نویسنده: مهندس محمدرضا منصوریان
اینکه برای گرفتن مصاحبه با صاحبان صنایع نساجی باید به تشریح رابطه نشریه تخصصی کشاورزی و صنعت نساجی بپردازیم، مقیاس مناسبی از کمتوجهی وزارت کشاورزی نسبت به تولید الیافطبیعی برای این صنعت است. حال آنکه صنعت نساجی نسبت به بخشهای اقتصادی در سطح ملی و نیز در بین زیربخشهای صنعت، بالاترین توان اشتغالزایی را بهخود اختصاص داده و در حالحاضر حدود 18درصد اشتغال در صنعت مربوط به نساجی است، بنابراین مشکلات آن و رفع آنها اهمیت بسیاری دارد.
الیاف طبیعی مورد استفاده در نساجی میتوانند از فرآوردههای جانورانی مانند گوسفند، بز، خرگوش، کرمابریشم یا از گیاهانی مانند پنبه، کتان، کنف، سیزال و یا از موادمعدنی مانند آزبست بهدست آیند. در میان الیاف طبیعی، پنبه بیشترین مصرف را دارد اما پنبه داخلی با طول الیاف کوتاه، کیفیت مناسبی برای این صنعت نداشته و قیمت آن نیز از نرخ جهانی بالاتر است.
مهندس سید قاسم جاسمی، نماینده مردم کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی، با انتقاد از عملکرد مسئولان مربوطه درباره صنعت نساجی کشور به نشریه گفت: رفتارهای مسئولان گویای این است که حمایت قابل توجهی از صنعت داخل وجود ندارد و بیشتر تمرکزها بر واردات است چرا که اگر تولیدکنندههای داخلی از پشم و پنبه تا گلیم و گبه حمایت میشدند شرایط بهتری را شاهد بودیم.
وی در ادامه افزود: در حال حاضر حدود 30 درصد صنعت کشور فعال است که میتوان با تمرکز بر توان داخلی و افزایش امیدواری در بین صنایع، این میزان را گسترش داد.
مهندس غلامرضا نخباف، رئیس هیاتمدیره نساجی تندیس کاشان، صنعت نساجی را وابسته به پنبه و آکریلیک دانست و به نشریه گفت: بخش کمی از مواد اولیه صنایع نساجی به کشور وارد میشود و بیشتر آنها در داخل تولید و در انحصار پتروشیمیها است.
وی معضل صنایع نساجی در تامین مواد اولیه را منوط به نبود برنامه خواند و ادامه داد: اگر کار به دست اهل این صنعت بیافتد مشکلات، دیگر جرأت عرضاندام نخواهد داشت. رئیس هیات مدیره نساجی تندیس کاشان، بیشتر اشتغالزایی در کشور را پس از صنعت خودروسازی برعهده صنایع نساجی عنوان کرد و اظهار داشت: چرا باید کارخانهای همچون پلیآکریل اصفهان با دو هزار کارگر در مرز تعطیلی قرار بگیرد.
نخباف با تاکید بر جلوگیری از واردات محصولات نساجی خاطرنشان کرد: جلوگیری از واردات و آزاد کردن صادرات زمانی نتیجه بخش میشود که سیاستها علاوه بر همسو بودن با ارزبری، منافع بخش خصوصی را نیز در نظر بگیرد.
مهندس سید تورج شهرجردی، معاونت تحقیق و توسعه شرکت نساجی بروجرد، نوع ماشینهای نساجی در داخل را همپای کشورهای منطقه در این حوزه همچون ترکیه، پاکستان و هند عنوان کرد و به نشریه گفت: از نظر کیفیت کالا میتوانیم نیاز بازار داخل را تامین کنیم اما مسائلی همچون تهیه مواد اولیه مناسب مانع رسیدن به کیفیت مطلوب در این حوزه میباشد. وی تحریمها را کمککننده خواند و افزود: دولت میتواند با شناسایی مسائل هر صنعت و اولویت قرار دادن این مسائل و همچنین با تمرکز بر تولید داخل از پس تحریمها برآید اما اینکه هنوز میبینیم کشور با معضل تولید سیب زمینی و پیاز روبرو است دیگر ربطی به تحریمها ندارد بلکه نبود برنامهریزی مشکل اصلی است.
معاونت تحقیق و توسعه شرکت نساجی بروجرد کمیت و کیفیت پنبه داخل را جوابگوی نیاز صنایع ندانست و اظهار داشت: تولید پنبه داخل کمتر از 40 هزار تن است در حالی که نیاز صنایع وابسته 180 هزار تن برآورد میشود و علاوه بر آن ظرافت پنبههای تولیدی امکان استفاده در تولید نخهای ظریف را نمیدهد. شهرجردی همسو بودن با اطلاعات جهانی در این صنعت را لازم برشمرد و خاطرنشان ساخت: اگر با سرعت پیشرفت دانش و مد جهانی قدم برداریم میتوانیم در راستای ارائه کالای با کیفیت در داخل و انجام صادرات به خارج از کشور گامهای ارزشمندی را برداریم.
غریب بودن نساجی در میان مدیران ارشد وزارت جهاد کشاورزی محلی برای کاهش کشت پنبه، دور ریختن پشمهای چیده شده از گوسفندان، کمتوجهی به اصلاح الیاف تولیدی مناسب در این صنعت تبدیل شده است بهطوری که تولیدکنندگان بیشتر راغب هستند تا از الیاف مصنوعی یا الیاف طبیعی وارداتی با کیفیت استفاده کنند که همه این موارد عوارضی را برای کشور به همراه دارد.
حال با توجه به اعمال تحریمها امیدواریم توجه به تولیدات داخلی بیش از پیش شده تا علاوهبر تامین نیاز داخل با کاهش قیمت و افزایش کیفیت تولیدات وطنی بتوانیم جلوی قاچاق تولیدات مشابه را بگیریم چرا که گفته میشود قیمت تمامشده نساجی در کشور 30 تا 40درصد از کشورهای همجوار بالاتر است.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۲۳- سال ۱۳۹۷
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com