مهندس محمدرضا منصوریان
ایران با تولید 22 هزار تنی گلاب، بیش از 99 درصد از نیاز جهانی را تامین میکند، در این رابطه آمارهای گمرک نشان میدهد در 5 ماهه نخست سال 95 حدود 1400 تن گلاب به ارزش بیش از 10 میلیارد به کشورهای مختلف جهان صادر شده و این در حالیست که کارشناسان معتقدند تنوع اقلیمی به همراه کیفیت بالای گل محمدی به عنوان ماده اولیه تولید گلاب، عاملی است که در صورت توجه و حمایت دولت میتواند ضمن ایجاد اشتغال، زمینه افزایش ارزآوری را نیز برای کشور فراهم کند.. هر چند که به عقیده برخی از کارشناسان، ضعف ناشی از بسته بندی و شرایط نگهداری همواره همچون سدی در برابر تولید گلاب کشور قرار گرفته است.
سیده طیبه عزتی، کارشناس ارشد صنایع غذایی در خصوص جایگاه تولید گلاب در گفتوگو با دام، کشت و صنعت گفت: گزارشات آماری به دست آمده نشان میدهد، با توجه به تولید سالانه حدود 22 هزار تنی گلاب، گردش مالی بالایی را در بازار داخلی و همچنین صادرات به خود اختصاص داده است.
وی ایران را اولین کشور تهیه گلاب و اسانس به روش تقطیر دانست و افزود: کیفیت مناسب گل سرخ ایرانی به عنوان ماده اولیه تولید گلاب موجب شده که کشور ما به عنوان بزرگترین و مهمترین تولیدکننده گلاب در جهان شناخته شود.
این کارشناس صنایع غذایی درخصوص مناطق پرورش گل محمدی نیز اظهار داشت: بیشتر گلاب کشور در شهرهای کاشان، نیاسر، قمصر و میمند - فارس - تولید میشود. البته شهرهای دیگر نیز تامین کننده گلاب کشور هستند.
وی در ادامه افزود: با توجه به پراکندگی پرورش گل محمدی، نزدیک به 56 نوع گل محمدی در ایران کشت شده که علاوه بر تنوع گلاب تولیدی، اهمیت زیادی در اشتغالزایی دارد. اگرچه گلاب تولید شده از بعضی گونهها دارای بازده بالایی است، اما به علت بیبو بودن برای تهیه گلاب و اسانس مناسب نیستند.
عزتی ضعف بستهبندی را چالش اصلی در تولید گلاب دانست و گفت: ضعف بستهبندی و نبود تنوع در تولید فرآوردههای گلاب از جمله چالشهای صنعت پرورش گل محمدی است به گونهای که استفاده از بستهبندی غیرمناسب و حساسیت محصول به تغییرات دمایی و نور زمینه فساد و آلودگیهای میکروبی را فراهم میآورد. بهگفته وی تعداد گلبرگها و شرایط اقلیمی رشد گیاه نکته حائز اهمیت در کیفیت و درجه اسانس محسوب میشود.
مجید راهب، مدیرعامل شرکت ایران گلاب - ربیع - ، در گفتوگو با دام، کشت و صنعت درخصوص میزان صادرات گلاب گفت: با توجه به مرغوبیت و با کیفیت بودن گلاب ایران تولیدات پاسخگوی میزان صادرات نیست به طوری که حدود 99 درصد از متقاضیان گلاب در جهان همچون کشورهای چین، ژاپن و کشورهای اسلامی گلاب مورد نیاز خود را از طریق ما تامین میکنند. به گونهای که براساس آمار گمرک در پنج ماهه نخست سال 95 بیش از 14 تن گلاب ایرانی به 24 کشور جهان به ارزش حدودی 10 میلیارد تومان صادر شده است.
وی کشت گل محمدی را در بیشتر استانها امکان پذیر دانست و افزود: فارس، کرمان، البرز، آذربایجان شرقی و غربی از جمله استانهایی هستند که به پرورش گل محمدی اقدام کرده و این شرکت نسبت به خرید تضمینی محصولات تولیدی این استانها اقدام کرده است.
وی درخصوص میزان سطح زیر کشت گل محمدی در کاشان نیز گفت: بیش از 2200 هکتار از 2450 هکتار سطح زیر کشت گل محمدی استان کاشان بارور است که این میزان نسبت به سالهای قبل با رشد 2 برابری همراه بوده است به طوری که بیش از 8 هزار خانوار روستایی در شهرستان به صورت مستقیم در زمینه گل محمدی مشغول فعالیت هستند و در ایام گلچینی یعنی از اواخر فروردین تا اواخر خرداد شاهد فعالیت حدود 70 هزار نفر نیروی کار در شهرستان هستیم.
راهب با تاکید بر اینکه گلاب یکی از چهار محصول ممتاز ایران است، میزان مصرف را در جهان همراه با افزایش روز افزون دانست و تصریح کرد: خوشبختانه زمینه صادرات گل محمدی از قدیم در شهرستان کاشان فراهم بوده به خصوص پس از برجام که ارتباط بهتری با خارج از کشور برقرار شد که در سال گذشته برای اولین بار 200 کیلو اسانس گل محمدی به اتحادیه اروپا صادر شد، همچنین هر ساله بیش از دو هزار تن گلاب به کشورهای مختلف و اتحادیه اروپا صادر میشود.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۰۵ - سال ۱۳۹۶
ماهنامه دام و کشت و صنعت پنجره ای به آگاهی و دانش
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com