رئیس هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان سموم کشور:
مهندس گیلآبادی رئیس هیأتمدیره انجمن تولیدکنندگان سموم دفع آفات نباتی همواره پیگیر دفاع از حقوق تولیدکنندگان سموم همراه با رعایت قوانین و مقررات جاری و ساری کشور هستند.
انجمن معتقد است نظارت سازمان حفظ نباتات بر کار تولیدکنندگان میتواند در حفظ استانداردها و ارتقاء کیفیت تولید داخل موثر باشد به همین جهت همواره آماده بازدید کارشناسان سازمان و نظارت بر روی نحوه تولید و کیفیت آن است و خود را بازوی سازمان حفظ نباتات میداند و از آنجا که اهمیت سموم مبارزه با آفات و بیماریها در کشاورزی و تأمین امنیت غذایی جامعه بر کسی پوشیده نیست.
تولید سموم کشاورزی در کشور - صرفاً برای واردات مواد تکنیکال - ارزبری بسیار پایین اما دارای اهمیت بسیار بالا میباشد و نبود آنها، ضریب امنیت غذایی و تولیدات کشاورزی را به خطر میاندازد.
یک نمونه برای این مدعا همین مشکل حمله ملخ و مبارزه با آن است که کشور ما را درگیر کرده، زیرا تاکنون حدود 500 تن سم داخلی برای مبارزه در سطح 400 هزار هکتار مصرف و بسیار بیش از این در ماههای بعدی مورد نیاز است.
با توجه به بار مسئولیتی که بر دوش شرکتهای تولید داخل است کارخانجات تولیدکننده سم از موضوع اختصاص ارز ارزان یارانهای به واردات سموم آماده مصرف - که مشابه آنها در داخل تولید میشود - ، به بهانه تأمین سم موردنیاز کشور به شدت گلهمند هستند؛ چرا که اعتقاد دارند اختصاص ارز دولتی به واردات، قدرت رقابت را از تولیدکنندگان داخلی میگیرد.
از طرفی این تولیدکنندگان میگویند که توان تأمین بیش از 95 درصد نیاز کشور به سم را دارند و جفاست که برخی واردکنندگان به بهانههای مختلف از رانت ارز دولتی برخوردار شوند در حالی که در سال رونق تولید، شرکتهای داخلی با سرمایهگذاری و صرف کردن عمر کاری خود دائماً در حال تعدیل نیرو و به حاشیه رانده شدن باشند.
به همین جهت با هدف برقراری توازن بین تولید و واردات کالای با کیفیت و غیرقابل ساخت در داخل و بهمنظور حمایت از تولید داخلی برای حفظ و افزایش اشتغال کشور، استفاده کارشناسانه از ابزار تعرفهای - که در اختیار دولت قرار دارد - ؛ لازم و ضروری است.
موارد یاد شده و اهمیت تولیدات داخلی و به مناسبت استقبال از شعار سال رونق تولید مقام معظم رهبری، انجمن مصمم شد امسال نمایشگاه بزرگ توانمندیهای تولیدکنندگان سموم را "بدون حضور واردکنندگان سمومی که مشابه آن در داخل تولید میگردد" برگزار نماید.
مسعود گیلآبادی، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان سموم کشاورزی میگوید: کارخانههای سازنده سم در بخش تولید دقیقاً طبق قوانین سازمان حفظ نباتات فعالیت میکنند و این سازمان هر زمان که اراده کند، وارد کارخانجات میشود و روی روند تولید نظارت و اشراف دارد. در حالی که در بخش واردات محصولات خارجی آماده مصرف اینگونه نظارت و اشراف بهصورت کامل ممکن نیست. وقتی که سم آماده وارد میشود، بعضی از آیتمهای آن را نمیتوان چک کرد.
بنابراین ما ادعا میکنیم که سموم تولیدی داخل از کیفیت مناسبتری نسبت به سموم آماده وارداتی برخوردار است و نظارت بیشتری روی تولید آنها وجود دارد و مستحق بذل توجه بیشتر بهویژه در سال رونق تولید است.
