مهندس محمدرضا منصوریان
شاید زمانی تراریخته در کشور محلی برای اعراب پیدا کرد که یک فوق دکترای مهندسی ژنتیک با شعار همیشگی خود در کلاسهای دانشگاه که - فناوری هراس و دانش ستیز نباشیم - تحقیقات خود و دیگر متخصصین این عرصه را گواه گرفت و در حمایت از محصولات تراریخته قد علم کرد.
فردی که به گفته خود تمام تلاشش در جهت حمایت از محیطزیست بوده و تا امروز سعی در اثبات این علم نوظهور کرده است. حتی زمانی که محمدرضا اسکندری، وزیر اسبق جهاد کشاورزی، در اردیبهشت سال گذشته کارتل جهانی تولیدات تراریخته را یک نهاد اقتصادی صهیونیستی دانست و طرفدارانی که از علم هراسی سخن به میان میآورند را منفعت طلب خواند؛ این مرجع ملی ایمنی زیستی، اسکندری را متهم به زندانی کردن برنج تراریخته تولید داخل کرد که نهایتا موجبات واردات این محصول را باعث شد. این مناظره دورادور به قدری در نشریه انعکاس خبری یافت که تا مدتی هیچکدام از طرفین حاضر به مصاحبه با مجله نبودند. حال پس از گذشت بیش از یک سال، مجدد به دیدار دکتر قرهیاضی رفته و مصاحبهای با این استاد 58 ساله دانشگاه انجام دادهایم که از نظر میگذرد.
دکتر بهزاد قره یاضی، رئیس انجمن ایمنی زیستی ایران، با انتقاد از رفتار خودسرانه بعضی از محافل صدا و سیما، در امور پزشکی، طب سنتی و محصولات تراریخته به نشریه گفت: بر خلاف دستورات صریح رئیس و معاون پژوهشی این سازمان در زمینه تراریخته، کماکان در خصوص آن جانبدارانه رفتار میشود.
وی در ادامه به تبیین اینگونه رفتارها پرداخت و افزود: محافل ذی نفوذ در صدا و سیما بدون توجه به جایگاه علمی افراد اقدام به شخصیتسازی در بین مخالفین کرده و بعضاً افرادی که سوابق محکومیت قضایی کیفری را در کارنامه خود داشته یا از نوجوانی در آمریکا زندگی کردهاند را شناسایی کرده و در جهت سرکوب پژوهشگران پیش کسوت، به ویژه در زمینه محصولات تراریخته، مورد استفاده قرار میدهند.
رئیس انجمن ایمنی زیستی ایران ادامه داد: به نمونه اقدام دیگر این محافل میتوان به نشر فیلمهایی اشاره کرد که توسط مراکز فناوری هراس و دانش ستیز خارج از کشور ساخته شده است و عجیب اینکه صدا و سیما منابع بیت المال را برای خرید و پخش این به اصطلاح مستندهای ساختگی و کذب هزینه میکند.
قرهیاضی به برگزاری برخی مناظرات در رسانه تصویری در خصوص محصولات تراریخته، به ویژه مورد اخیر، نیز اشاره و اظهار داشت: محافل خودسر صدا و سیما، امنیت روانی مردم در حوزه سلامت غذا را هدف قرار داده و مردم را از مصرف محصولاتی همچون برنج، روغن و امثال آن ترسانده است.
برگزاری این گونه مناظرهها که یک نفر را در مقابل چهار نفر قرار میدهند - یک نفر به عنوان میهمان حضوری، یک نفر به عنوان میهمان تلفنی، یک نفر مجری و یک نفر هم با انتشار تصاویر وحشتناک پشت صحنه و مساعدت از طریق گوشی در گوش مجری - و زمان پاسخدهی مناسب نیز به اظهارات عنوان شده داده نمیشود با سیاستهای ریاست این سازمان منافات دارد. بر همین اساس و به استناد مواد قانونی از شورای نظارت بر صدا و سیما، خواهان رسیدگی به موضوع میباشم. وی به اقدام حیرت انگیز دیگر همین محافل در صدا و سیما درخصوص محصولات تراریخته اشاره کرد و گفت: در مصاحبهای که با دکتر بهادر حاج محمدی صورت گرفت، وی به وضوح اعلام میدارد که برنج تراریخته اثر سوئی بر روی موشهای آزمایشگاهی نداشته است و صحبتهای دکتر کلانتری را به صراحت تایید میکند. اما مجری برنامه رادیویی که در بخشهای متعدد هم منتشر میشود میگوید: چنان چه مشاهده میشود، سرپرست مرکز ایمنی غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، مطالب دکترکلانتری را تکذیب کرد! پس از آن صدا و سیما از انتشار بیانیه، نامه و مصاحبههای رئیس دانشگاه و دکتر حاجی محمدی خودداری میکند.
