مهندس محمدرضا منصوریان
آپارتمانهایی كه به دانشكده كشاورزی، واحدهای آموزشی و پرورشی مهندسین كشاورزی تبدیل شدهاند، بدون در اختیار داشتن حتی یك آزمایشگاه، ادوات و تجهیزات كشاورزی، زمین زراعی و دانشجویانی كه به منابع تأمین درآمد و شهریه و انتفاع دانشگاهها بسنده كردهاند، و كشوری كه مهندسین و دكترهای كشاورزی آن از مرز ۳۰۰ هزار نفر گذشته اما ۴ میلیون بهرهبردار كشاورزی كمتر بهرهای از این دانشآموختگان میبرند و وزارتخانهای كه حدود یكصد هزار دكتر و مهندس را به عنوان حقوق بگیر، پشت میزنشین كرده است، همه و همه باعث میشود تا دانشآموختگان كشاورزی نقش موثری در تولید نداشته باشند.
در دهههای گذشته خانوادهها فرزندان خود را برای ادامه تحصیل در دانشگاههای كشور تشویق میكردند به نحوی كه انصراف از تحصیل و ورود به بازار كار، عملی ناپسند جلوه میكرد. اما امروزه دانشگاه برای عدهای به توقفگاهی توجیهپذیر به منظور فرار از نرسیدن به بخشهای دیگر زندگی -نوعی وقت گذرانی - تبدیل شده است. با این حال در این میان هستند افرادی كه خشتهای زندگی خود را با دانش اندوزی چیده و درجهت ارتقا آن میكوشند. برخی آمارها حاكی از این است كه از حدود ۲.۱۲ میلیون نفر جمعیت دارای تحصیلات عالی و یا در حال تحصیل در كل كشور، حدود ۷۵. میلیون نفر غیرفعال هستند كه بیشترین آنها در رشتههای مهندسی كشاورزی، جنگلداری و شیلات، كامپیوتر، صنعت و فناوری، معماری و ساختمان و محیطزیست اعلام شدهاند.
وظیفه دانشگاه آموزش است!
دكتر هادی كیادلیری، رییس دانشكده كشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران، درخصوص رابطه خروجی دانشجویان كشاورزی با بازار كار به دام، كشت و صنعت گفت: دانشگاه وظیفه آموزش افراد در بخشهای مختلف را عهدهدار است به نحوی كه دستیابی به توسعه پایدار به واسطه افراد آموزش دیده میسر میشود. این در حالی است كه ایجاد اشتغال و به كارگیری افراد تحصیل كرده برعهده دولت و برنامهریزیهای آن است.
وی درخصوص كیفیت تحصیل در دانشكدههای كشاورزی اظهار داشت: سرفصلهای تعیین شده در وزارت علوم با نیاز جامعه همخوانی ندارد و همین مهم باعث غیر كاربردی شدن تحقیقات صورت گرفته از سوی دانشجویان و در نهایت ایجاد شكاف بین آموزش، تحقیقات و طرحهای عملیاتی میشود.
جایگاه نامناسب كشاورزی در كشور
دكتر سیدحسین گلدانساز، رئیس پردیس كشاورزی و منابعطبیعی دانشگاه تهران، درخصوص كم رونق بودن بازار كار تحصیل كردههای كشاورزی به دام، كشت و صنعت گفت: ضعیف بودن فعالیتهای عملیاتی دانشگاهها، سختگیریهای اداری در ارایه تسهیلات بانكی به تحصیلكردگان كشاورزی، عدم تدابیر لازم به منظور فعالیت خارج از شهر دانشجویان دختر، بومی گزینی دانشگاهها و عدم ثبات بازار فروش محصول از عواملی است كه میتواند به كاهش بازار كار تحصیل كردههای كشاورزی دامن بزند.
وی بخشی از ضعف موجود در دانشگاهها را مربوط به عدم تخصیص بودجه دانست و افزود: بازدیدهای علمی كارآموزی حین تحصیل، یكی از فعالیتهای عملیاتی بوده كه باید در سیستم آموزشی دانشجویان كشاورزی در نظر داشت اما عدم حمایتهای دولت مانع از تحقق این مهم میشود، بهطوری كه گفته شده است دانشگاه باید درآمدزا باشد اما این سوال پیش میآید كه چگونه امكانپذیر است. از طرف دیگر صرف شدن بودجه در موارد غیرضروری توسط دولت نیز خود دلیلی بر این ضعف است.
كمیسیون كشاورزی وامانده از كمك به ارتقاء علم كشاورزی
رئیس پردیس كشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با انتقاد از جایگاه كشاورزی در جامعه اظهار داشت: با افزایش كمی دانشگاهها در حق آموزش عالی كشور جفا شد. زمانی كه در كمیسیون كشاورزی مجلس افراد جامانده از دیگر كمیسیونها حضور پیدا میكنند و متخصصین امر حاضر به حضور در كمیسیون كشاورزی نیستند تحقق كشاورزی دانش بنیان دور از ذهن است. گلدانساز به پتانسیل دانشگاه در تبدیل كشاورزی سنتی به صنعتی اشاره كرد و افزود: به تناسب كاهش معضلات موجود میتوان صنعتی شدن كشاورزی را انتظار داشت به طوری كه پتانسیل 40 درصدی در رسیدن به این مهم در دانشگاهها وجود دارد اما ....
نگاه به كار اصلاح شود ...
عدم توجه دولت به عرضه و تقاضا در بازاركار، كیفیت پایین آموزش، انتفاعی شدن دانشگاهها، مدرك بازی و مدرك سازی، عدم توجه به تأمین معیشت اساتید و دو سه شغله بودن آنها، استفاده از مربیان ناكارآمد و... از دیگر دلایلی است كه كشور را از بهرهگیری دانشآموختگان كشاورزی در مراكز تولید محروم كرده است. البته لزوم اصلاح تفكر پشت میزنشینی از سوی دانشآموختگان نیز باید صورت گیرد.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۰۹ - ۱۳۹۶
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com