خوشبختانه سازمان حفظ نباتات اشراف کامل روی تولیدات سموم داخلی دارد. به نظر ما سموم تولید داخلی چون نظارت بیشتری روی آنها انجام میشود بهتر از نمونه مشابه خارجی مانند چینی و هندی است. امسال هم در سال رونق تولید قرار داریم و چه بهتر که به تولیدات داخلی خودمان تکیه کنیم تا کشورمان از هزاران مزایای آن بهرهمند شود.
علیرغم سودی که واردات سم دارد، تولیدکنندگان داخلی تمام حمایت و فعالیتشان را متوجه تولید داخلی سموم کرده اند و در عین حال 28 درصد درآمد ناخالص شرکتها و کارخانجات تولیدکننده سموم به دولت برمیگردد.
اگر تولید داخلی تقویت شود قطعاً میتوان به سمتی پیش رفت که شرکتهای داخلی حتی انگیزههایی برای تولید مواد «تکنیکال» سموم هم داشته باشد تا کشور از این حیث وابستگی کمتری به خارج داشته باشد. اما گلایهای که وجود دارد این است که با حمایت از واردات سموم آماده مصرف، متأسفانه از این انگیزهها به شدت کاسته میشود و به جای رونق تولید، دلالی و رانتخواری رونق میگیرد.
از آنجا که نمایشگاه تخصصی بهعنوان یک رسانه به انعکاس توانمندیهای یک صنعت میپردازد و از طرفی متقاضیان و مشتریان را در مقام مقایسه و دیدار و خریدار به سوی نمایشگاه میکشاند، گیلآبادی در مورد برگزاری نمایشگاه معرفی توان تولید سموم داخل کشور و نهادههای کشاورزی میگوید: نمایشگاه بهعنوان ابزاری برای نشان دادن جایگاه واقعی تولیدکنندگان است.
ما تا سال گذشته نمایشگاه را با همکاری انجمن واردکنندگان سموم آماده مصرف، به صورت مشترک برگزار میکردیم. اما امسال وقتی دیدیم که کار ما تولیدکنندگان، هیچ سنخیتی با آن انجمن ندارد و سیاستهای کاری ما با هم متفاوت است، تصمیم گرفتیم نمایشگاه را به صورت مستقل برگزار کنیم؛ چرا که ما به دنبال تولید داخلی و قطع واردات سموم مشابه تولید داخلی هستیم و انجمن واردکنندگان سموم آماده مصرف، مسیر دیگری را دنبال میکنند.
بنابراین با توجه به شعار سال که رونق تولید نام دارد نمایشگاه بزرگ تولیدات داخلی نهادههای کشاورزی امسال که یکم تا چهارم بهمنماه برگزار میشود را با هدف حمایت از تولید داخل و حمایت از واردات آن دسته کالاهای با کیفیتی را که امکان تولید آن در داخل کشور نیست و عمدتاً توسط شرکتهای اروپایی تولید میشوند؛ برگزار میکنیم.
رئیس هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان سموم کشور با تأکید بر کیفیت نهادهها و ضرورت تأمین مایحتاج کشاورزی افزود: ما به هیچ عنوان مخالف آن دسته کالاهای باکیفیت و مرغوب که امکان تولید آن در داخل کشور وجود ندارد و عمدتا توسط کشورهای اروپایی تولید میکنند؛ نیستیم. مثلاً در مورد بذر، بیشتر نیاز ما از خارج تأمین میشود و درصد خیلی کمی تولیدات داخلی داریم.
اما در مبحث سم این گونه نیست و ما فقط 3 تا 5 درصد نیازمان به سموم آماده مصرف را به تولیدات خارجی وابسته هستیم و در بیش از 95 درصد موارد، تولیدات داخلی باکیفیت و خوبی داریم.
گیلآبادی میگوید: به همین جهت با حضور واردکنندگان سموم کمخطر و با کیفیتی که شرکتهای خارجی - عمدتا اروپایی - تولید میکنند و شرکتهای داخلی مشابه آن را ندارند، در نمایشگاه مخالفتی نداریم. آنها هم میتوانند برای معرفی این تیپ از محصولاتشان در نمایشگاه شرکت کنند. اما تعداد این سموم کم و نهایتاً در حدود 5 درصد است. در سایر سموم توان داخلی ما بالاست و همواره نشان دادهایم که در کنار مدیریت توانمند سازمان حفظ نباتات قادر به تأمین نیاز کشور و مشارکت در تولید محصول سالم و امنیت غذایی هستیم.
