تصویب برنامه ششم توسعه واکنش های مختلفی را از سوی فعالان و متولیان بخش کشاورزی به همراه داشت. به طوریکه برخی از متولیان معتقدند بخش کشاورزی در این برنامه فراموش شده و دولت کشاورزی را در اولویت های خود قرارنداده است، در حالی که موافقان این برنامه با بیان اینکه افزایش اعتبار بیش از 60 هزار میلیارد تومانی می تواند بسیاری از مشکلات کشاورزان را مرتفع کند، معتقدند. افزایش اعتبارات در بخش های مختلف همچون صندوق بیمه کشاورزی و خریدهای تضمینی سرعت توسعه را در بخش کشاورزی افزایش خواهد داد.
محمدحسین قربانی نماینده مردم آستانه اشرفیه با بیان اینکه اختصاص 25 درصد از تسهیلات بانک ها به بخش کشاورزی و توسعه بیمه محصولات کشاورزی از جمله نقاط قوت لایحه برنامه ششم توسعه است، اظهار داشت: برنامه ریزی برای دستیابی به رشد اقتصادی 8 درصدی از جمله احکام مورد توجه در برنامه ششم توسعه است و لازم است 3 درصد از این میزان براساس بهره وری محقق شود.
قربانی تصریح کرد: در این لایحه بر اختصاص 25 درصد از تسهیلات بانکی به بخش کشاورزی و توسعه بیمه محصولات کشاورزی تاکید شده، که از نقاط قوت دیگر برنامه است.
همچنین علی اکبری عضو کمیسیون کشاورزی نیز در رابطه با برنامه ششم توسعه گفت: براساس مصوبه مجلس در لایحه برنامه ششم توسعه، بودجه بخش کشاورزی، آب و محیطزیست، 60 هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.
وی تصریح کرد: 34 درصد از جمعیت کشور در حوزه کشاورزی اشتغال دارند که جمعیت قابل توجهی را تشکیل میدهند، به همین سبب این افزایش بودجه کمک زیادی به کشاورزان در طول برنامه پنجساله ششم توسعه خواهد کرد.
وی بر شفافسازی نظام اداری و جلوگیری از دریافت حقوقهای نامتعارف در برنامه ششم تاکید کرد و افزود: پرداختهای مدیران به منظور کنترل و مبارزه با فساد اداری در یک حساب مشترک متمرکز خواهد شد.
اما عنایت الله بیابانی قائم مقام دبیرکل خانه کشاورز ایران با اانتقاد از اینکه در برنامه ششم توسعه بخش کشاورزی به خوبی دیده نشده است، گفت: متاسفانه تصدی گری دولت دست از سر کشاورزان بر نمی دارد و هنوز دولت خود را ارباب کشاورزان می داند.
وی با بیان از اینکه متاسفانه بخش تحقیقات وزارت جهاد کشاورزی بیست سال از دنیا عقب مانده و باید در این رابطه تجدید نظر شود، تصریح کرد: حفاظت از محیط تولیدی بر عهده دولت است و نقش کشاورزان در تولیدات کشاورزی آینده کشور مشخص نیست.
بیابانی عدم مدیریت صحیح در بخش کشاورزی را یکی از بزرگترین مشکلات موجود عنوان کرد و افزود: با مدیریت درست می توان سرمایه گذاری در بخش کشاورزی را افزایش داده و دولت موظف است، بر اساس اصل 44 قانونی اساسی و تاکیدات مقام معظم رهبری اداره مردم را به خود آنها واگذار کرده و تنها نظاره گر و حامی آنها باشد.
همچنین عباس پاپیزاده نماینده دزفول در مجلس شورای اسلامی نیز در انتقاد به برنامه ششم توسعه گفت: عملا بخش کشاورزی در برنامه ششم توسعه دولت فراموش شده و دولت هیچ اولویتی برای این موضوع در نظر نگرفته است.
پاپیزاده با بیان اینکه در مجلس نهایتا 5 تا 10 درصد لایحه تغییر می کند وشورای نگهبان نیز طبق قانون اگر تغییراتی نیاز باشد باید آنها را لحاظ کند، افزود: آن چیزی که در قالب لایحه برنامه ششم توسعه به مجلس ارائه شد، در واقع چند الویت تعریف شده از سوی دولت بود که در هیچ کدام از این الویتها بخش کشاورزی نیامده است.
وی گفت: سازمان جهادکشاورزی به جای اینکه بگوید، موضوعی در برنامه ششم توسعه دیده نشده، باید بگوید چرا در لایحه بخش کشاورزی پیشنهادی نداده است، زیرا متولی اصلی برنامههای کشاورزی وزارت جهاد است.
گفتنی است در برنامه ششم توسعه که در راستای تحقق اهداف سند چشمانداز بیست ساله اقتصاد مقاومتی، تدوین شده، بخش های کشاورزی ،آب و منابع طبیعی مورد توجه جدی این برنامه قرار گرفته است. به گونه ای که به جهت تحقق اصل پنجاهم قانون اساسی تمامی بخشهای خصوصی در سیاست ها و بر نامه های خود مکلف به ارزیابی راهبردی محیط زیست شده اند. همچنین به منظور افزایش بهرهوری در مصرف آب و انرژی و هدفمند کردن یارانهها به دولت اجازه داده شده تا قیمت آب و حاملهای انرژی و سایر کالاهای و خدمات یارانهای را تا پایان سال 1399 اصلاح کند. واگذاری زمین رایگان به سازمان زندان ها از سوی وزارت جهاد کشاورزی، سازمان جنگل ها و مراتع و همچنین امور اراضی در برنامه توسعه ششم نیز گنجانده شده است.
ماهنامه دام و کشت و صنعت- شماره ۲۰۵- سال ۱۳۹۶
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com