مهندس محمدرضا منصوریان
محبوبه قرمزچشمه
علیرضا مهاجر، مشاور وزیر جهادكشاورزی و مجری طرح دانههای روغنی در پنجمین گردهمایی سراسری كشتهای پاییزه سال زراعی ۹۷ – ۹۶ با اشاره به واردات بیش از ۳۸ میلیارد دلاری كنجاله دانهروغنی و روغن طی ۲۵ سال گذشته گفت: تناوب كشت گندم و میزان كاهش مصرف آب، كاهش واردات و جلوگیری از خروج ارز از جمله مهمترین مزیتهای كشت دانههای روغنی بود و مشكلات بخش بازرگانی و واردات از جمله مهمترین چالشهای آن است. اگر حتی كلزا را از كشاورزان بخریم و به دریا بریزیم، ولی برای حمایت از تولید داخلی باید پول كشاورزان را بهموقع پرداخت كرد، تا مشكلی برای تولید دانههای روغنی در كشور ایجاد نشود. مجری طرح دانههای روغنی با اشاره به تلاشهای حجتی در حل كردن چالشهای موجود در زمینه تولید دانه روغنی گفت: نبود اراده ملی برای افزایش تولید داخلی و عدم تمایل بخش صنعت به خرید دانههای روغنی داخلی و در عینحال ضعف دانش و تكنولوژی از مواردی است كه باید به آن توجه ویژهای شود.
وی در ارتباط با سیاستهای حمایتی و اهداف اجرائی مورد نظر طرح دانههای روغنی به موارد زیر اشاره كرد:
• خرید تضمینی دانههای روغنی و پرداخت بهموقع بهای محصول
• تداوم تأمین كارندههای جدید كلزا و سمپاش تراكتوری و هد
• تأمین، تدارك و ارسال بهموقع بذور مورد نیاز به استانها
• اجرای پایلوتهای آموزشی ترویجی با به كارگیری كارشناسان و مشاورین با تجربه
• توجه خاص به رعایت دقیق تاریخهای كشت تعیین و ابلاغ شده
• توجه خاص به رعایت دستورالعملهای عمق و تراكم كشت، بیماریها
مهاجر با اشاره به تدارك یكهزار و ۵۴۰ تن بذر در راستای حمایت از كلزاكاران اضافه كرد: خرید تضمینی و پرداخت بهموقع دستمزد به كشاورزان، تدارك، تأمین و اجرای پایلوتهای آموزشی و ترویجی و نیز تأمین تسهیلات بانكی از مهمترین مواردی است كه میتواند برای تولیدكنندگان دانههای روغنی ایجاد انگیزه كند. مجری طرح دانههای روغنی سرانه مصرف روغن در كشور را ۱۹ كیلوگرم اعلام كرد و اظهار داشت: سالانه نیاز به ۱/۵ میلیون تن كلزا و 5/3 میلیون تن كنجاله است و در كنار آن ۵/۵ میلیون تن ظرفیت روغنكشی، ۳/۶ میلیون تن ظرفیت تصفیه روغن داریم و این در حالی است كه سالانه ۱/۳ میلیون تن واردات روغن خام و ۱/۴ میلیون تن واردات دانههای روغنی به كشور انجام میشود. مهاجر میزان تولید كلزا در سال جاری را بیش از ۱۸۲ هزار تن اعلام كرد و افزود: تولید این محصول ۳۰۰ درصد رشد داشته و اگرچه هنوز خسارت كشاورزان بهطور كامل پرداخت نشده است، اما حق بیمه مزارع كلزا در سطح ۱۸۰ هزار هكتار بهصورت ۱۰۰ درصد رایگان تأمین شد. مشاور وزیر تأكید كرد: استانهای گلستان، خوزستان، مازندران، فارس، اردبیل و كرمانشاه رتبههای اول تا ششم تولید كلزا در كشور را دارند. انتظار داریم تولید كلزا در سال زارعی جدید حداقل ۱۰۰ هزار تن افزایش یابد. وی افزود: برنامه سطح زیر كشت كلزا برای سال ۹۶ - ۹۷، ۲۸۶ هزار و ۳۰۰ هكتار است.
مشاور وزیر جهاد كشاورزی در نهایت پیشنهاداتی برای تسهیل و بهبود عملكرد محصول كلزا عنوان كرد كه عبارتند از:
۱- استفاده از كودهای آلی و مرغی -حداقل یك تن در هكتار- .
۲- تغییر تاریخ كشت از مهرماه به اوایل نیمه دوم شهریور و كنترل به موقع آفات برگخوار چغندرقند.
۳- با توجه به تغییر تاریخ كشت از مهرماه به شهریورماه، برداشت مزارع پیشكار از اوایل نیمه دوم فروردین آغاز خواهد شد.
۴- تاریخ كشت ارقام مختلف براساس صفاتی از جمله مقاومت به گرما و گلدهی-Bolting- تنظیم شود.
۵- استفاده از ماشینآلات نوین و پیشگیری از ضایعات 20 درصدی محصول همچنین كاهش تردد ماشینآلات و جلوگیری از فشردگی خاك.
بور بور، كلزا كار ورامینی، با انتقاد از نحوه رفتار وزارت كشاورزی در معرفی برترینها در كشت كلزا به نشریه گفت: باید ملاك، افزایش عملكرد كلزا كارانی باشد كه با خاك و آب شور و رطوبت پایین توانستهاند بیش از هفت تن برداشت داشته باشند نه اینكه تقدیر از افرادی صورت بگیرد كه در شرایط مساعد محیطی به همین میزان برداشت دست یافتهاند.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۰۹ - ۱۳۹۶
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com