مهندس محمدرضا منصوریان
با توجه به تجارب به کار گرفته شده در ایران و جهان، استفاده از انرژی خورشیدی در تهیه آب مورد نیاز مناطق مستعد - کشاورزی، باغات، گلخانهها، پرورش ماهی و - ... نسبت به انرژیهای مشابه با صرفهتر و کاراتر است. با آنکه سهم انرژیهای تجدیدشونده زیاد نیست، اما آمارها از افزایش ٢درصدی اتکا به این نوع از انرژیها حکایت میکند - در دهه قبل استفاده از این نوع انرژیها از کل انرژیهای جهان تنها 8 دهمدرصد بوده است - . حالا شرایط به گونهای شده که بعضی کشورها مانند کاستاریکا، دانمارک و ایسلند میزان قابل توجهی از انرژی مورد نیاز خود را از منابع تجدیدپذیر ازجمله انرژی خورشیدی تأمین میکنند؛ تا از آلودگی ناشی از سوختهای فسیلی رها شده و با پایان یافتن منابع نفتی جهان نگرانی نداشته باشند.
دکتر محمد خالدی سردشتی، نماینده مردم لردگان و عضو کمیسیون انرژی مجلس، درخصوص حمایت دولت از انرژیهای تجدیدپذیر به نشریه گفت: براساس برنامه پنج ساله پنجم، دولت موظف به تأمین 5 هزار مگاوات انرژیها از این طریق شد که تنها 200 مگاوات آن به بهرهبرداری رسید.
وی تصریح کرد: البته این موضوع در برنامه ششم تکرار شده است و با توجه به رقابت بالای سرمایهگذاران داخلی برای ورود به این عرصه و تسریع حرکت دولت در جهت انرژیهای نو و همچنین تخصیص بودجه به این منظور به نظر میرسد تحقق استفاده 5 درصدی از این انرژیها امکانپذیر است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس درباره تأمین تجهیزات در راستای استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر اظهار داشت: با توجه به آنچه که در قانون آمده است اگر متقاضیان در تأمین ادوات مورد نیاز در این زمینه به شرکتهای داخلی مراجعه کنند مشمول تخفیف 30 درصدی خواهند شد. خالدی افزود: البته در بعضی از حوزهها همچون ژنراتورهای بادی توان تولید و تأمین ادوات در داخل میسر شده است و از طرف دیگر در تأمین بعضی از تجهیزات به خارج وابسته هستیم.
محمد خزاعی، رئیس سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران، در نخستین گردهمایی تجاری ایران و اتحادیه اروپا در حوزه انرژی پایدار، در محل وزارت نیرو اعلام کرد: در دولت یازدهم، 48 پروژه مهم تولید برق به روش انرژیهای نو و تجدیدپذیر، انرژیهای بادی، خورشیدی و... به تصویب سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران رسیده است که تعدادی از این پروژهها نیز در استانهای مختلف کشور، از جمله اصفهان و همدان به مرحله تولید برق رسیدهاند. وی افزود: از زمان اجرایی شدن برجام بیش از سه میلیارد و 600 میلیون یورو سرمایهگذاری خارجی در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر انجام شده است که برخی از این طرحها مراحل عملیاتی را آغاز کرده و برخی به تولید رسیدهاند.
احمد جمالی، مدیر کل دفتر سرمایهگذاری خارجی، اختصاص زمین موردنیاز را یکی از مشکلات پیشروی طرحهای تولید انرژیهای تجدیدپذیر دانست و به نشریه گفت: با توجه به استقبال زیاد از انرژیهای خورشیدی و بادی در کشور و کمکهای صورت گرفته، اما در اختیار قرار دادن زمین به معضل اصلی این حوزه تبدیل شده است در حالی که مناطق کویری زیادی در ایران وجود دارد که میتوان به این منظور مورد استفاده قرار گیرد.
وی اشعه خورشید و باد را بهترین گنجهای فراموش شده عنوان کرد و اظهار داشت: استفاده از این منابع علاوه بر در دسترس بودن، همسو با سیاستهای حفاظت از محیطزیست بوده و مقرون به صرفه نیز هست. ضمن اینکه کشور ما دارای بهترین کریدورهای (دالان های) بادی در مناطق مختلف از جمله خاش، خواف و گیلان میباشد.
محمدرضا صحتی، مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان یزد، در توصیف انرژیهای تجدیدپذیر به نشریه گفت: انرژیهایی که در تولید آنها سوختهای فسیلی استفاده نشده باشد، همچون انرژیهای حاصله از نور خورشید، باد، جذر و مد، در گروه انرژیهای تجدیدپذیر قرار میگیرند.
