مهندس محمدرضا منصوریان
بازار زعفران در کشور ما مبتنی بر خرده فروشی است و سال هاست که عرضه و معامله زعفران ایرانی در بازارهای جهانی با مشکلات زیادی روبرو است و با توجه به نبود یکپارچگی و صادرات فلهای، ایران نتوانسته است جایگاه خود را در بازار جهانی زعفران ثبیت کند. این درحالی است که تلاشهای پیشین درخصوص عرضه طلای سرخ در بورس کالا و عدم فروش این محصول سبب شد تا با تدبیر بیشتر دوباره به عرضه زعفران در بورس اقدام شود.
مدیرعامل بورس کالا، با اشاره به حضور بهتر زعفران در بازارهای جهانی گفت: با توجه به اینکه بازار زعفران در کشور ما مبتنی بر خرده فروشی است لزوم عرضه بهتر زعفران در بازارهای جهانی نیازمند انسجام بیشتر و بهرهمندی از استانداردهای روز دنیا میباشد.
مدیرعامل بورس کالا با اعلام آغاز به کار معاملات گواهی سپرده زعفران تا پایان دهه فجر با همکاری تعاونی روستایی و تولیدکنندگان زعفران در خراسان گفت: به منظور نقدشوندگی راحت زعفران برای کشاورزان، بورس این محصول راهاندازی میشود که به این ترتیب کشاورزان میتوانند با قبضی که نشاندهنده ارائه محصول به انبارهای بورس کالا میباشد از آن به عنوان پشتوانه تسهیلات استفاده نمایند.
وی با تاکید بر اینکه کشاورزان میتوانند محصول خود را در هر زمان که مایل باشند به فروش رسانند؛ خاطر نشان کرد: ما میتوانیم برای صادرات زعفران تسهیلات ویژهای را فراهم کنیم و با همکاری کشاورزان نقش تعیین کنندهای در قیمتهای جهانی آن داشته باشیم به طوریکه کشاورزان بتوانند محصول خود را در قالب عرضههای مدتدار و به صورت پیش فروش به بورس کالا وارد کنند. یک کارشناس آگاه در خصوص عدم ورود زعفران درگذشته به بازار به بورس کالا گفت: زعفران گیاهی استراتژیک بوده که بورس پیشنهادی در خصوص تجارت مدرن آن به نفع کشاورز و بهبود تجارت زعفران خواهد بود، که در ابتدای امر مقاومتهایی از سوی افرادی که شناختی به ابزارهای مدرن نداشتند ایجاد گردید، اما بورس زعفران راهاندازی شد.
این درحالی است که علی صدیقپناه، رئیس انجمن پرورشدهندگان قارچ خوراکی، در گفتوگویی با اعلام تعطیلی بورس قارچ بدون هماهنگی قبلی، گفت: وزارت جهاد کشاورزی و شهرداری به عنوان متولیان تولید و عرضه، مقصران اصلی محسوب شده که باید پاسخگوی شرایط به وجود آمده باشند؛ چراکه باید پیش از وقوع این موضوع اقدامات لازم را انجام میدادند.
علی صدیقپناه در پاسخ به این پرسش که شهرداری و سازمان میادین با همکاری نیروی انتظامی به چه دلایلی مانع از ورود محمولههای قارچ به داخل محوطه میدان شدهاند، گفت: شکایت ساکنین محل از ترافیک ایجادشده در خیابانهای منتهی به میدان از ساعت 4 بامداد تا 9 صبح دلیل این اقدام شهرداری عنوان شده است.
وی با اشاره به تلاشهای صورت گرفته از سوی این سازمان برای برطرف شدن این مشکل گفت: از جمله این اقدامات میتوان به برگزاری جلسه با نمایندگان شهرداری، سازمان میادین میوه و ترهبار و شورایار محله اشاره کرد که در این جلسات ما از متولیان درخواست فرصتی سه ماهه به منظور پیدا کردن محل جدیدی برای راه اندازی بورس قارچ را داشتیم، اما با مخالفت حضار، این مهلت به 10 روز کاهش یافت.
رئیس انجمن پرورشدهندگان قارچ خوراکی با گلایه از شهرداری منطقه 12 در جلوگیری از حمل و نقل محمولههای قارچ، یادآور شد: با پیگیریهای صورت گرفته مشخص شد برخلاف توافقهای انجامشده، متأسفانه شهرداری منطقه 12 از اجرای آن سر باز زده است و بر همین اساس نیروی انتظامی مانع از تردد محمولههای قارچ به میدان شده، که این امر باعث انباشت قارچ و ایجاد شرایط نگرانکننده برای تولیدکنندگان و بازار این محصول گردیده است.
وی با اشاره به تعطیلی بورس قارچ و تقارن آن با نزدیکی به ایام نوروز اضافه کرد: این مسئله، مشکلات جدی را برای تولیدکنندگان با تحمیل زیان وارد میکند که علاوه بر آن، وضعیت اشتغال 100 هزار نفری که در این زنجیره فعال هستند را نیز تحت الشعاع قرار میدهد.
صدیقپناه با اشاره به شکل گرفتن بورس قارچ در سال 1384 با هدف انسجام و هماهنگی در توزیع قارچ تأکید کرد: در این سالها به منظور حذف دلالها سعی شده با همکاری واحدهای تولیدی مختلف، بورس قارچ شرایطی را فراهم کند تا این واحدها بتوانند، محصول تولیدی خود را با قیمت ثابت و مناسب در این مرکز عرضه کنند.
ماهنامه دام و کشت و صنعت- شماره ۲۰۳ - سال ۱۳۹۵
ماهنامه دام و کشت و صنعت پنجره ای به آگاهی و دانش
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com