در کشور ما در صورتی که کشاورزی اساس و محور کار شود علاوه بر تأمین نیاز داخلی میتوان محصولات زراعی و باغی را صادر کرد. به این وسیله میتوان کشور را از صادرات تک محصولی به طرف صادرات چند محصولی سوق داد. استقلال ما در آینده تا حد زیادی به چگونگی استفاده از منابع و روش تولید این محصولات بستگی خواهد داشت.
مهمترین علمی که میتواند ما را به این مهم نزدیک کند مکانیزاسیون کشاورزی است نمیتوان حداقل علم عملی کشور در حوزه مکانیزاسیون را نادیده گرفت بهطوری که این توانایی میتواند ایران را تا حد زیادی در زمینه بهرهبردای محصولات یاری دهد.
چرا از این توانمندی استفاده نمیشود که با تحقیق بسیار به سه نکته اصلی میرسیم.
1 - عدم اعتماد کشاورز به علم روز
2 - نبود بیمههای قوی برای پشتیبانی کشاورز
3 - عدم سرمایهگذاری نامناسب
این سه نقطه ضعف توامان با هم مرتبط هستند به این معنا که کشاورزها به دلیل نبود بیمه و سرمایه اولیه بحث مکانیزاسیون کشاورزی را کاملا نادیده میگیرند. حال این شرایط بهوجود آمده باعث گردید که در بحثهای مختلف محیطزیستی و تولید محصولات کشاورزی با اختلاف فراوان با استانداردهای جهانی گام بردایم که از عواقب عدم توجه به این مسائل میتوان به خشک شدن یا آلوده شدن منابع آب زیرزمینی،کاهش محصولات کشاورزی بهدلیل عدم توجه به آبدهی آنها و ... اشاره کرد.
مکانیزاسیون را عاملی مهم و محرک اصلی توسعه کشاورزی میتوان نام برد. مکانیزاسیون استفاده از ادوات و وسایل مکانیکی برای تولید و انجام کارهای کشاورزی است. در شرایطی که کشور با بحران کم آبی و آلودگی آب مواجه است نمیتوان زمینهای بیشتری را برای تولید، زیر کشت برد.
در این شرایط تنها راه افزایش محصولات ازدیاد محصول در هکتار است. در واقع باید به فکر افزایش بهرهوری و بازدهی کشاورزان باشیم که در این راستا مکانیزاسیون کشاورزی میتواند تا مقدار زیادی به افزایش تولید محصولات کمک کند.
اما راهکار عملی برای حل این مشکلات: اصلاحات باید در زیرساخت کشاورزی کشور که روستاها نقاط استراتژی آن است صورت گیرند. فرهنگ روستاییان به گونهای است که اگر محصولی را که یک کشاورز کشت کرده و نتیجه مطلبوی رسید سال آینده اکثر روستاییان آن را کشت میکنند. در حالی که جهان با افزایش جمعیت روبرو است. بدون تردید تأمین غذای مناسب نیز یکی از برنامههای اصلی تلقی میشود.
در همین راستا باید با فاصله گرفتن از کشاورزی سنتی به سوی توسعه مکانیزاسیون در بخش کشاورزی پیش رفت. راهکار مناسب به این گونه است که در برخی روستاهای کشور، کشاورزی با طرح مکانیزاسیون اجرا شود که با تولید محصول مرغوب و امکان صادرات وکسب درآمد بالاتر امکان سرمایهگذاری سایر کشاورزان برای مکانیزاسیون را فراهم میسازد.
در پایان اولویت دادن به مکانیزاسیون در بخش کشاورزی موجب افزایش عملکرد در هکتار، کاهش هزینهها و اقتصادی شدن کشاورزی خواهد شد که این عوامل نیز موجب محقق شدن امنیت غذایی میشود. با این وجود مباحث تکنیکی و کاربردی در بخش مکانیزاسیون پیوسته در حال تحول است.
بنابراین وظیفه دولت و متخصصین این است که همگام با تغییرات در سطح جهان در این مسیر گام بردارند و کشاورز را به صرف ماشینی بودن بخش کشاورزی مجبور به استفاده از تکنولوژی سالیان گذشته نکنند.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۱۵ و ۲۱۶ - سال ۱۳۹۶
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com