مهندس سعید زربخش، مدیر سازمان تعاونی روستایی استان تهران
دومین گردهمایی مدیران عامل و اعضای هیات مدیره شرکتهای تعاونی روستایی، کشاورزی، تولیدی، زنان، اتحادیهها و دبیران نظامهای صنفی سازمان تعاون روستایی استان تهران با حضور مهندس صفایی معاون وزیر و مدیر عامل و رئیس هیات مدیره، مهندس طباطبایی معاونت سازمان مرکزی تعاون روستایی، مهندس سعید زربخش رئیس سازمان تعاونیهای روستایی و کشاورزی استان تهران، دکتر ناجی فرماندار شهریار، جمعی از مقامات استان، رئیس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت تعاونی شباهنگ؛ یکی از شرکتهای موفق در عرصه فعالیتهای تعاون روستایی، در سالن اجتماعات این تعاونی، به مناسبت هفتمین روز از ایام دهه فجر برگزار شد.
در پایان این گردهمایی که علاوه بر بحثهای ساختاری در عرصه کشاورزی نوین، چگونگی فعالیتهای تعاونیها و تطبیق آنها با کشاورزی اقتصادی نیز مطرح شد، تعاونیها و کشاورزان برتر استان تهران معرفی و موفق به اخذ جایزه شدند.
مهندس سعید زربخش فوق لیسانس ترویج و آموزش کشاورزی که پیش از این سمتهایی از جمله:
- عضو هیئت مدیره شرکت کشت و صنعت و دامپروری دامغان،
- عضو موظف هیئت مدیره و معاونت فنی و تولید شرکت سهامی کشاورزی و دامپروری سفیدرود رشت،
- عضو غیر موظف هیئت مدیره در کشتارگاه صنعتی اردبیل،
- رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت سهامی جنگل شفارود،
- مشاور امور کشت و صنعتها و واحدهای تولیدی شرکت مزارع نوین ایرانیان - سازمان اتکا - ،
و نمایندگی سازمان اتکا در استان اردبیل - سرمایهگذاری در جهت ایجاد کشت و صنعت و واحدهای صنایع تبدیلی و تولیدی - را عهدهدار بوده است.
با توجه به مسئولیتهای ملی و تاثیرگذاری در افزایش بهرهوری، در حال حاضر به عنوان مدیر سازمان تعاون روستایی استان تهران خدمات خود را به اعضاء تعاونیها، شرکتهای تعاونی و اتحادیههای مرتبط در ۱۴ شهر استان تهران عرضه میکند.
واقعیت امر این است که استان تهران با حدود ۱۳ میلیون جمعیت به دلیل مرکزیت و پایتخت بودن، علاوه بر وسعت منطقهای، جایگاه ویژهای در این عرصه دارد. به همین جهت رسانههای تخصصی حوزه کشاورزی گزارشی از دومین گردهمایی مدیران ارشد شرکتهای تعاونی استان تهیه کردهاند که توجه شما را به مطالعه آن جلب میکنیم.
مهندس سعید زربخش، معتقد است تعاونیهای روستایی میبایست با استقلال کامل و دریافت سیاستهای کلی مورد نظر وزارتخانه از طریق سازمان مرکزی تعاونیهای روستایی، به سمت کشاورزی اقتصادی حرکت کنند، در ابتدا ضمن تشریح و توضیح اهداف برگزاری این گردهمایی و خیر مقدم به حضار گفت: برای کسب فیض بیشتر از حضور مهمان علمی برنامه دکتر پورقهرمان که موفق به فرموله کردن نوعی کود به عنوان مکمل رشد گیاه شده است، سخنانم را محدود میکنم.
وی در ابتدای بحث با تکیه بر نقش علوم و تکنولوژیهای مدرن در تمامی فرایند تولید گفت: کشاورزی دنیا وارد مرحله تازهای از تولید شده است که به خاطر افزایش روزافزون جمعیت جهانی و کاهش منابع آب، خاک و زمینهای کشاورزی، لامحاله باید متکی به علوم و دانش روز باشد که دستیابی به این علوم امر دشواری است.
مهندس زربخش با یادآوری این نکته که کشاورزی اقتصادی و رقابتی میتواند پایداری ایجاد کند، افزود: ما چارهای جز فاصله گرفتن از کشاورزی سنتی و تولید معیشتی و سمت گیری به سوی تولید و کشاورزی اقتصادی نداریم، زیرا صادرات محصولات کشاورزی در صورت تولید با قیمت تمام شده پایین و کیفیت و سلامت بالا امکانپذیر است و ما درشرایطی قرار داریم که باید برای تنظیم بازار صادرات داشته باشیم.
