یک روز تابستانی گروه خبرنگاران ماهنامه دام و کشت و صنعت در جلسه هیأت مدیره اتحادیه ماشینهای کشاورزی، صنعتی و تجهیزات مربوطه حضور یافتند.
محیط مرتبط و منظّم دفتر، حضور اعضاء هیأت مدیره و طرح مطالب و مسائل مربوط به اعضاء اتحادیه حکایت از گردش کار و موثر بودن برنامههای اتحادیه داشت. برای آشنایی مطالعهکنندگان نشریه با اتحادیه لازم است اطلاعات زیر مورد توجه قرار گیرد:
تأسیس اتحادیه:
اتحادیه ماشینهای کشاورزی در سال 1352 و همزمان با تحولات سریع در بخش کشاورزی و صنعت در راستای تأمین ماشینآلات و تجهیزات مورد نیاز بخش کشاورزی تأسیس و آغاز به کار کرد. در ادامه راه با توجه به اقتضای زمانی و استدلال برخی از تجار و تولیدکنندگان و نیاز مخاطبین صنف، مقوله موتورآلات و ماشینآلات صنعتی نیز به این مجموعه اضافه گردید.
اعضای اتحادیه ماشیآلات کشاورزی و صنعتی تهران بهشرح زیر است:
• آقای دکتر علی توسطی؛ رئیس اتحادیه
• آقای مهندس نادر خرسندی؛ نائبرئیس اول
• آقای مهندس مهرداد آژیر؛ نائبرئیس دوم
• آقای سید منصور بهشتیپور؛ بازرس و عضو هیاتمدیره
• آقای مجتبی آذربانی؛ دبیر اتحادیه و عضو هیاتمدیره
• آقای بهروز بهزادفر؛ خزانهدار اتحادیه و عضو هیاتمدیره
گروه کالایی:
در واقع با توجه به تخصصی بودن رستههای این اتحادیه، فعالان صنفی عمدتاً در حوزه تهیه و توزیع چهار زیرمجموعه اضافه فعالیت مینمایند:
• کشاورزی
• صنعتی
• دام و طیور
• ساختمانی
دکتر علی توسطی، دانش آموخته توسعه کشاورزی در مقطع دکترا در سال 1387 مسئولیت اتحادیه ماشینهای کشاورزی و صنعتی تهران را برعهده گرفت و تا به امروز عنوان رئیس اتحادیه راه عهدهدار است. ریاست کمیسیون ارتباطات اتاق اصناف تهران و همچنین سردبیری نشریه اصناف از دیگر سمتهای وی میباشد.
توسطی درخصوص وظایف و تأثیرگذاری اتحادیه ماشینهای کشاورزی و صنعتی گفت: این اتحادیه در حال حاضر بیش از 800 عضو رسمی و قانونی دارد و تعدادی از واردکنندگان و تولیدکنندگان نیز در مرحله شناسایی و ساماندهی هستند. وی افزود: اتحادیه ماشینهای صنعتی کشاورزی در سال 1352 تأسیس و تاکنون صدها نوآوری و ظرفیت در ارتباط با ماشینها از طریق همکاران ما به عرصه کشاورزی منتقل شده که تماماً بدون وابستگی به ارگانهای دولتی بوده است که نشان از تأثیر این اتحادیه در جامعه کشاورزی ایران دارد.
رئیس اتحادیه ماشینهای کشاورزی و صنعتی بازار فعالیتهای مرتبط با این اتحادیه از 80 سال گذشته را با توجه به شرایط اقلیمی دانست و گفت این بازار مورد بیتوجهی واقع شده است وی افزود: دستگاهها و تجهیزات مورد نیاز صنعت و کشاورزی در خیابان سعدی تهران به عنوان مرکز تهیه و توزیع ماشینهای کشاورزی و صنعتی کشور عرضه میشود. البته در حال حاضر شرکتها در مناطق دیگر نیز حضور پیدا کرده و بازار کوچکی را راهاندازی کردهاند، اما در دنیا مرکز ماشینهای سعدی به عنوان یک برند ماشینهای کشاورزی شناخته میشود. اکثر موتور ژنراتورها، تجهیزات کلاغپران، قیچی باغبانی، اره و حتی ماشینآلات به جز تراکتور و کمباین در این مرکز خیابان سعدی عرضه میشود.
توسطی درباره تفاوت بین مکانیزاسیون و ماشینهای کشاورزی اظهار داشت: در ذهن مردم مکانیزاسیون در حد تراکتور، دنباله بند و کمباین شناخته میشود اما ماشینها و تجهیزات مقوله دیگری است. صرف داشتن تراکتور، بهرهوری بالا نمیرود ونهایتاً تراکتوریزاسیون صورت میگیرد. تجهیزاتی همچون انواع علف تراش و پمپهای آب نیز جزء لاینفک کشاورزی میباشد.
