نویسنده: مهندس محمدرضا منصوریان
اینكه در تحریمها هنوز توان صادرات در آجیلوخشكبار را داریم، گویای بیتاثیر شدن تحریمها درصورت بالا بودن كیفیت است. اما موضوع نگرانكننده كاهش تولید بهواسطه تغییرات جوی و همچنین كمبود آب شیرین است -عمق چاهها در كرمان به 170 متر میرسد و آب استحصالی نیز تلخ میباشد-.
به نظر میرسد استفاده از ارقام مقاوم به خشكی و سرما میتواند راهكار اساسی در كاهش مصرف و افزایش تولید را در پی داشته باشد.
مهندس محمدحسن شمسفرد، رئیس اتحادیه صادركنندگان خشكبار ایران، در گفتوگو با نشریه افزایش قیمت آجیلوخشكبار را متاثر از كمبود آن دانست و گفت: كاهش حدود 75 درصدی محصول نسبت به سال گذشته در اثر سرمازدگی، باعث كمبود محصول و بالتبع افزایش قیمت آن است و این موضوع ارتباطی به صادرات ندارد؛ چرا كه نوع محصول صادراتی با محصولی كه در بازار عرضه میشود متفاوت است و معمولا پستههای ریز -براساس اونس 30-32- ارجحیت صادراتی به كشورهای اروپایی، آسیایمیانه، حاشیه خلیجفارس و مصر دارند درحالی كه پستههای درشت -براساس اونس 18-20 و 20-22- در داخل بازارپسند هستند.
وی ادامه داد: ارز نیمایی نیز در ملتهب كردن بازار موثر بود و به همین ترتیب معدود افرادی كه پسته در اختیار داشتند، با به فروش نرساندن محصول خود قیمت آن را افزایش دادند. باور داریم اگر دولت سیاستمدارانه برخورد میكرد قیمت هر دلار به هشت هزار تومان نیز نمیرسید و دیگر محصولات نیز ثبات خود را در بازار حفظ میكردند.
رئیس اتحادیه صادركنندگان خشكبار ایران درباره كمبود پسته اظهار داشت: سرما و گرمای بیموقع عامل اصلی كاهش محصول بهحساب میآید. البته دلایل دیگری ازجمله دلالان غیرایرانی و استفاده از سموم غیراستاندارد نیز به مقداری در این كمبود تاثیرگذار است؛ كه اعتراض خود را مبنیبر استفاده از این سموم به وزارت جهادكشاورزی اعلام كردیم و باید توجه داشت كه عرضه این سموم در اختیار عدهای صاحبنفوذ در سازمانهای مربوطه است كه برخورد جدی با آنها را میطلبد و باید هر باغدار بتواند سم مورد نیاز خود را وارد كند.
شمس فرد با تاكید بر حفظ جایگاه صادراتی تصریح كرد: هر كشوری باید بهمنظور حضور در عرصه تجارت بینالمللی و گذران امورات اقتصادی خود -با توجه به تامین نیاز داخل- در حفظ جایگاه اقتصادی تلاش كند. بهعنوان مثال كشور ژاپن بدون ذخایر نفتی یكی از قدرتهای اقتصادی جهان بهشمار میرود كه اصلیترین دلیل آن تلاش در عرصههای بینالمللی است.
وی پسته، كشمش، خرما و انجیر خشك را عمدهترین محصولات آجیلوخشكباری در صادرات عنوان كرد و افزود: براساس آمار گمرك در 10 ماهه نخست سال 97 میزان صادرات انواع خرما بیش از 249 هزار تن به ارزشی معادل 309 میلیون دلار -حدود 28 درصد از نظر وزن بیشتر از مدت مشابه سال گذشته-، میزان صادرات پسته و مغزپسته بیش از 44 هزار تن به ارزشی معادل 413 میلیون دلار -حدود 59 درصد از نظر وزن كمتر از مدت مشابه سال گذشته-، میزان صادرات انواع كشمش بیش از 83 هزار تن به ارزشی معادل 123 میلیون دلار-حدود 4 درصد از نظر وزن بیشتر از مدت مشابه سال گذشته- و میزان صادرات انجیر خشك بیش از 3 هزار تن به ارزشی معادل 9 میلیون دلار -حدود 54 درصد از نظر وزن كمتر از مدت مشابه سال گذشته- است.
رئیس اتحادیه صادركنندگان خشكبار ایران در ادامه بیان كرد: البته میزان آجیلوخشكبار صادراتی حدود 30 قلم است كه در مجموع بیش از 937 میلیون دلار در ده ماه ابتدایی 97 برای كشور ارزآوری به همراه داشت كه نسبت به مدت زمان مشابه حدود 32 درصد از نظر ارزش با كاهش روبرو بود.
شمس فرد درباره بالا بودن قیمت محصولات تولید داخل نسبت به محصول مشابه وارداتی گفت: بیشتر بودن محصول و پایین آمدن هزینههای سربار سبب پایینآمدن هزینههای تولید در كشورهای توسعه یافته است، بهعنوان مثال بادام آمریكایی در آجیلفروشیها ارزانتر از بادام ایرانی عرضه میشود چرا كه باغات بادام در آمریكا در سطح وسیعی كشت شده و بهصورت مكانیزه نیز داشت و برداشت صورت میگیرد و یا در هر هكتار پسته در آمریكا حدود 3 تن محصول برداشت میشود در حالی كه در بهترین باغات پسته داخل این میزان به یك تن پسته میرسد. با این حال موضوعی كه سبب شده كشورهای اروپایی گزینه اول خود را آجیلوخشكبار ایران قرار بدهند طعم، مزه و كیفیت بسیار بالای آن است. برای رونق تولید داخل بهتر است افزایش تولید با حفظ كیفیت را مد نظر قرار دهیم.
وی با پیشبینی افزایش تولید پسته نسبت به سال 97 خاطرنشان كرد: تمام پسته تولیدی سال 97 در حدود 50 هزار تن برآورد شد كه درصورت مواجه نشدن با سرما در فروردین 98 -اگر مسئله كمآبی را درنظر نگیریم- این میزان به بیش از 250 هزار تن خواهد رسید.
ماهنامه دام و کشت و صنعت- شماره ۲۲۸- ۱۳۹۸
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com