وی در ادامه گفت: امسال از انجمن تولیدکنندگان سموم کشاورزی، انجمن تولیدکنندگان کودهای شیمیایی و انجمن تولیدکنندگان و تامینکنندگان بذور اصلاحشده کشور و انجمن گلخانهسازان، صاحبان دانش فنی و تکنولوژی در تولید سم و کود دعوت کردهایم تا در نمایشگاه شرکت کنند و حضور فعال داشته باشند. زیرا اعتقاد ما این است که نمایشگاه ابزاری است برای نشان دادن توانمندیهای تولید نهادههای کشاورزی در کشور و درصورت مشارکت فعالان قاعدتاً بهرهبرداران از آن استقبال خواهند کرد.
گیل آبادی گفت: متأسفانه در کشور ما سیاستها و سلایق به سمت تولیدات خارجی است در صورتی که تأکید مقام معظم رهبری بر روی حمایت از محصولات داخلی است. کیفیت محصولات ما هم بسیار مناسب است اما در شرایط فعلی با ارز دولتی که به واردات محصولات خارجی مشابه میدهند، باعث میشوند که قیمت آن محصولات نسبت به تولیدات داخلی پایینتر باشد و توان رقابت را از تولیدکننده داخلی میگیرند. مصرف سم در کشور ما حدود 30 هزار تن در سال است و شرکتهای داخلی توان تولید آن را دارند.
رئیس هیاتمدیره تولیدکنندگان سموم کشور پیشنهاد کرد تمام کسانی که توصیهکننده یا مصرفکننده نهایی سموم هستند در نمایشگاه شرکت کنند و گفت: امیدواریم که مسئولین ارشد و تصمیمگیر مربوطه در وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صمت نیز در این نمایشگاه حضور پیدا کنند و توانمندیهای تولیدکنندگان داخلی سموم را ببینند چرا که تولید سموم کشاورزی نسبت به بیشتر کالاها ارزبری بسیار پایینی دارد اما نقش آن در تأمین امنیت غذایی بسیار بالاست و درصورت حمایت وزارتخانههای جهاد کشاورزی، صنعت معدن و تجارت، اقتصاد و دارایی، بانک مرکزی و ... موجب اقتدار بیشتر کشور و ایجاد اشتغال پایدار و امنیت غذایی خواهد شد.
مهندس گیلآبادی در رابطه با سطح تأثیرگذاری نمایشگاه گفت: ما به دنبال بینالمللی کردن نمایشگاه هستیم و در سالهای گذشته هم بازدیدکننده خارجی داشتهایم. اما با توجه به محدودیت فضا تاکنون حدود 85 شرکت برای حضور در نمایشگاه اعلام آمادگی کردند و تعداد متقاضیان حدود 120 شرکت است و با استقبال به عمل آمده، ما فکر میکنیم برای همه درخواستها، غرفه کافی نداشته باشیم اما امیدواریم نمایشگاه سال آینده را گستردهتر و در سطح بینالمللی بهویژه برای بازدید فعالان کشاورزی کشورهای همسایه و جامعه 4 میلیونی بهرهبرداران ایران برگزار و آنها را در جریان آخرین رویدادهای سموم تولید داخل و دیگر نهادهها قرار دهیم چرا که کشاورزان عراقی، اربیل، افغانستان و... که متأسفانه برخی از آنها سموم را از کشور ما بهصورت قاچاق دریافت میکنند با اطلاع از توانمندیهای تولیدکنندگان ایرانی و کیفیت سموم داخلی کشورمان در نمایشگاه امکان مییابند درصورت موافقت دولت، مازاد تولید را به قیمت واقعی خریداری نماید.
برای پربارتر شدن نمایشگاه و افزایش بار علمی، آموزشی آن در این نمایشگاه چند سمینار و کلاس آموزشی - Work Shop - و دورههای کوتاه برای ورود سموم کمخطر برگزار میکنیم و فضاهایی برای مذاکرات B2B در نظر گرفته میشود.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۳۰ - ۱۳۹۸
ماهنامه دام و کشت و صنعت پنجره ای به آگاهی و دانش
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com