رئیس اتحادیه ماشینهای کشاورزی و صنعتی، اطلاع رسانی در خصوص کالاهای عرضه شده در این صنف را در نشریه تخصصی موتور پمپ اعلام کرد و افزود: نقش ماشینها و تجهیزات کشاورزی متفاوت است. ایران یکی از کشورهایی است که 300 روز آفتابی دارد و میتواند به واسطه آن، از انرژی خورشیدی استفاده کند. اما متأسفانه دولتها وابسته به درآمد نفتی هستند و به جز گاز و میعانات گازی به چیز دیگری توجه نمیکنند.
وی با انتقاد از عدم تجهیز زمینهای زراعی به سیستمهای آبیاری نوین گفت: با توجه به اینکه ایران در کمربند نیمه خشک جهان قرار دارد، هنوز شرایطی ایجاد نشده است تا سرمایهگذاری بر روی آب بخصوص در حوزه تجهیز زمینهای زراعی به سیستم آبیاری نوین با وجود تصویب در دولت و تخصیص بودجه صورت گیرد. باید توجه داشته باشیم که اگر آب نباشد کشاورزی مفهوم ندارد.
توسطی عملکرد وزارت جهاد کشاورزی در این دولت را خوب ارزیابی کرد و ادامه داد: بخش اعظم رشدی که دولت از لحاظ اقتصادی در سال گذشته داشت مربوط به اقتصاد کشاورزی بود. وزارت جهاد کشاورزی به حدی قوی عمل کرد که ضعفهای سایر وزارتخانهها را نیز پوشاند.
رئیس اتحادیه ماشینهای کشاورزی و صنعتی تصریح کرد: نباید تصور شود که تفکر دولتی منجر به چنین اتفاقی شده است؛ بلکه حضور بخش خصوصی در کنار مردم موجب تحقق این رشد شده است. چراکه روند تخصیص اعتبارات به منظور تجهیز سیستمهای کشاورزی با مشکلهای عدیدهای روبرو است.
وی درخصوص مشکلات پیش روی کشاورزان افزود: به کشاورز برای وثیقهی خرید ادوات، گفته میشود سند شهری بیاورد. این در حالی است که سرمایه کشاورز در روستا است و خیلی از آنها ملکی در شهر ندارند که بتوانند سند آن را برای این منظور ارائه دهند و اراضی کشاورزی نیز معمولاً بنچاق و دستنوشته دارد و این موضوع مغایر با تمرکز سرمایه در روستاها میباشد.
توسطی ارائه خدمات بانک کشاورزی را نامناسب ذکر کرد و آن را متوجه وزارت جهاد کشاورزی دانست وی با مقایسه خدمات پست بانک با بانک کشاورزی از عدم تحقق رسالت سازمانی بانک کشاورزی انتقاد نمود و گفت: پست بانک طی مدت کوتاهی بیش از ده هزار شعبه در روستاها تأسیس کرد اما بانک کشاورزی با بیش از هشتاد سال سابقه، هنوز تعداد شعبههایش به 2 هزار نرسیده که تعداد قابل توجهی از آن در شهرستانها و شهرها و بخشهاست.
رئیس اتحادیه ماشینهای کشاورزی و صنعتی شاخصهای اقتصاد مقاومتی را پراهمیت خواند و گفت: اقتصاد مقاومتی فرمول پیچیدهای ندارد اگر فرهنگسازی لازم انجام شود در همین راستا صنف ما به تولید و اشتغالزایی کمک میکند.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به آسیبهای جسمی وارده به خرماکاران خوزستانی به دلیل نبود ادوات مخصوص برداشت، این امر را یکی از معضلات کشاورزی سنتی منطقه عنوان کرد و افزود: کشاورزان از نبود دستگاه برداشت خرما گلایهمند هستند چرا که افراد در حین بهرهبرداری بر اثر سقوط از نخل دچار آسیب میشوند و باید برای آن تدابیری اندشیده شود. وی تصریح کرد: در چند سال گذشته با فضای رکود زیادی مواجه شده ایم و با توجه به حمایتهای اتحادیه، گردش پول به واسطه انقباضی عمل کردن دولت فعلی به شدت پایین است و این سیاست منجر به رکود تورمی عدم پویایی اقتصادی شده است. توسطی در پاسخ به این سوال که "چرا تریبون شما فریاد ندارد؛ آیا این به واسطه کم توجهی مسئولین است؟" گفت: اتحادیه به صورت قانونی فعالیت میکند و جزو بخش خصوصی میباشد و در تعامل با بخش دولتی است. بر همین اساس و در جهت اعمال مقررات بدون هیچ گونه رابطه مالی، اتحادیه عضوگیری میکند. کوچکترین فعالیت ما از طریق اتاق اصناف، هیات رییسه و کمیسیون تشخیص و نرخگذاری و به طور متوالی کنترل میگردد و اگر تخلفی مشاهده شود طبق قانون، مرکز مربوطه پلمپ میشود. قانون ما را حمایت میکند اما قابلیت ایجاد محدودیت به دلیل بالا بودن اعضا را داریم.
