مهندس محمدرضا منصوریان
بعضی از اخبار را ما دنبال میكنیم و بعضی خود به دنبال ما میآید. زمانی كه یكی از فعالین صنعت گل و گیاه از سر درد و دل از معضلات این صنف در كشور با ما سخن گفت به فكر افتادیم تا از چند و چون قضیه باخبر شده و به روال معمول سعی در شفافسازی آن داشته باشیم.
در اولین اقدام به سمت متولیان امر در وزارتخانه رفتیم اما با رفتار كجدار مریزانه روبرو شدیم و توصیه دوستانه بعضی از مسئولین كه ما را از ادامه تحقیق در این باره منع میكرد. با توجه به اینكه كیایی، مدیر اسبق دفتر گل و گیاه وزارت جهاد كشاورزی، در نشست خبری نخستین نمایشگاه بینالمللی گل و گیاه بومی ایران در فروردین ماه با تأكید بر اینكه واردات گل و گیاه به كشور ممنوع است، گفت: هیچ نوع مجوزی برای واردات گلهای شاخهبریده، گلدانی و درختچه صادر نمیشود و آنچه در بازار از انواع این محصولات تحت عنوان وارداتی وجود دارد، همگی قاچاق هستند.
وی بیان كرد: تنها محصولی كه اجازه واردات در بخش گل و گیاه دارد، اندامهای تكثیری هستند كه با رعایت شرایط قرنطینهای، بخشی از آنها وارد كشور میشود. این در حالی است كه مسئولین ستاد قاچاق كالا و ارز منكر قاچاق گل شده و همه محصولات را تولید داخل میدانند. با این حال رسالت بازگو كردن حقایق در حد بضاعت و عرف خبرنگاری ما را در پیمودن این مسیر انگیزه داد. آنچه در ادامه میخوانید مصاحبهها و گفتوگوهایی است كه از فعالان حقیقی و حقوقی این صنف ارائه شده است. تا چه پیش آید و چه در نظر افتد...
دستور العمل اجرایی برای گروه كالایی كشاورزی
علی اكبر مهرفرد معاون توسعه بازرگانی و صنایع كشاورزی وزارت جهاد كشاورزی و رئیس ستاد پایش قاچاق محصولات كشاورزی اخیراً در نامهای خطاب به مدیران و روسای سازمانهای تابعه و استانی این وزارت و همچنین رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی كشور، دستورالعمل اجرایی ثبت شناسنامه، اخذ و نصب شناسه كالا برای گروه كالایی كشاورزی را ابلاغ كرد. در بخشی از این نامه آمده است: با عنایت به تكالیف اجرایی ماده 13 قانون مبارزه با قاچاق كالا و ارز، دستورالعمل فوقالذكر در خصوص كالاهای كشاورزی برای اقدام لازم ابلاغ میشود.
رسانهها موثر در كاهش قاچاق
مهندس حبیب رادفر، مشاور بازرگانی معاون باغبانی وزارت كشاورزی، درباره تلاشهای صورت گرفته در مبارزه با قاچاق گل به نشریه گفت: با توجه به اینكه در كشور ما به اندازه درآمد نفتی قاچاق صورت میگیرد با این حال تمام تلاش از سوی وزارت كشاورزی صورت گرفته تا قاچاق گل را به حداقل برسانیم كه تا حدودی موفق بودهایم. وی به عوامل موثر در جلوگیری از قاچاق اشاره كرد و افزود: رسانهها نقش بسزایی در كاهش آمار قاچاق دارند و بر همین اساس مقام معظم رهبری در سخنرانی خود به معضل قاچاق میوه اشاره كرده و خواستار جلوگیری از آن شدند.
مشاور بازرگانی معاون باغبانی وزارت كشاورزی افزود: تولیدكنندگان نیز با توجه به شناختی كه به محصولات خود دارند باید مراكز فروش محصولات قاچاق را به مراجع ذیربط گزارش داده تا طبق قانون با آنها برخورد شود. رادفر عدم شناخت مامورین گمرك را یكی دیگر از عوامل بالا بودن آمار قاچاق گل به كشور اعلام كرد و اظهار داشت: با توجه به اینكه انوع مشخصی از گل در ردیف تعرفهای قرار داشته و واردات آن آزاد است، قاچاقچیان از بیاطلاعی مامورین گمرك نسبت به این موضوع سوء استفاده كرده و گلهای دیگر را كه واردات آن آزاد نیست به كشور وارد میكنند.
قاچاق گل نداریم!
