محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه سیاستهای اقتصاد مقاومتی موردنظر دیدگاه مقام معظم رهبری و امام خمینی را در کشاورزی پیگیری خواهیم کرد گفت: با تخصیص 10 درصد از ورودی صندوق توسعه ملی زمینه توسعه گلخانهها و پرورش ماهی در قفس فراهم شده است.
محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی در نشست خبری درخصوص شعار اقتصاد مقاومتی تولید و اشتغال در بخش کشاورزی گفت: در بخش کشاورزی سیاستهای اقتصاد مقاومتی موردنظر دیدگاه مقام معظم رهبری و امام خمینی را پیگیری خواهیم کرد.
حجتی در خصوص نگاه کلی به نقشه راه سال 96 گفت: کشور از ظرفیت بالایی در بخشهای کشاورزی برخوردار است و این در حالیست که از این ظرفیتها آنگونه که شایسته است استفاده نشده است، بنابراین با رعایت مسائل زیست محیطی میبایست بهرهبرداری را به بهترین حالت ممکن برسانیم.
حجتی با بیان اینکه میانگین بارش در کشور یک سوم متوسط جهانی است تاکید کرد: کشور ما جزو اقلیم گرم و خشک محسوب میشود، بنابراین درست نیست برای توجیه سوء مدیریت میزان بارش باران در مناطق شمالی را بر مناطق جنوبی و کویری که توقع بارش از آن نمیرود تقسیم کرد. این درحالیست که باید با مدیریت صحیح و سازگار با طبیعت عمل کرد و هکتار را افزایش داد.
وی با انتقاد از تفکرات منفی به فرهنگ متکی و خودساخته ایران اشاره کرد و گفت: احداث قنات و استحصال آب که از اجداد ما به جا مانده است مایه افتخار نسل امروز محسوب میشود. بر همین اساس افزایش تولید به صورت عمودی در دستور کار قرار گرفته است.
این عضو کابینه دولت یازدهم به افزایش 3 برابری تولید دانههای روغنی در سال گذشته اشاره کرد و افزود: در راستا سیاستهای اقتصاد مقاومتی دولت برنامه افزایش تولید محصولات اساسی نظیر گندم، شکر، جو، پنبه و دانههای روغنی تدوین کرده به گونهای که در حوزه گندم علاوه بر کاهش 360 هزار هکتاری سطح زیر کشت گندم، حجم خرید تضمینی که در سال 92 حدود 4 میلیون و 700 هزار تن بود در سال گذشته به 11 میلیون و 500 هزار تن به ارزش 14هزار و 500 میلیارد تومان افزایش یافته است. همچنین در بازه زمانی 10 ساله بیش از 70 درصد از نیاز کشور به دانههای روغنی از طریق داخل تامین خواهد شد.
وزیر جهاد کشاورزی به خودکفایی در تولید شکر اشاره کرد و افزود: بر اساس آمار سندیکای کارخانجات قند و شکر کشور در سال 92 تولید شکر یک میلیون و 100 هزار تن بود که این رقم در سال 95 به یک میلیون و 650 هزار تن رسید که بخش عمده این افزایش عملکرد از نیشکر و مابقی از چغندر قند به دست آمده است.
وی ادامه داد: سال گذشته تولید چغندر قند به 6 میلیون تن رسید و این در حالی است که با وجود میزان تولید مشابه در سالهای 84 و 85 اما به جهت تصمیم دولت مبنی بر حذف تعرفه و واردات، 2 میلیون و 700 هزار تنی شکر در سال 87 ، بسیاری از کارخانهها و کشاورزان متضرر شدند.
حجتی از کاهش 700 هزار هکتار چغندر بهاره طی 10 سال اخیر به واسطه همگام شدن با طبیعت خبر داد و گفت: به دلیل محدودیت منابع آبی، سطح زیر کشت چغندر بهاره از 173 هزار هکتار به 103 هزار هکتار تقلیل یافت اما متوسط تولید از 27 تن به 54 تن رسید.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه تجهیز و نوسازی اراضی شمال در دستور کار قرار گفته است، گفت کرد: با این کار امکان کشت دوم فراهم میشود که علاوه بر افزایش تولید درآمد کشاورزان نیز 30 الی 40 درصد افزایش مییابد.
حجتی درخصوص توسعه سیستمهای نوین آبیاری با تقدیر از حمایتهای دولت و مجلس اظهار داشت: در سال 95 حدود 500 میلیون دلار علاوه بر ردیفهای موجود در بودجه از محل صندوق به سیستمهای آبیاری و توسعه آنها اختصاص یافت که این حمایتها امسال نیز هم در بودجه و هم در صندوق وجود دارد.