وی ادامه داد: اگر مازاد تولید محصولات کشاورزی صادر نشود، در داخل بحران ایجاد میکند، حتی مازاد تولید طبق مقررات و برای حمایت از کشاورزان ناگزیر به امحاء باشیم.
مهندس زربخش یادآور شد: کشاورزی اقتصادی یک بسته کامل و زنجیره به هم پیوسته است که باید به تمامی حلقههای این زنجیره پیش از تولید و پس از آن تا مصرف و صادرات توجه کنیم.
مهندس زربخش گفت: باید نگاهمان را نسبت به فعالیتهای کشاورزی وسیعتر کنیم و اقدام به تولید را قبل از کاشت و با توجه به بذور اصلاح شدة پر بازده و سازگار با اقلیم انتخاب کنیم و موضوع را، همانطوریکه آقای وزیر نیز بارها بر آن تاکید داشتهاند از مزرعه تا سفره پیگیری نمائیم.
مدیر سازمان تعاون روستایی استان تهران: سازمانهای تعاون روستایی و در ادامه آن بیشتر تشکلها و اتحادیهها، استقلال را راهکاری برای فراهم آمدن بستر خلاقیت و ابتکار عمل میشناسند و این مطلبی است که ما آن را دنبال میکنیم.
وی در ادامه با تشریح فعالیتهای دکتر قهرمانی، متخصص و مخترعی که از یک موقعیت برجسته برخوردار است و با فرموله کردن انواعی از کود توانسته است میزان تولید و کیفیت محصولات باغی و زراعی را افزایش دهد گفت: وظیفه حاکمیتی اینجانب معرفی ایشان است. شما میتوانید با استفاده از مواد آلی که تاثیر مستقیم بر تولید دارد برای افزایش محصول تصمیمگیری نمائید.
در ادامه این گردهمایی، دکتر ناجی فرماندار آشنا و مسلط به مسائل کشاورزی، بحث خود را چنین آغاز کرد:
ما در تابستان سال ۱۳۹۲ و شروع فعالیت دولت یازدهم، با ذخیره گندمی حدود مصرف ۲۰ روز مواجه بودیم ولی امسال شاهدیم که بالغ بر ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تن گندم تولید کردهایم که بدون مساعی عزیزان فعال در سازمانهای تعاون روستایی و تشکلهای متعدد روستایی در بخشهای مختلف امکانپذیر نبوده است.
دکتر ناجی در ادامه سخنان خود، موضوع استقلال متکی به کشاورزی پایدار را مورد بحث قرار داد و گفت: وقتی ما میتوانیم به یک اقتصاد توانمند بدون رانت دست یابیم که وابستگی به درآمدهای نفتی نداشته باشیم، و این مهم تنها با دستیابی به کشاورزی مدرن و با استفاده از تکنولوژیهای زیرساختی و روزآمد، امکانپذیر است. چنین راهکارهایی قادر است بهرهوری را افزایش داده و میزان کمتری آب برای تولید هر کیلو ماده خشک محصولات کشاورزی مصرف کند.
در این گردهمایی مهندس حسین صفایی معاون وزیر جهاد کشاورزی و مدیر عامل و رئیس هیات مدیره سازمان مرکزی تعاونیهای روستایی و کشاورزی کشور نیز حضور داشت که برای سخنرانی به جایگاه دعوت شد. ایشان به امنیت غذایی و افزایش تولید کیفی محصولات از سال ۹۲ تاکنون و تولید ۱۱۷ میلیون تن محصولات کشاورزی اشاره کرد و گفت: این میزان نسبت به سال ۹۲ حدود ۲۰ میلیون تن افزایش یافته و این در حالی است که تلاش شده از منابع آب کمتری استفاده شود؛ حتی در مواردی چون گندم، سطح زیر کشت تا ۴۰۰ هزار هکتار کاهش یافت اما تولید، به ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تن یعنی بیش از نیاز داخل رسیدهاست.
مهندس صفایی به تشریح ضرورت تشکیل زنجیر، از مزرعه تا سفره اشاره کرد و گفت: این سیاست وزارت جهاد کشاورزی در تعاونیها نیز دنبال میشود و تحولی که اینک در تعاونیها شاهد آن هستیم تمرکز روی تولید است، اما در سالهای اولیه تصویب قانون تعاون، تکیه بر ارائه خدمات بود.
