راهی نو
انتصاب علیصفر ماکنعلی بهعنوان رئیس سازمان دامپزشکی کشور، یکی از سلسله انتصابات خاوازی، وزیر جهاد کشاورزی است که طی یکی دو ماه گذشته انجام گرفته است.
ماکنعلی که دارای دکترای تخصصی در زمینه اپیدمیولوژی بیماریهای قابل انتقال میباشد، قبل از این از آبانماه سال 96 توسط دکتر علیرضا رفیعیپور، رئیس پیشین سازمان، بهعنوان معاون بهداشتی و پیشگیری، یکی از بازوهای مهم سازمان دامپزشکی در پیشبرد اهداف و وظایف محوله بود.
نقش تأثیرگذار ماکنعلی در سازمان دامپزشکی در دورهای که معاون بهداشتی و پیشگیری بود و اعتماد و اتکای ویژه رفیعیپور، رئیس سازمان به وی ، موضوعی بسیار مشهود و بارز نشان میداد؛
اشراف ماکنعلی به مسائل پیرامون دامپزشکی و سازمان دامپزشکی میتواند در هدایت این سازمان مهم و تأثیرگذار به وی کمک کند. سازمانی که به نوعی وظیفه تأمین امنیت غذایی کشور در زمینه محصولات پروتئینی را برعهده دارد و اگر کوتاهی در وظایف این سازمان انجام گیرد، میتواند ضمن خدشه در تأمین نیاز پروتئینی جامعه، سرمایهگذاریهای بسیار زیادی که در این عرصه انجام شده را تهدید نماید و ضمن وارد کردن زیان اقتصادی، تبعات اجتماعی فراوانی نیز داشته باشد.
از دیگر سو، اهمیتی که نقش سازمان دامپزشکی در بهداشت جامعه از نظر بیماریهای غیرمشترک و بهطور خاص از نظر "زئونوزها" یا همان بیماریهای مشترک بین انسان و دام دارد بر کسی پوشیده و مستور نیست.
مباحثی مانند اپیدمی بعضی بیماریهای دام، طیور، آبزیان و ... که در سالهای گذشته زیانهای هنگفتی به واحدهای تولیدی (و حتی در مقاطعی به حیات وحش) وارد کرد و نیز بیماریهای وارداتی دام، طیور و آبزیان جزو مواردی است که ماکنعلی به خوبی با آنها آشنایی داشته و میتواند از دغدغههای مهم کاری وی باشد.
همچنین مسائلی مانند نظارت بر تهیه و تأمین بهداشتی خوراک دام، طیور و آبزیان از جمله برنامههایی است که سازمان دامپزشکی حتما به آن توجه خاص خواهد داشت.
نظارت بهداشتی بر محصولات غذایی که به بازار عرضه میشود مانند: لبنیات، گوشت، آبزیان و ... و همچنین ساماندهی کارشناسان و ناظران فنی دامپزشکی مستقر در واحدهای تولیدی و فرآوری نیز از جمله دیگر مواردی است که میتواند مورد توجه ماکنعلی قرار گیرد.
در مجامع بینالمللی نیز سازمان دامپزشکی نقش بسیار تأثیرگذاری بازی میکند. برای نمونه در بعضی از محصولات مانند: مرغ، گوشت، لبنیات، آبزیان و ... که گاهاً دچار تولید مازاد بر نیاز بازار داخلی کشور هستیم و نیز در مورد بعضی ضایعات کشتارگاهی حلال و غیرحلال، ناخودآگاه چاره را در صادرات میبینیم؛ اما در این مسیر با دیوار بلندی به نام پروتکلهای بهداشتی کشورهای مقصد مواجه میشویم که کار را دشوار مینماید و اینجا است که سازمان دامپزشکی میتواند با اعمال مدیریت مناسب در واحدهای تولیدی و اقناع طرفهای خارجی، در تسهیل این امر نقش مهمی ایفا نماید.
چنانچه استحضار دارید انتخاب سازمان دامپزشکی ایران بهعنوان دبیر منطقهای سازمان بینالمللی OIE یکی از دستاوردهای ارزشمند این سازمان در طول چند سال اخیر (حتی میتوان گفت در طول دوره عمر این سازمان) بوده که در زمان ریاست علیرضا رفیعیپور اتفاق افتاده و تلاش برای حفظ این جایگاه و استفاده از این موقعیت نیز میتواند یکی از سرفصلهای کاری و دغدغههای مهم ماکنعلی و همکاران وی باشد.
با آرزوی توفیق روزافزون برای این سازمان مهم و تأثیرگذار و همه کارکنان آن در انجام رسالتهای کاریشان ...
ماهنامه دام و کشت و صنعت-شماره ۲۳۹- ۱۳۹۹
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com