مهندس محمدرضا منصوریان
چهارمین دوره نمایشگاه بینالمللی انرژی خورشیدی و صنایع وابسته از 2 تا 5 آذر سال جاری، تنها در یک سالن - سالن 7 - با بیش از 40 سازنده داخلی و خارجی و شرکتهای واردکننده برگزار شد - دورههای قبل آن در دانشگاه تهران برگزار شد .
با توجه به رویکرد جهانی به انرژیهای تجدیدپذیر - از جمله خورشیدی - شاید نگاه مسئولان نیز نیاز به تغییر و ارتقاء دارد تا با حمایتهای بیشتر، چه در برگزاری پرشورتر از چنین نمایشگاههایی که ویترین پیشرفت صنعت مذکور است و چه از نظر در اختیار قرار دادن تسهیلات به تولیدکنندگان داخلی بسترها را برای استفاده بیش از پیش فراهم کنند.
به گزارش روابط عمومی ساتبا، دکتر سید محمد صادق زاده، رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق - ساتبا - ، در چهارمین کنفرانس بینالمللی انرژی خورشیدی در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران گفت : با توجه به آمار، انرژی خورشیدی با 40 درصد رشد در سال بالاترین میزان توسعه را در دنیا در اختیار داشته و پس از آن انرژی بادی با 20 درصد در رتبه بعدی قرار دارد، این در حالی است که انرژی فسیلی رشد چندانی نداشته است. البته شایان ذکر است که هزینه تمام شده انرژی خورشیدی به زیر 3 سنت در کیلووات ساعت رسیده و هیچ روش دیگری از جمله فسیلی یارای رقابت با آن را نداشته و آینده در اختیار این انرژی خواهد بود.
وی با تأکید بر این که باید به همه فرصت دهیم تا در این زمینه فعالیت کنند، اظهار داشت: کشور ما در زمینه این انرژی، مانند مجموع ذخایر نفت و گاز منحصر به فرد میباشد چرا که هم تابش خوب آفتاب و هم زمینهای بسیار زیاد مناسب برای این فعالیت را داریم . البته از سال گذشته که قیمتهای خرید تضمینی برق از منابع تجدیدپذیر ابلاغ شد، تعداد زیادی از افراد و شرکتها در زمینه انرژی خورشیدی فعال شدند.
رئیس ساتبا با ابراز امیدواری برای گذر از دوران فسیلی به تجدیدپذیر طی 5 سال آینده تصریح کرد: یکی از موانع، موضوع قیمت خرید است که در حال حاضر حدود 9 سنت برای هر کیلووات میباشد که در این 5 سال باید به 3 سنت برسد، و متقابلاً به موازات آن باید رشد ظرفیتها به بیش از هزار مگاوات در سال نیز افزایش یابد. البته طی دو سال اخیر این اتفاق افتاده و با وجود کاهش حدود 5/1 سنتی قیمت، خرید شاهد رشد ظرفیت بودهایم.
مهرداد رادمرد، مسئول نیروگاه و عضو هیات مدیره شرکت آکسون انرژی سامیا، با تشریح موارد تأمین انرژی در زمینهای زراعی به نشریه گفت: استفاده از موتور برق علاوه بر ایجاد آلودگی صوتی، موجب استهلاک و افزایش مصرف سوخت میشود. امکان پیادهسازی سیستم انرژی خورشیدی در این مزارع با توجه به توان موتورها وجود دارد و معایب گفته شده نیز برطرف میشود. شایان ذکر است این سیستم در حال حاضر در بسیاری از گلخانهها و دامداریهای کشور استفاده میشود. وی ادامه داد: در حال حاضر این سیستم در باغات با توجه به صرفه اقتصادی و به منظور تأمین انرژی شبکه آبرسانی نیز به طور محدودی مورد استفاده قرار گرفته؛ باید توجه داشت که متوسط عمر مفید پنلهای خورشیدی حدود 35 سال است.
عضو هیات مدیره شرکت آکسون انرژی درخصوص تولید ادوات مورد استفاده در انرژیهای خورشیدی اظهار داشت: امکان تولید در داخل کشور وجود دارد، اما حمایتهای بیشتری از سوی دولت برای تولید محصولات با کیفیت باید صورت بگیرد شاید عدم حمایت لازم باعث شده است تا بیشتر فعالین در این عرصه واردکننده ادوات باشند.
رادمرد به استانهای استقبالکننده از سیستمهای خورشیدی اشاره کرد و افزود: در استانهای فارس، گلستان و کرمان استقبال خوبی صورت گرفته و به نظر میرسد اگر در استانهای دیگر نیز آگاهی بخشی نسبت به مزایای استفاده از پنلهای خورشیدی صورت بگیرد، میزان استقبال وسعت بیشتری پیدا کند.
