نویسنده: مهندس محمدرضا منصوریان
اینکه گفته میشود متقاضیان ادوات کشاورزی با در نظر گرفتن خدمات پس از فروش، آموزش، کیفیت قابل رقابت با محصولات مشابه خارجی و قیمت به مراتب پایینتر، معمولا به سمت کالاهای تولید داخلی گرایش دارند را قبول کنیم، یا گلایهمندی تولیدکنندگان از واردات بیرویه ادوات کشاورزی را که موجبات ورشکستگی این تولیدکنندگان میشود؟
دکتر کامبیز عباسی، رئیس مرکز مکانیزاسیون وزارت جهاد کشاورزی، میزان سرمایهگذاری در بخش ادوات کشاورزی را حدود 100 میلیارد تومان در ماه عنوان کرد و به نشریه گفت: حدود 95 درصد از این میزان، سهم صنعت داخلی است و مابقی آن توسط واردات تأمین میشود. وی واردات را موتور محرک تولید داخل دانست و اظهار داشت: واردات در فناوریهای نوین علاوه بر ارتقا تکنولوژی داخل، موجب مصمم شدن تولیدکنندگان داخلی و پیشرفت در حوزه فعالیت خود نیز میشوند. خاطرنشان میسازد، رئیس مرکز مکانیزاسیون، در افتتاح هفتمین نمایشگاه بینالمللی کشاورزی در اهواز تصریح کرد: 99 درصد از ادوات خاکورزی، 90 درصد ماشینهای برداشت و بیش از 94 درصد از تراکتورهای مورد استفاده، تولید داخلی هستند و فقط در 5 تا 10 درصد از بخش ماشینهای کشاورزی نیازمند به واردات هستیم.
مهندس عباس زاده، دبیر اجرائی انجمن اتماک (انجمن تولیدکنندگان تراکتور کمباین ماشینها و ادوات و تجهیزات کشاورزی)، در پاسخ به این سوال که آیا ممنوعیتی برای ورود ادوات مشابه تولید داخلی در ایران وجود دارد، به نشریه گفت: نه تنها ممنوعیتی وجود ندارد، بلکه تعرفههای پایین در پارهای موارد مانند: ادوات خاکورزی، موجب شده تا تولیدکنندگان دچار خسارت شوند که این موضوع را جهت تجدید نظر از طریق وزارت صنعت و کمیسیون ماده یک پیگیر هستیم.
وی با تایید تحقق خودکفایی در تولید ادوات کشاورزی توسط شرکتهای عضو این انجمن ادامه داد: هدف وزارت جهاد کشاورزی حضور دستگاه بر روی زمین برای رسیدن به محصول است که کاملا منطقی و در جهت اهداف این وزارتخانه میباشد اما آنچه بیشتر مهم است، توجه وزارت صنعت معدن و تجارت به تولیدکنندگان داخلی است که تواناییها را شناسایی و به بخش کشاورزی معرفی کند که در حال حاضر تا اندازهای این مهم عملیاتی شده، با این حال با واردات فنآوریهای نوین که در جهت توسعه مکانیزاسیون کشاورزی و رشد تولیدکنندگان داخلی باشد کاملا موافق هستیم.
مهندس مهدی سیاه منصوری، مدیر عامل شرکت گوهر سبز ورامین، خودکفایی در تولید ماشین کشاورزی را غیرعملی دانست و به نشریه گفت: تا زمانی که واردات ادوات کشاورزی در حال انجام است صحبت کردن از خودکفایی بیفایده است.
وی با اشاره به تولید تراکتور با توان 150 اسب بخار در داخل اظهار داشت: با توجه به خرد شدن زمینهای کشاورزی نیاز به تراکتورهای بیش از این توان نیست، اما چرا وقتی میتوانیم خودمان تولید داشته باشیم باز هم تراکتورهایی با قدرت 150 اسب بخار را وارد میکنیم. ماشینهایی که درصورت خراب شدن خدمات پس از فروشی نخواهد داشت و زارع را با مشکل مواجه میکند.
مهندس عبیری، مدیرعامل شرکت گلپا صنعت ایرانیان، با انتقاد از آمار ارائه شده از سوی مرکز مکانیزاسیون مبنی بر خودکفایی در تولید ماشینهای کشاورزی به نشریه گفت: اگر خودکفا شدهایم، پس چرا هر روز تولیدکنندگان بیشتری به سمت واردات رو میآورند. مگر نه اینکه این مصداق وابستهتر شدن است؟!
وی نمایشگاهها را معیار مناسبی برای سنجش خودکفایی عنوان کرد و درخصوص این جمله که «بیش از 94 درصد از تراکتورهای مورد استفاده، تولید داخلی هستند» افزود: در هفتمین نمایشگاه بینالمللی کشاورزی که در اهواز برگزار شد، حدود 20 شرکت واردکننده تراکتور در کنار یک نماینده از شرکت تراکتورسازی داخلی در حال فعالیت بودند که البته درباره دیگر ادوات همچون سمپاشها نیز این موضوع صادق است.
به نظر میرسد، بخشی از نارضایتیها و درجازدنها به واسطه عدم تصویب و اتخاذ قوانین سختگیرانه برای واردات ادوات کشاورزی باشد. بهطوری که گفته میشود، قوانین به صورتی تدوین شده که واردکنندگان بهسادگی میتوانند محصولات بعضاً بیکیفیت خود را در ایران بفروشند. بهعنوان مثال، ترکیه حتی با ایجاد یک دفتر نمایشگاهی در تهران برای خریداران ایرانی که قصد بازدید از نمایشگاههای تخصصی آن کشور را دارند، تسهیلات ویژهای از جمله: اقامت رایگان، بلیت رفت و برگشت و... ارائه میکند که درنهایت تولیدکنندگان ترکیه با ارائه مشوقهای قابل توجه به آنها محصولاتشان را روانه بازار ایران کنند. اما تولیدکنندگان ایرانی برای حضور در نمایشگاههای خارجی نهتنها امتیاز یا مشوق ندارند، بلکه داخل ایران هم برای برگزاری نمایشگاه امتیازی دریافت نمیکنند.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۱۴ - سال ۱۳۹۶
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com