مهندس محمدرضا منصوریان
تولید گل در ایران امری بومی است و اگر - اقتصاد مقاومتی - را روایت دیگری از - اقتصاد بدون نفت - بدانیم توجه به ظرفیت تولید گل و گیاه ایران كه رتبه هفتم جهانی را دارد باید موجب توجه بیشتری به مزیتهای نسبی و ارزش افزوده آن بشود و گلخانهها - مراكز بسته و قابل كنترل تولید محصولات سبزی و صیفی و گل- مراكزی هستند كه در صورت استفاده از سازههای متناسب با شرایط اقلیمی هر منطقه و بهرهگیری از نهادهها و مدیریت كنترل آفات و آبیاری، علاوه بر بهرهوری و اقتصادی شدن تولید،كشور را از بحران آب نجات خواهد داد. در ارتباط با توسعة صنعت و اقتصاد تولید گل و گیاه كشور با مهندس غلامرضا تقوی، مدیر كل دفتر امور گلخانه، گیاهان دارویی و قارچ خوراكی، درخصوص سطح زیر كشت و تولید محصولات زیر نظر این بخش از وزارت جهاد كشاورزی گفتگویی داشتهایم كه توجه شما را به آن جلب میكنیم:
مهندس تقوی با اعلام اینكه میانگین تولید قارچ خوراكی و سبزی و صیفی به ترتیب ۵/۱۹ كیلوگرم در متر مربع و ۲۴۱ تن در هكتار است گفت: ۵۲۲ هكتار از اراضی به كشت سایر محصولات زیر نظر این اداره اختصاص دارد كه از این میزان ۱۹۶ هزار تن برداشت حاصل میشود. وی فعالیت گلهای زینتی را در حوزه وظایف این اداره كل خواند و افزود: در مجموع ۲ هزارو ۳۷۷ هكتار از اراضی كشور به گلخانههای كشت گلهای شاخه بریده و گلدانی اختصاص دارد. كه این میزان جدای از ۴ هزار و ۳۱۹ هكتار كشت در فضای باز به حساب میآید. تقوی تمركز فعالیتها را در زنجیره تولید اقتصادی دانست و بیان كرد: خدمات، پس از صادرات در مرحله اول مربوط به تأمین نهاده است و بر همین اساس در سال گذشته بیش از ۶ میلیون عدد بذر داخلی در كشور توزیع شد در حالی كه به ۲۴۰ میلیون بذر خیار گلخانهای در سال نیاز است.
دیگر حلقههای خدمات گلخانهای
مدیر كل دفتر امور گلخانه، گیاهان دارویی و قارچ خوراكی به تشریح حلقههای دوم و سوم خدمات پرداخته و گفت: بیشتر فعالیتها به آموزش و تدوین سرفصلهای آموزش، دستورالعملهای مربوط به كاشت، داشت و برداشت برای هر محصول در دستور كار قرار دارد. همچنین افزایش ضریب مكانیزاسیون در گلخانهها به منظور كامل كردن فرایند و كمك به واحدهای نیازمند به تجهیزات مرتبط با بستهبندی و عرضه را نیز در برنامه داریم. وی به ویژگی اجناس صادراتی اشاره كرد و افزود: تقاضای بازار داخلی بیش از خارجی بوده و همین امر كاهش رغبت تولیدكنندگان به صادرات را موجب میشود؛ اما كیفیت بالا، قیمت پایین و همچنین استمرار در عرضه، از مواردی است كه میتواند صادرات را به دنبال داشته و سبب بهبود رتبه ۱۱۷ صادراتی ایران در بین دیگر كشورها شود. تقوی درخصوص احداث گلخانه در كشور گفت: سال گذشته بیش از ۱۲۰۰ هكتار گلخانه به صورت اصولی و مطابق با نیاز بازار احداث شده است و با توجه به منظور شدن صرفهجویی ۱۱ میلیارد مترمكعب آب در برنامه ششم، رو آوردن به كشت گلخانهای ضروری به نظر میرسد. وی سرانه مصرف گل در كشور را ۱۸ شاخه گل دانست و افزود: سرانه مصرف گل در جهان ۱۵۰ شاخه است كه توقع ما از ارگانهایی همچون بیمارستانها این است كه محدودیت عدم استفاده از گل به منظور ملاقات بیماران را رفع كنند كه این مهم میتواند در افزایش سرانه مصرف گل موثر باشد. البته جلوگیری از قاچاق و كمك رسانهها به منظور افزایش آگاهی مردم از تبعات استفاده از گلهای مصنوعی نیز میتواند تاثیر چشمگیری در افزایش مصرف گل داشته باشد.
اظهار نظرهای كارشناسی مدیركل
تقوی به عنوان كارشناس در خصوص صادرات هندوانه به قطر و انتقادهای صورت گرفته در این زمینه از سوی برخی از رسانهها اظهار داشت: با توجه به اینكه برای هر كیلوگرم هندوانه ۴۰۰ لیتر آب مصرف میشود اگر صادرات به شكل محدود و به منظور ارتقا بهرهوری آب و همچنین تكمیل سبد صادراتی صورت بگیرد قابل دفاع است. وی در رابطه با شاخصهای وزیر آینده جهاد كشاورزی گفت: هر شخصی كه عهدهدار این سمت شود برنامه مشخصی برای اجرا دارد اما نگرش محوری در ارتباط با مصرف آب و چگونگی عملیاتی شدن برنامههای تدوین شده معیار مناسبی محسوب میشود و بر همین اساس فعالیتهای مهندس حجتی به صورت جهشی و با مطالعه و زیربنایی بوده است.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۰۹ - سال ۱۳۹۶
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com