برای مطالعه مطلب «وعده های نافرجام تراریخته» کلیک کنید
رئیس انجمن ایمنی زیستی ایران لیست منتشر شده شامل 37 کشور ممنوعکننده مصرف محصولات تراریخته را دروغ خواند و تصریح کرد: حتی در خود همین لیست ارائه شده تنها کشورهای ماداگاسکار، الجزیره، ونزوئلا، بوتان، پرو و قرقیزستان واردات و همچنین مصرف محصولات تراریخته را ممنوع اعلام کردهاند و دیگر کشورها از جمله: اتحادیه اروپا علاوه بر صادر کردن 77 مجوز کشت محصولات تراریخته، سالیانه حداقل 33 میلیون تن سویای تراریخته را وارد و مصرف میکنند.
قرهیاضی اظهارات بر علیه تراریخته را "فرافکنی" و بیمبنا عنوان کرد و افزود: آیا اگر فردی دچار ریزش مو، بیماریهای سخت یا عقیمی شد، آن را میتوان برای مثال به خوردن پرتقال یا نان نسبت داد؟! درصورتی که باید تحقیقات علمی در این زمینه صورت بگیرد. ما با وجود اینکه دهها مقاله علمی معتبر در مورد بالا بودن میزان آفلاتوکسین و سرطانزایی محصولات ارگانیک حتی در اروپا در اختیار داریم، هرگز ادعا نکردهایم که محصولات ارگانیک در کشور ما سرطانزا هستند.
وی ادامه داد: ما همواره ضمن حمایت از اصل تولید محصولات تراریخته، هشدار دادهایم که محصولات ارگانیک نباید به عنوان دکانی برای انجمن ارگانیک - که یک انجمن غیرعلمی است - تبدیل شود. برخی در حال حاضر محصولات غیر ارگانیک را به نام ارگانیک به سه برابر قیمت میفروشند و مدعی العموم هم در این موضوع ورود جدی نکرده و سازمان استاندارد هم کوتاهیهای غیر قابل گذشتی در این مورد دارد.
رئیس انجمن ایمنی زیستی با اشاره به تحقیقات انجام شده در دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بر روی برنج اظهار داشت: مرکز سلامت غذا در این دانشگاه با انجام تحقیقات، تایید یا رد سلامت غذایی محصولات را اعلام میکند. برای مثال این مرکز در مرحله ابتدایی تمام تحقیقات انجام شده در زمینه برنج تراریخته در سایر کشورها را گرداوری کرده و بر اساس گزارش نهایی ارائه شده از سوی مرکز مذکور اعلام میکند که در سراسر جهان و در تمام منابع منتشره در مورد برنج تراریخته هیچ نوع عارضه نامطلوبی مشاهده نشده است.
قره یاضی افزود: این دانشگاه با همکاری مرکز تحقیقات سرطان و تعداد دیگری از متخصصین برجسته پزشکی کشور، آزمایشات حیوانی بزرگی را طراحی کرده و علاوه بر آزمایشات پیشرو پژوهشگران ایران بر روی تاثیر همین نوع برنج تراریخته ایرانی بر روی طیور، آزمایشاتی را هم بر روی موشها انجام داده و اعلام کرده است که در رفتارشناسی، وزن، سلامت، فاکتورهای خونی، و حتی اندامهای داخلی بدن این موجود، هیچ تفاوتی با موشهایی که از محصولات غیرتراریخته تغذیه کرده بودند مشاهده نشده است.
وی با رد شایعات پذیرش مسئولیت در سازمان حفاظت محیطزیست گفت: با وجود اینکه تمام عمر خود را به عنوان یک متخصص تنوع زیستی، صرف حفاظت از محیطزیست و تنوع زیستی کردهام، توفیق داشتهام تا همواره در خارج از این سازمان از محیطزیست حمایت کنم. رئیس انجمن ایمنی زیستی در پاسخ به آمادگی مناظره با مخالفان تولید ملی محصولات تراریخته گفت: برای مناظره زنده با حضور داور مرضی الطرفین و با افراد همطراز خود، به شرط دارا نبودن سوابق کیفری، آمادگی دارم. برای مثال از مناظره با دکتر شاعری، نماینده مجلس شورای اسلامی، استقبال میکنم؛ البته مطمئن هستم که آقای شاعری پای مناظره نخواهد آمد!
یادآوری:
نشریه به کرات با دفتر آقای شاعری و مدیر دفتر ایشان برای دریافت نظر دکتر شاعری در این رابطه تماس گرفت اما موفق نشد اطلاعاتی در این زمینه به دست آورد.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۱۰ - سال ۱۳۹۶
ماهنامه دام و کشت و صنعت پنجره ای به آگاهی و دانش
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com