مهندس محمدرضا منصوریان
در یازدهمین روز از آخرین ماه سال 95 دومین نشست مشترک با مرکز توسعه مکانیزاسیون کشاورزی در آن مرکز با حضور دکتر کامبیز عباسی، رئیس مرکز مکانیزاسیون وزارت جهاد کشاورزی، مهندس نامی، رئیس هیات مدیره انجمن مکانیزاسیون و اعضای هیاتمدیره مهندس بهزاد نیکخواه، از مدیران بانک کشاورزی، دکتر محسنی، دبیر کمیته کشاورزی مجمع تشخیص مصلحت نظام، و جمعی از تولیدکنندگان این صنعت برگزار شد.
در این نشست دکتر عباسی با انتقاد از عدم استقبال صورت گرفته از بعضی ماشینهای وارداتی گفت: علم مکانیزاسیون همچون دیگر علوم نیاز به بررسی و نکتهیابی داشته و راههای ورود به بازارهای داخلی و خارجی را باید پیدا کرد، چرا که هر اقدامی نیازمند برآورد اقتصادی دارد.
رئیس مرکز مکانیزاسیون وزارت جهاد کشاورزی در خصوص حمایت از فناوریهای نوین اظهار داشت: تولیدکنندگان و واردکنندگان ادوات کشاورزی باید در کنار محصولات سنتی خود محصولات مدرن را نیز تولید و عرضه کنند؛ تا علاوه بر حفظ تولید ثابت با توجه به تقاضا، در تولید بازنگری صورت بگیرد.
وی به تاثیرات مکانیزاسیون در خودکفا شدن گندم اشاره کرد و افزود: در حدود 3 سال بیش از 10 هزار کارنده غلات به عرصه وارد شده و همین مهم سبب شد تا 2 میلیون و 200 هزار هکتار به کشت مکانیزه گندم کشور افزوده شود.
سپس مهندس نامی با ابراز امیدواری نسبت به شروع سال جدید و بهبود شرایط صنعت مکانیزاسیون گفت: عاملی که میتواند از لحاظ کیفی و کمی باعث پیشرفت صنعت مکانیزاسیون و تولیدکنندگان و واردکنندگان فعال در این زمینه شود، حضور در عرصههای بینالمللی است.
رئیس هیات مدیره انجمن مکانیزاسیون به تولید 90 - 95 درصدی ادوات کشاورزی در تولید داخل اشاره کرد و افزود: ورود ماشینهای خاص به عرصه مکانیزاسیون با گرفتاریهایی روبهرو بوده که مهمترین آنها شاید درگیریهای مالی واردکنندگان و تولیدکنندگان حوزه مکانیزاسیون باشد. از طرفی، حمایتها باید بیشتر شود به طوریکه وقتی بذرکار در داخل تولید می شود اجازه واردات این ادوات داده نشود.
وی با تاکید بر اصلاع ساختار فعالین مکانیزاسیون اظهار داشت: سیستم باید به گونهای تعریف شود که وقتی شخصی تمایل به فعالیت در این حوزه دارد بتواند حرفی برای گفتن در مورد ماشینهای جدید داشته باشد و رایزنیهای لازم در این خصوص صورت گرفته، تا صدور مجوز زیر نظر انجمن انجام بگیرد.
نامی در خصوص عقد تفاهمنامه با موسسهای هندی نیز گفت: این تفاهمنامه معادل سازمان توسعه تجارت و صنعت و معدن بوده، که بر اساس آن کلیات هماهنگیها و تفاهمهای صورت گرفته بین این دو شرکت و نمایشگاهها به صورت خاص را تحت پوشش قرار میدهد. البته امکان دارد به لحاظ تکنولوژی پشتوانهای نداشته باشد ولی میتواند بازار تامین مناسبی برای بعضی از محصولات تخصصی باشد.
رئیس هیات مدیره انجمن مکانیزاسیون در خصوص عضویت در انجمن جهانی تولیدکنندگان ماشینهای کشاورزی - اتماک - نیز گفت: سرنوشت مکانیزاسیون کشور در کنار چنین تفاهمنامههایی تغییر خواهد کرد، چرا که کشورهای صاحب صنعت در این انجمن عضو بوده که میتواند نقش بسزایی را در پیشرفت این صنعت ایفا کند. اما الزاماتی را موجب میشود که میتوان به موضوعات نمایشگاهی، D&R رعایت حقوق کپی رایت اشاره کرد.
در ادامه مهندس بهزاد نیکخواه رئیس اداره کل اعتبارات و هدایت سرمایهگذاری در خصوص رویکردهای بانک کشاورزی گفت: این رویکردها مبتی بر توسعه پایدار بوده که از محورهای اصلی آن حفظ منابع طبیعی به منظور بهرهوری بهتر از آب و خاک می باشد که بر همین اساس ماشینهای دوستدار محیطزیست مورد حمایت بیشتر از سوی بانک کشاورزی قرار میگیرند.
به طور مثال اگر سمپاشی یک لیتر سم کمتری را در هکتار مصرف کند مورد حمایت بانک قرار میگیرد. از دیگر اهداف بانک توانافزایی زنان میباشد.
