در دنیا دارد.
وی با بیان اینکه ضریب خوداتکایی تخم چشمزده ماهی در سال ۹۸، از ۲۵ درصد به ۳۳ درصد رسیده و امیدواریم امسال این ظرفیت افزایش یابد، افزود: از آنجایی که بخشی از قزلآلای تولیدی در کشور به پرورش ماهی در قفس اختصاص دارد، با ارتقاء بهرهوری این نوع پرورش، میزان تولید قزلآلا میتواند شاهد رشد چشمگیری باشد.
برنامه تولید ۵۲ هزار تن میگو در سال جاری
وی با بیان اینکه تولید میگو در سال جاری نیز همانند سالهای گذشته فراتر از برنامه تولید بود، افزود: به دلیل اینکه سال گذشته ارز مورد نیاز واردات مولد اختصاص نیافت، امسال نسبت به اقدامات انجام شده سال 98 عقب هستیم، اما برنامه تکلیفی سال ۹۹ در زمینه تولید میگو ۵۲ هزار تن است که امیدواریم تولید ما بیش از این میزان باشد.
خرید حمایتی محصولات شیلاتی در دستور کار است
خونمیرزایی درباره خرید حمایتی محصولات شیلاتی نیز اعلام کرد: خرید حمایتی محصولات شیلاتی را از طریق سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران و پشتیبانی امور دام پیگیری کردهایم تا از این طریق ظرفیت تولید و مصرف سرانه افزایش یابد و گردش مالی در بخش شیلات ارتقا پیدا کند.
پرورش ماهی با ارز دولتی،
اعتبار و تسهیلات ارزان و 24 هزار شغل جدید
وی در خصوص محدودیت ارائه تسهیلات توسط بانکها به پرورشدهندگان ماهی در دریا افزود: ارائه تسهیلات از منابع داخلی بانکها محدودیت ندارد اما دغدغه ما، ارائه تسهیلات با سود کمتر است؛ زیرا در گذشته با محدودیت منابع روبرو بودیم، ولی امیدواریم امسال تسهیلات به میزان کافی در اختیار بهرهبرداران قرار گیرد.
رئیس سازمان شیلات ایران با تاکید بر اینکه تخصیص ارز برای واردات فناوری پرورش ماهی در دریا مد نظر سازمان شیلات است، گفت: توجیه اقتصادی مزارعی که کار پرورش ماهی در دریا را شروع کردهاند بر پایه ارز دولتی تنظیم شده، بنابراین درخواست ارز دولتی برای بهرهبرداران این بخش را داریم.
وی یکی از برنامههای اصلی سازمان شیلات ایران را افزایش ۲۹۰ هزار تنی تولیدات شیلاتی دانست و افزود: این برنامه نیازمند ۱۲ هزار میلیارد تومان اعتبار است که در صورت تحقق این امر ۲۴ هزار شغل جدید در کشور ایجاد میشود.
به گفته دکتر خون میرزایی با تمام محدودیتهای موجود علیرغم شرایط تحریم و شیوع بیماری کووید 19 (زمستان 98) خوشبختانه تراز تجاری محصولات شیلاتی 440 میلیون دلار مثبت بوده است.
حمایت از تولیدات داخلی
خونمیرزایی در پاسخ به سوالات خبرنگار «دام و کشت و صنعت» درخصوص امکان بومیسازی تجهیزات مورد نیاز برای پرورش ماهی در قفس دریایی، گفت: کارخانجاتی مدعی توان تولید داخلی این تجهیزات هستند که اگر تولیدی داشته باشند، مانعی برای عرضه به بازار وجود ندارد، اما باید تجهیزات را بهصورت پکیج و بسته کامل ارائه دهند تا توجیه اقتصادی و فنی داشته باشد. سازمان از توانمندیها در داخل کشور استقبال میکند.
علاوه بر این، شرکتهای دانشبنیان و شرکتهای مختلفی در این زمینه فعالیت میکنند که ما نیز از آنها حمایت میکنیم. البته باید تولیدات براساس یک سری استانداردهای فنی و معقول بوده و محصول نیز متناسب با شرایط اقلیمی ایران باشد.
وی در مورد پرورش ماهی در دریای شمال و معرفی گونه مناسب آن اظهار داشت: سازمان شیلات مطالعاتی در این زمینه انجام داده و نتایج این مطالعات در اختیار متقاضیان پرورش ماهی در قفس قرار گرفته است. امکان دارد متقاضیان نیز مطالعات تکمیلی در این زمینه انجام داده باشند.
دکتر خونمیرزایی افزود: گونههای مختلفی برای پرورش ماهی در دریای خزر وجود دارد؛ اما گونه برتری که سازمان شیلات معرفی کرده، ماهی قزلآلا است. زیرا پرورش این ماهی محدودیت زیستمحیطی ندارد و با سازمان محیطزیست توافق لازم انجام گرفته است.
وی اضافه کرد: اگر در بحث مدیریت واحد تولیدی مشکلی وجود نداشته باشد، نتایج پرورش این ماهی رضایتبخش خواهد بود.
گفتنی است سازماندهی و برنامهریزی
این کنفرانس ملی
توسط آقای فرهاد فرهادزاده
مدیرکل حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بینالملل
انجام گرفته بود که جای تقدیر و تشکر دارد.
ماهنامه دام و کشت و صنعت- شماره ۲۴۰ - ۱۳۹۹
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com