وی با بیان اینکه ظرفیتهای مغفولی در کشور وجود دارد که تا کنون شناسایی نشدهاند، اظهار داشت: در بحث توسعه گلخانهها اقدامات خوبی صورت گرفته و با در نظر گرفتن 10 درصد از ورودی صندوق توسعه ملی به صورت ریالی به پروژه توسعه گلخانهها و پرورش ماهی در قفس تسهیلات مناسبی برای توسعه این بخشهای تخصیص یافته است.
حجتی با بیان اینکه در بحث گلخانههای خیلی عقب هستیم افزود: با وجود دستیابی به رکورد احداث گلخانه در سال گذشته اما در این زمینه همچنان عقب هستیم به طوری که سال گذشته از هزار و 500 هکتار هدف گذاری شده تنها هزار و 200 هکتار ایجاد شده و امسال نیز احداث 2هزار هکتار گلخانه در برنامه قرار گرفته است.
وی از افزایش سرمایه بانک کشاورزی خبر داد وگفت: سرمایه بانک کشاورزی از هزار و 800 میلیارد تومان سال 92 در اواخر سال گذشته به 6 هزار میلیارد تومان رسید که 90 درصد منابع در اختیار بخش کشاورزی است.
وی به پرورش حداقل 1 میلیون تن ماهی در قفس اشاره کرد و افزود: سال 95 کل تولید صید و پرورش محصولات آبزی یک میلیون و 50 هزار تن بوده این در حالیست که با پرورش یک میلیون تن ماهی در آبهای ساحلی علاوه بر افزایش تولید حجم قابل توجهی اشتغال را نیز شاهد خواهیم بود، که در این راستا با وجود موافقتنامههای اصولی ارایه شده، در برنامه ششم توسعه دستیابی به تولید 200هزار تن آبزی هدفگذاری شده است.
وی در خصوص توسعه گیاهان دارویی گفت: توسعه گیاهان دارویی در اراضی شیبدار به صورت دیم در دستور کار قرار گرفته که با استقبال تولیدکنندگان همراه بوده است.
وزیر جهاد کشاورزی با نگاهی به صنعت دام و طیور افزود: در این بخش گاوهای اصیل خوبی داریم که با گاوداریهای صنعتی اروپا قابل رقابت است و میتوان گفت که امروزه یکی از بزرگترین صادرکنندگان محصولات لبنی هستیم به طوری که پای لبنیات غنی ایران به آمریکا نیز باز شده است.
وی در ادامه به مشکلات تولیدکنندگان شیر اشاره کرد و افزود: متاسفانه با کاهش قیمت شیر در بازار جهانی دامداران با مشکلاتی مواجه بودهاند که انتظار میرود با افزایش قیمت شیر در اواخر سال گذشته به زودی شاهد رفع این مشکلات باشیم. از سوی دیگر در بخش دام سبک تبدیل دام عشایر به صنعتی در دستور کار قرار گرفته تا علاوه بر حفظ مراتع صنعت دام و دامپروری نیز وضعیت بهتری پیدا کند.
حجتی در خصوص صنعت طیور گفت: کشور از ظرفیت بالایی در تولید مرغ برخوردار است و این در حالیست که علیرغم مشکلات ناشی از شیوع آنفولانزای فوق حاد پرندگان در سال گذشته بیش از 2 میلیون و 400 هزار تن گوشت مرغ در کشور تولید شده است.
عضو کابینه دولت یازدهم با تاکید بر اینکه تولید در کشاورزی محدود به مزرعه نیست بیان داشت: تولید معیشتی کشاورزی میتواند در مزرعه محدود شود اما تولید انبوه و اقتصادی اگر در مزرعه انجام گرفت و محدود به مزرعه شد، محکوم به شکست است.
وی با بیان اینکه رکود در سایر بخشهای اقتصادی حاکم است عنوان کرد: تولیدکنندگان محصولات زراعی، گوشت، مرغ و غیره از چند منظر نظیر تامین محصولات استراتژیک و امنیت غذایی مردم نمیتوانند کند حرکت کنند.
حجتی در خصوص کاهش کیفیت و مصرف بیرویه سموم اظهار داشت: باید این اصل را پذیرفت که سم و کود، دوا و غذاست و باید به سمت استفاده از سموم سالم و کم خطر حرکت کرد که در این رابطه ضمن حذف فروشگاههای غیر مجاز با اجرای کد 16 رقمی از سازمان حفظ نباتات در حال کنترل ونظارت برای ارایه سم و کود استاندارد به کشاورزان هستیم.
ماهنامه دام و کشت و صنعت- شماره ۲۰۵- سال ۱۳۹۶
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com