وی رویکرد اصلی بانک کشاورزی را تامین مالی زنجیره ارزش محصولات کشاورزی دانست و افزود: در زمینه فراوری باید تدابیری اندیشیده شود تا سهم ارزش افزوده ناشی از فعالیتهای کشاورزی در اقتصاد افزایش پیدا کند، چراکه اگر با شناخت کافی از بازار، محصول تولید شود میتواند ارزش افزوده بیشتری را به همراه داشته باشد.
برای مطالعه مطلب «چرایی عدم توسعه مکانیزاسیون کشاورزی کشور» کلیک کنید
دکتر محسنی در این جلسه ضمن ابراز امیدواری و خرسندی از اتفاقات حوزه کشاورزی گفت: در بند چهارم از سیاستهای کلی کشاورزی که از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شده، آمده است: "نوسازی نظام تولید کشاورزی باید برمبنای دانش نوین و بومی سازی فناوریهای روز، تربیت، حفظ و تجهیز نیروی انسانی مورد نیاز، توسعه و تقویت تعاونیها و سایر تشکلهای اقتصادی، اجتماعی، صنفی و تخصصی با مشارکت آحاد جامعه و رقابتی نمودن فعالیتها در بخش تمام سیاستهای کلی برنامههای 5 ساله و برنامههای ارائه شده انطباق داشته باشد. دبیر کمیته کشاورزی مجمع تشخیص مصلحت نظام آشنایی با اتماک را خوب ارزیابی کرده و افزود: طبق سیاستهای اصل 44، تا 97 درصد تصدیگریها باید به بخش خصوصی واگذار شود. و باید تمام سازمانهای دخیل را به صورت کمیته مشترک و کارگروهی در کمیسیون کشاورزی تجمیع نمود و مشکلات را مورد بحث و بررسی قرار داد. وی به ساخت دستگاههای با صرف انرژی کمتر اشاره کرد و خاطر نشان ساخت 25 درصد از هزینه هر شرکت باید درD&R سرمایهگذاری شود.
مهندس خاوری از شرکت ماشین برزگر خاوری در خصوص رعایت حقوق سازنده گفت: دستگاهی که در داخل تولید یا وارد میشود باید کشاورز پسند بوده و با بخشهای کشاورزی ما نیز سازگاری داشته باشد و از طرفی، حقوق معنوی سازندهها حفظ شود تا طرحهای نوین به بار بنشیند و تنها راه ساماندهی مکانیزاسیون کشاورزی سامانه ملی میباشد.
مهندس هاشمی از شرکت ابتکار هاشمی در خصوص استانداردسازی گفت: با وجود تست استانداردسازیهای صورت گرفته و در خواستهای مکرر این شرکت هنوز اقدامی صورت نگرفته است و در عین حال شرکتهایی که تاییدیه استاندارد را گرفتهاند همه دستگاههای تولیدی آنها ممکن است کیفیت لازم را نداشته باشند.
مهندس نیازپور از شرکت پردیس کشت ابزار با انتقاد از مالیات بر ارزش افزوده، گفت: با توجه به اینکه ماشینها جزو نهادهها محسوب میشود و نهادهها شامل مالیات نمی شوند اما 9% مالیات برای آن در نظر گفته میشود که این باعث افزایش قیمت ماشینها میشود. وی در انتقاد از بخش نامه بانک کشاورزی گفت: در بخش نامه بانک کشاورزی تسهیلات پرداخت نمی شود و در مورد دیگر، آن که برای تضامین ملکی فقط سند شهری از کشاورز قبول میکنند که این نیاز به بررسی دارد.
خانم اسانلو از شرکت تیدا در خصوص تولید دستگاههای هم سو با محیطزیست گفت: حرکت به این سمت انرژیبر بوده و فعالیتهای زیادی را میطلبد. و البته نیازمند حمایتهای ارگانهای دولتی در این خصوص میباشد.
مهندس خاوری از شرکت ماشین برزگر همدان با تاکید بر آموزش و ترویج استفاده از ادوات نوین به کشاورزان گفت: از الزامات توسعه مکانیزاسیون، فعالیتهای آموزشی به کشاورزان میباشد به طوری که رسانههای تصویری باید در این حوزه ورود پیدا کنند.
خانم کجدی از شرکت آرمین صنعت در خصوص ارتقا تکنولوژی و فناوری ماشین آلات گفت: برای رسیدن به این مهم، شرکتهای فعال نیازمند تسهیلات کم بهره با بازپرداخت طولانی مدت میباشند. به طوری که تسهیلات سرمایه در گردش به واسطه مدت بازپرداخت کوتاه نفس تولیدکننده را میگیرد.
مهندس فرشید اقهر از شرکت ماسکیو کاسپاردو نیز در خصوص استانداردسازی گفت: دستگاههایی که از اروپا وارد کشور میشوند مراحل استانداردسازی را طی میکنند اما در داخل کشور برای گرفتن تاییدیه مجدد باید مراحل تست شدن را طی کنند. به نظر میرسد باید تفاوتهایی بین برندهایی که آزمون خود را پس دادهاند و برندهای ناشناخته قائل شد.
مهندس کاظمی در خصوص سرمایه در گردش گفت: باید تمام تلاشها در جهتی باشد تا قانون به گونهای درست و عادلانه اجرا شود. به طوری که سرمایه در گردش به صورت قانونمند بین تولید و واردکنندگان تقسیم گردد.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۰۴ - سال ۱۳۹۶
ماهنامه دام و کشت و صنعت پنجره ای به آگاهی و دانش
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com