مهندس محمدرضا منصوریان
لزوم استفاده از کمباین در مزارع و شالیزارها و هزینههای بالای آن از طرف دیگر کشاورزان را در دوراهی استفاده کردن از این ماشین برداشت قرار داده است. شرکتهای فعال در زمینه ادوات برداشت زراعی با صحّهگذاری بر در نظر گرفتن تسهیلات دولتی انتقادهایی مبنی بر سردوانی کشاورزان از سوی بانک را عنوان میکنند و از طرف دیگر تسهیلات از سوی بانک به کشاورزانی تعلق میگیرد که 20 درصد آورده نقدی داشته باشند. شاید این موضوع سبب شده تا بعضی از شالیکاران توان خرید کمباین مخصوص برداشت برنج را نداشته و مجبور به استفاده از کمباینهای زراعی میشوند که همین امر سبب افزایش خرده برنج به 18 درصد -بیش از استاندارد - شده است. هر چند مسئولین امر از پیشبینی استفاده از کمباین مخصوص شالی در 120 هزار هکتار از شالیزارها در سال جاری خبر میدهند.
مجتبی نوایی، مدیرعامل شرکت صنعتی خزر الکتریک، درخصوص چگونگی استفاده کشاورزان از کمباین به دام، کشت و صنعت گفت: در حال حاضر بیشتر کشاورزان از کمباین استفاده میکنند اما مسئله مهم، نحوه استفاده از آن است به نحوی که برنجکاران در شالیزارهای خود به اشتباه از کمباین گندم برای برداشت شلتوک استفاده میکنند که همین امر افزایش 18 درصد بیش از استاندارد خرده برنج را در پی دارد.
وی افزود: همین موضوع میتواند سبب افزایش قیمت تمام شده محصول شده و در نهایت موجبات قاچاق را فراهم آورد. مدیرعامل شرکت صنعتی خزر الکتریک به تسهیلات اختصاص یافته در خرید کمباین به کشاورزان اشاره کرد و گفت: مرکز توسعه مکانیزاسیون با همکاری بانک کشاورزی تسهیلاتی به این منظور در نظر گرفته است اما زمانی که کشاورزان برای دریافت به بانک مراجعه میکنند با وعدهها مواجه میشوند.
نوایی با تایید وجود توان و استعداد داخلی به منظور خودکفایی در تولید اظهار داشت: با توجه به اینکه تیراژ تولید کمباین در داخل از 500 دستگاه تجاوز نمیکند این میزان توجیه اقتصادی نداشته چراکه تحریمها موجب شده تنها به 1 -2 کشور صادرات داشته باشیم و این در حالی است که کشور چین با تیراژ 20 هزار دستگاه به 190 کشور صادرات انجام میدهد و همین موضوع امکان رقابت ایران را ضعیف میکند.
برای مطالعه مطلب «در مورد برنج داخلی و خارجی تضاد منافع وجود دارد» کلیک کنید
بهزاد نیکخواه، رئیس اداره کل اعتبارات و هدایت سرمایه بانک کشاورزی، درخصوص کم و کیف وامهای تخصیصی به کشاورزان به منظور خرید کمباین به دام، کشت وصنعت گفت: کشاورزی میتواند از تسهیلات بانکی استفاده کند که 20 درصد آورده نقدی داشته باشد. وی افزود: زمانی که قیمت کمباین وارداتی به عنوان مثال حدود یک میلیارد تومان است، 20 درصد این مقدار سهم کشاورز است و مابقی آن را بانک با تسهیلات تقبل میکند اما وقتی آورده نقدی کشاورز کمتر از این مقدار است، بانک نمیتواند وام را در اختیار کشاورز قرار دهد.
حیدر کامیاب، رئیس اداره فناوریهای مکانیزه کشاورزی استان گیلان، در گفتوگو با دام، کشت و صنعت درباره میزان استفاده از کمباین در شالیزارها اظهار داشت: درحال حاضر از 238 هزار هکتار شالیزار، محصول 112 هزار هکتار، توسط کمباینهای مخصوص برنج برداشت میگردد بهطوری که پیشبینی میشود این میزان برای امسال به 120 هزار هکتار برسد.
وی به تسهیلات دولت در خصوص خرید کمباین اشاره کرد و افزود: دولت تسهیلات با سود 15 درصدی به منظور خرید کمباین در نظر گرفت که تا به حال این تسهیلات جوابگوی متقاضیان بوده است. کامیاب اظهار داشت: از آنجا که تولید کمباین برداشت برنج در داخل صورت نمیگیرد شرکتها نیاز کشاورزان در زمینه کمباینهای مخصوص شالیزارها را از طریق واردات تأمین میکنند. البته باید توجه داشت که در ساختار کمباینهای شالی و زراعی تفاوتهای قابل توجهی از جمله مکانیزم حرکتی و خرمن کوبها وجود دارد.
ماهنامه دام و کشت و صنعت پنجره ای به آگاهی و دانش
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com