امین راد، مدیر عامل شرکت جهانگستر رادانشرق، استقبال صورت گرفته از پنلهای خورشیدی را مربوط به سرمایهگذاران دانست و به نشریه گفت: کشاورزان علاوه بر اینکه اطلاع زیادی در این باره ندارند، بودجه لازم برای سرمایهگذاری روی پنلهای خورشیدی را نیز نداشته و به همین علت درخواست از سوی کشاورزان صورت نمیگیرد. وی درخصوص سرمایه اولیه به منظور راه اندازی سیستمهای خورشیدی، اظهار کرد : برای هر مگاوات حدود 4 تا 5 میلیارد تومان هزینه اولیه نیاز است. البته پس از قریب به 5 سال با توجه به صرفه جوییهای صورت گرفته در انرژی با بازگشت سرمایه همراه خواهد بود.
مدیرعامل شرکت جهان گستر رادان شرق افزود: عمر مفید صفحههای خورشیدی حدود 20 سال است که پس از این مدت صفحهها جمع آوری و معدوم شده و سپس صفحههای جدیدی نصب میشود.
مصطفی آزاده، مدیر عامل شرکت سولار صنعت فیروزه، استقبال کشاورزان از پنلهای خورشیدی را خوب ارزیابی کرد و به نشریه گفت: مهمترین مزیت قابل ذکر، بازگشت سرمایهای است که درصورت استفاده از این پنلها برای کشاورزان به همراه خواهد داشت. به طوری که حدود 450 میلیون تومان برای هر صد کیلووات پنل خورشیدی هزینه اولیه نیاز است اما با توجه به اینکه تعمیر و نگهداری خاصی نیاز ندارد، پس از حدود 4 سال بازگشت سرمایه صورت میگیرد.
وی در خصوص حمایت دولت نیز اذعان داشت: تصحیح تسهیلات گمرکی یکی از مواردی است که دولت باید با عدم تخصیص معافیت گمرکی به سامانههای خورشیدی وارداتی توجه ویژهای به آن داشته باشد.
مدیر عامل شرکت سولار صنعت فیروزه، ایران را یکی از کشورهای موفق در زمینه دستیابی به فناوری پنلهای خورشیدی دانست و افزود : حدود چهار شرکت در داخل به تولید پنلهای خورشیدی میپردازند، اما با توجه به تسهیلات سایر کشورها با قیمت پایینتری نسبت به پنلهای تولید داخل در بازارهای داخلی عرضه میشود که این موضوع رقابت را سخت میکند.
آزاده، به جدول افزایش نرخ خرید برق تضمینی از تولیدداخل که بیش از یک سال گذشته قرار بر ارائه آن از سوی دولت بود اشاره کرد و گفت: هربار که پیگیری در این زمینه صورت میگیرد با بهانههای مختلف این موضوع را توجیه میکنند و به نظر میرسد درگیر بوروکراسی اداری شده است.
سید مازیار روان، مدیر عامل شرکت احداث سولار، استقبال صورت گرفته از نمایشگاه را خوب عنوان کرد و به نشریه گفت: فعالین صنایع مختلف کشاورزی به خصوص در زمینه گلخانه و دامداری در استانهای تهران، مازندران، سیستان و بلوچستان، قم و کرمان به سمت انرژیهای نو حرکت کردهاند. وی استفاده از پنلهای خورشیدی در مساحتهای کم را نیز توجیهپذیر دانست و افزود: اگر انتظار از این پنلها در تولید انرژی در قالب فروش و کمک به شبکه برق کشور باشد توجیه اقتصادی را در پی خواهد داشت، به نحوی که برای تولید هر کیلووات، مبلغی تضمین شده از سوی توانیر و سازمان انرژیهای نو نیز دریافت میشود.
مدیر عامل شرکت احداث سولار میزان صرفه جویی در انرژی را حداقل 30 درصد عنوان و تصریح کرد: البته میزان صرفه جویی در انرژی به میزان مصرف بستگی خواهد داشت که از 30 تا 50 درصد متغیر است. روان درباره زمین مورد نیاز برای استقرار پنلهای خورشیدی نیز اظهار داشت : زمینهایی که کاربری خود را از نظر زراعی از دست دادهاند توسط منابع طبیعی شناسایی و برای این منظور در اختیار متقاضیان قرار میگیرد.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۱۲ و ۲۱۵ - سال ۱۳۹۶
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com