رئیس اتحادیه ماشینهای کشاورزی و صنعتی درباره تخصیص تسهیلات اظهار داشت: ما یک سندیکا هستیم که متوسل به قضایای وام نمیشویم و اعضاء براساس امکانات و اعتبار خود نوآوری وارد کشور میکنند. وی با اشاره به دور زدن تحریمها افزود: در دوران تحریم که فعالیت کارخانجات در اثر نبود یک دستگاه یا یک قطعه متوقف میشد تحریمها را با نیازسنجی کردن و خرید و جابه جایی کالا دور زدیم ولی باید توجه داشت اکنون مرزها مبدا قاچاق هستند.
سید منصور بهشتی پور، بازرس و عضو هیات مدیره اتحادیه ماشینهای کشاورزی و صنعتی، بخش عمده مشکل کشاورزان را پس از کاشت، داشت و برداشت، فروش محصول عنوان کرد و گفت: کشاورزان از متغیرهای زیادی تأثیر میبینند و پس از سپری کردن تمام عوامل با مشکل جدیدی به نام فروش محصول تولیدی خود مواجه میشوند و همین امر موجب عدم استفاده از ماشینهای نوین و قدرت خرید تجهیزات مکانیزاسیون میشود که نیازمند رفع مشکلات موجود در زیرساختها است. وی با انتقاد از کم توجهی به بخش آبزیان اظهار کرد: با توجه به پایین بودن سرانه مصرف محصولات دریایی، مبحث آبزیان میتواند بخش عمدهای از غذای مردم را شامل شود.
عضو هیأت مدیره اتحادیه ماشینهای کشاورزی و صنعتی بخش عمده مشکلات بخش کشاورزی را متوجه فردمحور بودن سیستم اداری کشور بیان کرد و افزود: تا زمانی که شخصی در سمت خود حضور دارد فعالیتها در حال انجام است اما همین که جابه جا میشود تمامی فعالیتها از بین میرود. به عنوان مثال هنوز مشکل پیاز، سیب زمینی و طیور را نتوانستیم حل کنیم. و انتقاد به تنهایی راه گشا نیست و باید راه کار نیز ارائه دهیم. بهشتی پور وظیفه کارشناسان را آگاه کردن کشاورز در روند تولید محصول خواند و تصریح کرد: این موضوع در کشاورزی الزامی است، که از داشت تا برداشت محصول کنترل صورت گیرد. شاید دلیل عدم بومی گزینی استاندار یا شهردار در یک استان، دلیل پایین بودن فعالیتهای استانی در زمینه کشاورزی باشد. وی اصناف را مظلوم خواند و گفت: مالیات به صورتهای مختلف از اصناف دریافت میشود این درحالی است که شیرازه اصلی کار در کشور در اصناف خلاصه میشود. به طوری که در 8 سال جنگ تکنولوژیهای برتر دنیا معارض ما بودند. اما همکاران ما، بزرگترین خدمت را به صنایع نظامی و کشاورزی کردند چراکه در آن شرایط چرخهای شکسته و عیبدار را چرخاندیم. حال انتظار این است که چوب لای چرخ بازرگانان و تجار نگذارند.
مجتبی آذربانی، دبیر اتحادیه ماشینهای کشاورزی و صنعتی، در این مصاحبه از عدم حمایت دولت در خرید تضمینی محصول انتقاد کرد و گفت: اتحادیه به دولت و بانک کمک میکند و سرمایه در اختیار کشاورز میگذارد اما کشاورز در بازپرداخت این سرمایه دچار مشکل میشود که چرایی آن را در عدم فروش محصول باید جستجو کرد.
وی به مشکلات دیگر کشاورزی اشاره کرد و افزود: مشکل دیگر جهاد کشاورزی آن است که از بازار آزاد سم، کود و بذر تهیه میکند و با 5% سود میفروشد. در حالی که بذر مناسب کشت و منطبق با شرایط محیطی گران است که ما مجبور به واردات آن میشویم و این موضوع با سیاستهای وزارت خانه همسو نیست.
دبیر اتحادیه ماشینهای کشاورزی و صنعتی، دلیل پایین بودن عملکرد محصولات را استفاده از بذور نامرغوب و باکیفیت پایین عنوان و اظهار کرد: استفاده بالای سم و به تبع آن عدم احراز شرایط صادرات، تاوانی است که تولیدکنندگان در قبال این ناآگاهی میپردازند.
بهروز بهزادفر، خزانهدار اتحادیه ماشینهای کشاورزی و صنعتی، بحران آب را جدی عنوان کرد و گفت: در مناطقی در فصل پاییز میزان نزولات جوی کاهش داشته اما متقابلاً بهار، فصل پر آبی در آن منطقه محسوب میشود و همین موضوع برداشت را با مشکل روبرو میکند. وی همچنین ضعف برنامهریزی و عدم ارائه الگوی کشت مناسب را از دیگر مشکلات کشاورزی کشور برشمرد و افزود: به عنوان مثال به دلیل عدم برنامهریزی صحیح، در یک سال در منطقهای سیب زمینی کشت میشود و در سال دیگر در همان منطقه این کار صورت نمیگیرد.
¬¬¬ ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۰۷ و ۲۰۸ - سال ۱۳۹۶
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com