نویسنده: محبوبه قرمزچشمه
محسن بهرامی ارض اقدس در زمره روزنامهنگاران برجسته و صاحب نظران اقتصادی كشور است، از جمله سوابق وی میتوان به معاون وزیر بازرگانی، مشاور وزیر نفت و مشاور وزیر بازرگانی دولت اصلاحات، قائم مقام مركز توسعه صادرات ایران، عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران و ایران در چهار دوره، مدیر مسئول روزنامه حیات نو اقتصادی، عضو هیأت مدیره مركز داوری اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی ایران اشاره كرد.
بهرامی اكنون بهعنوان رئیس كمیسیون تسهیل تجارت اتاق بازرگانی تهران و مشاور معاون اجرایی رئیسجمهور در دولت دوازدهم مشغول خدمت است.
بزرگترین چالش بحران آب است
بزرگترین چالش پیش روی وزارت جهاد كشاورزی كشور بحران آب است، در دولت نهم و دهم به دلیل حفر چاههای غیر مجاز و استفاده بیش از اندازه از منابع آبهای زیر زمینی این بحران تشدید شد. ابر اولویت وزارت جهاد كشاورزی در دولت دوازدهم باید استفاده بهینه در مصرف آب باشد، كشت مجازی محصولاتی كه مصرف آب بالایی دارد و در مقابل كشت محصولاتی كه نیاز به آب كمتر و ارزش افزوده بیشتری دارد، میتواند راهگشا باشد.
خودكفایی در تولید محصول نباید به هر بهایی باشد
همچنین خودكفایی در تولید محصول نباید به هر بهایی باشد، در حال حاضر قیمت خرید تضمینی گندم، شكر دوبرابر قیمت جهانی تولیدات این محصول در داخل است كه این موضوع در سایه مدیریت و برنامهریزی دقیق میتواند محقق شود. اشتغال و توجه به معیشت یكی از مسائل جدی اقتصاد كشور است؛ چرا كه بیتوجهی به آن، مشكلات اجتماعی، فرهنگی و آسیبهای اجتماعی دیگری را در پی دارد وقتی درباره معیشت صحبت میكنیم توجه دولت و تمركز به آن، افزایش درآمد خانوار از یك سمت و كاهش هزینه سبد خانوار و بزرگ كردن سفره مردم از سمت دیگر مورد توجه است؛ كه این اولویت بهپیشنیازهای اساسی احتیاج دارد. چنانچه زمینه نوسازی و بازسازی خطوط تولید داخل فراهم شود و امكان ارتباط با شركتهای بزرگ جهانی را در زمینه تولید محصولات مرغوب و برندهای معتبر جهانی داشته باشد، جای رشد دارد. اگر در كشاورزی هم برنامه ترویجی مناسبی داشته باشیم ظرفیت بالایی در زمینه استفاده بهتر از آب، خاك و تولید محصول با ارزش افزوده بالاتری وجود دارد. البته صنعت هم میتواند در خدمت كشاورزی مكانیزه باشد.
در بعد دیگر نگاه ویژه به مزیتهای اقتصادی كشور از مواردی است كه باید در رونق تولید و اشتغال مدنظر قرار گیرد. هماكنون مزیت اصلی اقتصاد كشور، در بخش كشاورزی است. ایران در تولید بسیاری از محصولات كشاورزی جایگاه ویژهای در جهان دارد كه میتوان در جهت صادرات آن را تقویت كرد.
باید در حوزه اشتغالزایی و تولید به دو نكته توجه شود؛ از خروج سرمایه مادی و انسانی از كشور جلوگیری شود؛ تلاش شود سرمایه خارجی در كشور جذب شود. متأسفانه این حلقه مفقوده كمتر مورد توجه قرارگرفته است. اما جذب سرمایه خارجی خود نیاز به پیشنیازهایی دارد كه باید در كشور و اقتصاد و ساختارهای سیاستگذاری كشور موردتوجه قرار بگیرد.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۰۹ - ۱۳۹۶
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com