در حالی كه مشاور معاون باغبانی ضمن تأیید قاچاق گل و گیاه به كشور از تلاشهای صورت گرفته در كاهش قاچاق گل میگوید، آنوش رحام، تحلیلگر ارشد امور گمركی، مشاور اتاق بازرگانى ایران و عضو كارگروه آمار ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز بعضی اظهارات درباره قاچاق گل به ایران را بیاساس خواند و به نشریه گفت: قاچاق معمولا برای كالاهایی صورت میگیرد كه مزیت تعرفهای یا مصرف زیادی در داخل كشور داشته باشد حال آنكه گل، علاوه بر تولید داخل، عدم ماندگاری و نیازمند بودن به خدمات لجستیك و حمل و نقل خاص، خود به خود نیز مانع قاچاق این محصول میشود. وی افزود: عمده گلهاى موجود در بازار، تولید داخل است كه در رنگها و گونههاى متنوع عرضه میشود و اینگونه استنباط میشود كه قاچاق صورت گرفته است.
عضو كارگروه آمار ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز، شرایط بعد از تحریم را فرصت مناسبی براى صادرات گل برشمرد و اظهار داشت: در زمانی كه حمل و نقل هوایی و دریایی كشور در تحریم بود، صادرات مطلوبی صورت نمیگرفت اما در شرایط فعلی امكان ارائه خدمات حمل و نقل، لجستیك و گمركی این امكان را فراهم كرده است كه فعالین اقتصادى و تولیدكنندگان حوزه گل و گیاه اقدام به صادرات محصولات خود به بازارهاى صادراتى كشورهاى همسایه و اروپایی كنند.
من نگویم كه مرا از قفس آزاد كنید...
محمدمهدی شریفی، رئیس تعاونی گل و گیاه رامسر و بزرگترین تولیدكننده آزالیا، بازار گل و گیاه حال حاضر كشور را راكد دانست و به نشریه گفت: نظر به اینكه غرب استان مازندران حدود 70 درصد گلهای آپارتمانی كشور را تولید میكند، هجوم واردات محصولات مشابه -به صورت قاچاق و یا به صورت غیرمستقیم از مبادی قانونی- باعث ضربه زدن به تولیدكنندگان شده است. وی عدم پیگیری در مبارزه با قاچاق را معضل بزرگی عنوان كرد و افزود: باید پرسید چرا در مقابل گل و گیاه داخلی، واردات صورت میگیرد در حالی كه در داخل كشور توان تولید، آن هم با كیفیت بالا موجود است.
بزرگترین تولیدكننده آزالیا در كشور، با انتقاد از عدم رفتارهای جدی در مبارزه با معضل قاچاق گفت: برخی از افرادی كه اقدام به قاچاق میكنند در میادین عرضه گل، دارای غرفه هستند و اینطور به نظر میرسد كه باید در ارگانهای مربوطه ذینفعانی باشند كه موضوع مبارزه با قاچاقچیان گل به صورت جدی در دستور كار قرار نمیگیرد. شریفی ادامه داد: مبارزه با قاچاق امكانپذیر است اما به دلیل نبود برنامه مشخص و ثابت، كوچكترین اعتراضها منجر به پاسخ "شداد و غلاظ" از سوی وزارت كشاورزی میشود و باید توجه داشت كه دستگاه قضایی و ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز نیز باید در این زمینه كمك كند.
وی به دلایل هزینه بالای تولید گل اشاره و اظهار داشت: عدم وجود امكانات اعم از: نیروی انسانی، ادوات مناسب و... همه موجب بالا رفتن هزینه تولید و از سویی ضایعات گل میشود؛ اما با وجود بالا بودن قیمت كشورهای خاورمیانه هنوز تمایل به خرید گل از ایران -به دلیل ماندگاری بالا و سازگاری بیشتر با اقلیم این كشورها- را دارند و همه این موارد زمانی میسر است كه تضمین كنترل كیفی وجود داشته باشد.
محصولات قاچاق در بازار به فروش میرسد!
مهندس مخبری، یكی از فعالین سالهای گذشته در حوزه گل و گیاه، درخصوص قاچاق گل به كشور به نشریه گفت: قاچاق گل و گیاه نیز همچون دیگر كالاهای كوچك و بزرگ در حال انجام است و مبارزهای نیز با آن صورت نمیگیرد. وی افزود: گیاهان "بنسای" و "لاكی بامبو" در ایران تولید نمیشوند علیرغم اعلام سازمان حفظ نباتات مبنی بر عدم واردات این محصولات در بازار به وفور به فروش میرسد و اغلب این گیاهان بهصورت قاچاق و از طریق كشورهای جنوب شرق آسیا وارد كشور میشوند.
در شمارههای بعدی بیشتر در این باره خواهیم نوشت و اطلاعات بیشتری ارائه میدهیم.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۰۷ و ۲۰۸ - سال ۱۳۹۶
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com