مهندس صفایی با اشاره به بحران سرمازدگی بعضی از محصولات گفت: الزاما ما باید متکی به نتایج تحقیقات در مراحل پیش از تولید باشیم که ماندگاری محصول درشرایط بحرانهای طبیعی آسیبهای بزرگی به تولید وارد نسازد.
وی در ادامه بحث خود، موضوع بخشودگی جرائم دیرکرد و سود وامهای زیر ۱۰۰ میلیون تومان را که اخیرا مصوب شده بود برای مدیران تشکلها، تعاونیها و کشاورزان عضو تشریح کرد و آن را به عنوان اقدامی تحول ساز برای فعالیتهای تولیدی برشمرد که هم وام گیرنده و هم ضامن آن رها میشود. ایشان یادآور شد: استفاده از این مصوبه مشروط به تسویه اصل پول است.
در ادامه، دکتر قهرمان پور طی یک سخنرانی علمی کاربردی به تشریح اختراع خود پرداخت که با استقبال کشاورزان و تعاونیهای حاضر در این گردهمایی مواجه شد. سپس کشاورزان و تعاونیهای برتر جوایز خود را دریافت کردند.
سازمان تعاونی روستایی استان تهران
در یک نگاه
سازمان تعاون روستایی استان تهران دارای ۱۶ شهرستان تابعه میباشد که از این تعداد ۱۱ شهرستان دارای اداره و نمایندگی هستند. سازمان تعاون روستایی استان تهران در سطح ۱۲ شهرستان تحت پوشش، دارای ۴۷ شرکت تعاونی روستایی، ۵۲ شرکت تعاونی کشاورزی، ۱ اتحادیه تعاونی روستایی استانی، ۸ اتحادیه تعاونی روستایی شهرستانی، ۶ اتحادیه کشاورزی، ۳ شرکت تعاونی زنان، ۸ شرکت تعاونی تولید، ۱ اتحادیه تعاونی تولید و ۱ شرکت ملی است. در مجموع استان تهران دارای ۱۲۷ اتحادیه، شرکت تعاونی روستایی، کشاورزی، زنان و تولید است که مشغول خدمات رسانی به روستاییان و کشاورزان میباشند.
اهداف و وظایف سازمان تعاون روستایی
اهداف سازمان با توجه به ماده ۳ اساسنامه، تامین پیشرفت، گسترش و تقویت تعاون و توسعه عملیات اقتصادی، بازاریابی و بازرگانی و خدمات تعاونی در سطح روستاها است. وظایف حاکمیتی سازمان در قبال شبکه تعاونیهای روستایی، کشاورزی، تولیدی و صنفی کارهای کشاورزی به چهار حوزه سیاستگذاری، هدایتی، حمایتی و نظارتی تقسیم میگردد.
اهم برنامههای
سیاستگذاری، هدایتی، حمایتی و نظارتی
ابعاد وظایف سیاستگذاری
• فعالیت در امور سازماندهی، ساماندهی، کارآمدسازی و ارتقا سطح توانمندیهای تخصصی، مهارتی، مالی، خدمات رسانی و مدیریتی تعاونیهای روستایی و کشاورزی
محور وظایف هدایتی تعاونیها
• آموزش اصول تعاون و روش اداره شرکتها، اتحادیههای تعاونی روستایی و کشاورزی
• ترویج و اشاعه فرهنگ تعاون به منظور توسعه کمی وکیفی تعاونیها
• تعلیم و تربیت نیروی انسانی مورد نیاز سازمان و تعاونیها
• ارائه خدمات فرهنگی و خدمات روستایی منطبق بر سیاستهای بخش کشاورزی و خدمات روستایی به اعضا، کارکنان و مدیران تعاونیها
• توسعه روابط فی مابین تعاونیها با نهادها و ارگانهای مختلف جهت گسترش دانش و ارتقا مهارتهای علمی و کاربردی در سطح جامعه روستایی
• ساماندهی و پویا کردن مجامع تعاونیها به منظور افزایش سطح سواد اعضا و ارکان تعاونی و حضور توانمندترین افراد در ارکان تعاونیها
آسیب شناسی تعاونیها و راهنمایی آنها
• برگزاری کارگاههای آموزشی، بازدیدهای آموزشی از تعاونیهای برتر و نمونه سایر استانها جهت ایجاد انگیزه در اعضاء تعاونیها و انتقال تجارب
محور وظایف حمایتی تعاونیها
• ارائه خدمات فنی و مشاورهای مالی، اعتباری، حقوقی
• بازاریابی و بازاررسانی محصولات کشاورزی
• کمک به تامین و توزیع نهادههای مورد نیاز تولیدات بخش کشاورزی از بازارهای داخلی و خارجی
• کمک در ایجاد و ساماندهی فروشگاههای مصرف و مراکز عرضه مستقیم محصولات کشاورزی
• محور وظایف نظارتی تعاونیها
• ارائه خدمات حسابرسی، نظارت ، راهنمایی و مراقبت در تعاونیها
• ارائه خدمات در جهت تهیه و تنظیم بودجه، اسناد مالی، آیین نامه و مقررات و ...