وی به افتتاح نیروگاه خورشیدی 100 کیلوواتی شهر نیر استان یزد اشاره کرد و درخصوص میزان تأمین انرژیهای مورد نیاز کشور از محل انرژیهای تجدیدپذیر اظهار داشت: حدود یک درصد از مصارف داخلی کشور از طریق انرژیهای خورشیدی تأمین میشود و به نظر میرسد با توجه به اقتصادی شدن فعالیت در این صنعت، حمایتهای دولتی و ایجاد رقابت در بین فعالین، این میزان افزایش یابد. مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان یزد درباره نحوه حمایت دولت افزود: علاوه بر تخصیص یارانه به تولیدکنندگان این دست از انرژیها، دولت خود را موظف کرده است تا نیروگاههایی که ظرفیت کمتری در تولید برق دارند را با قیمت بالاتری خریداری کند. صحتی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه حدود 300 روز آفتابی در کشور به ثبت رسیده است استفاده از انرژیهای خورشیدی با توجه به نداشتن آلودگیهای زیستمحیطی مفید فایده خواهد بود.
آرش منطقی، مدیرعامل شرکت آرین سولار، درخصوص پنلهای خورشیدی و میزان صرفه جویی انرژی آنها گفت: در حال حاضر کشاورزانی که به طور معمول از سوختهای فسیلی استفاده میکنند برای 12 ساعت آبیاری 250 - 300 لیتر گازوئیل مصرف دارند، اما استفاده از پنلهای خورشیدی با توجه به تعداد روزهای آفتابی زیاد ایران علاوه بر جلوگیری از تولید آلایندههای زیستمحیطی، ضمن کاهش هزینهها میزان ذخیره برق را نیز به طور قابل توجهی افزایش میدهد. وی از استقبال زیاد این محصولات خبر داد و گفت: به طور میانگین هفتهای 20 تقاضا در زمینه نصب و راهاندازی سیستمهای خورشیدی به دست ما میرسد، که این میزان گواه بر اقتصادی بودن آن است. مدیر عامل شرکت آرین سولار امکان تولید تجهیزات در داخل را یادآور شد و افزود: کشور چین اگر در هر زمینهای محصولات بیکیفیت تولید کند اما در تولید پنلهای خورشیدی با گرفتن دانش فنی آن از کشور آلمان بهترین پنلها را تولید کرده است. منطقی ادامه داد: دانشمندان داخلی توانایی ساخت چنین دستگاههایی را دارند اما به دلیل عدم حمایتهای لازم ما جزء کشورهای واردکننده این صعنت محسوب میشویم.
بر اساس آخرین بررسی آماری وضعیت انرژی در جهان که شرکت بریتیش پترولیوم در ژوئن 2017 منتشر کرد - آمارها سال 2016 را نیز در برمیگیرد - امروزه 39/2درصد انرژی مورد نیاز جهان از نفت، 29/2درصد از گاز، 19/2درصد از زغالسنگ، 6/8 درصد از انرژی برق آبی، 4/4 درصد از انرژی هستهای و 2/8 درصد از انرژیهای تجدیدشونده تأمین میشود که این افزایش روزافزون جهانی گواه بر مقرون به صرفهتر بودن پمپهای خورشیدی نسبت به پمپهای دیزلی، به رغم هزینه اولیه بالای آن است. انرژی خورشیدی محدودیتهای سوختهای فسیلی را نداشته و آسیبی به محیطزیست نمیرساند. همچنین صرف اقتصادی در بلند مدت و امکان طراحی در اندازههای مختلف برای مصارف گوناگون کشاورزی را داراست. علاوه بر آن به دلیل تعداد اجزاء متحرک کم، نگهداری و کاربری آسانتری دارد. برهمین اساس به نقل از شهروند، به گفته ولیالدین مصلحتیشربیانی، پدر برق روستایی کشور، در حال حاضر کرمان، خوزستان و لرستان بیشترین سهم را از نیروگاههای خورشیدی نصب شده در روستاها را از آن خود کردهاند. با توجه به اینکه نیاز روزانه هر خانواده روستایی به برق ٣٠٠ وات برآورد میشود میزان برق تولیدی حاصل از نیروگاههای خورشیدی بهطور میانگین روزانه یک کیلووات - ٣برابر نیاز خانوارها - است.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۱۰ - سال ۱۳۹۶
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com