• کمک و راهنمایی به ارائه برنامه سالانه تعاونیها
فعالیت سازمان تعاون روستایی استان در پروژه های اقتصاد مقاومتی
با تاکید بر منویات مقام معظم رهبری در سال ۱۳۹۵ در رابطه با سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و با توجه به نامگذاری این سال با عنوان اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل، سازمان تعاون روستایی استان تهران نیز در صدد برآمد تا در این راستا فعالیتهای شایانی را به منصه ظهور برساند. بر این اساس، در راستای برنامه ارتقای توان تولید ملی با عنوان طرح امنیت غذایی و تولید محصولات راهبردی، ۱۳ پروژه را اعلام نمود: ۷ پروژه مربوط به نظارت جهت اصلاح تغذیه گیاهی در مزارع شهرستانهای اسلامشهر و پیشوا، که با اجرای این طرحها، عملکرد کمی و کیفی محصولات کشاورزی دراین استان افزایش چشمگیری یافت.
۲ پروژه نیز مربوط به تولید و فراوری بذر گندم و ذرت شهرستانهای ری و اسلامشهر. همچنین یک پروژه تولید دان مرغی در شهرستان تهران و یک پروژه تامین نهادههای مورد نیاز بخش کشاورزی، کود و سم تحقق پذیرفت. همچنین پروژه ایجاد تشکل بهرهبرداران آب و زمین که یکی از مهمترین دستاوردهای این سازمان بود، با ایجاد 4 واحد مدیریت آب در شهرستانهای اسلامشهر، قدس، ری و فیروزکوه و چند تشکل دیگرِ در شرف تشکیل، گام بلندی در جهت افزایش بهرهوری منابع آب و افزایش توانمندی کشاورزان با توزیع عادلانه و مدیریت مصرف آب برداشته شد. در نهایت پروژه احداث ۴ بارانداز و بازارچه عرضه مستقیم محصولات کشاورزی سالم از سوی استاندار محترم تهران در دستور کار این سازمان قرار گرفت که با ارائه طرح و جانمایی پایانههای عرضه مستقیم محصولات کشاورزی تاکنون ادامه دارد.
برنامهها و رویکردهای آتی سازمان تعاون روستایی استان تهران
• انجام برنامه عملیاتی ابلاغی از سوی سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران در قالب ۱۶۴ شاخص
• پیشبرد روند پروژههای اقتصاد مقاومتی استان درقالب ۱۳ پروژه
• حرکت به سمت تحقق شعار از مزرعه تا سفره با تکمیل، تقویت و توانمند سازی. ارائه برنامه راهبردی تشکلهای بخش کشاورزی استان
• ساماندهی فروشگاههای شبکه در جهت عرضه محصولات تولیدی کشاورزان به منطور تکمیل زنجیره تولید
• تغییر رویکرد از کشت سنتی به کشت گلخانه با استفاده از سرمایهگذاری خارجی در احداث گلخانههای صنعتی و مکانیزه
• حرکت به سوی استفاده از صنایع تبدیلی، درجهبندی و بستهبندی محصولات بهمنظور تامین نیاز داخل و خارج از کشور
شش تشکل برتر که موفق به دریافت جایزه شدند:
• شرکت تعاونی روستایی مهر اسلامشهر، شهرستان اسلامشهر
• شرکت تعاونی روستایی قلعه نو شهرری، شهرستان ری
• شرکت تعاونی روستایی اتفاق ورامین، شهرستان ورامین
• شرکت تعاونی روستایی پیروز شهریار، شهرستان شهریار
• اتحادیه تعاون روستایی شهرستان ری
• دبیر اجرایی نظام صنفی شهرستان شهریار
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۰۳ - سال ۱۳۹۵
ماهنامه دام و کشت و صنعت پنجره ای به آگاهی و دانش
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com