مهندس محمدرضا منصوریان
با توجه به اینکه یکی از عوامل کارآمدی در بازار، شفافیت اطلاعات بوده و هر مقدار ذینفعان و اجزای بازار، اطلاعات دقیقتری داشته باشند براساس آن کارآمدتر عمل خواهند کرد و نظام بازار میتواند رفتار بهتری را حاکم کند.
درست است که از سال 92 در حوزههای اصلاح بذور، مکانیزاسیون و آب تلاش شد تا سرمایهگذاریهای زیادی توسط دولت انجام بگیرد؛ اما اگر خرید تضمینی را به منزله، افزایش سطح درآمد روستاییان، افزایش رفاه اجتماعی آنها و پایدارسازی جمعیت در روستاها تلقی کنیم؛ میتوان این را از دیرکرد اعلام قیمت خرید تضمینی برداشت کرد که رفاه اجتماعی روستاییان را به خطر انداختهایم.
حال باید پرسید چرا دولت پس از هفت ماه اعلام میکند که توان پرداخت قیمتی بیش از 1300 تومان برای گندم از کشاورزان و روستاییان را ندارد و در همین حال نرخ و تعرفه ویزیت پزشکان شهرنشین را رسما 6 درصد افزایش میدهد؟ آیا برآوردهای اقتصادی ما، توان ارزیابیهای کوتاه مدت را نداشته یا زور وزارت جهادکشاورزی به دولت نرسید تا هوایش را بیشتر داشته باشند؟ هرچند طبق روال دولت تدبیر و امید، دکتر محمد باقر نوبخت، سخنگوی دولت و رییس سازمان برنامه و بودجه، در نشست خبری به سال 91 اشاره کرد که قیمت خرید تضمینی گندم در آن دوره کیلویی 400 تومان بود و اکنون 1300 تومان رسیده و این بیش از نرخ تورم سالانه است. اما وی نگفت که طی همین 6 سال قیمت نهادههای کشاورزی تا 600درصد افزایش یافتهاست. نوبخت از کنار این موضوع بهراحتی میگذرد؛ اما « زورش به زارع میرسد».
مهندس یزدان سیف، مدیرعامل شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران، در نشست خبری اردیبهشت ماه، تعیین قیمت خرید تضمینی گندم را تحتتاثیر دو مولفه هزینههای تولید و بهرهوری دانست و گفت: درست است که هزینههای تولید با توجه به تورم افزایش پیدا کرد و بهرهوری از ترکیب عوامل تولید تبعیت میکند اما در بین بخشهای مختلف دولت نیز نظرات متفاوتی وجود داشت و شورای اقتصاد بهعنوان تعیینکننده قیمت تضمینی به این جمعبندی ابلاغ شده رسیدند و همه اجزای دولت از این تبعیت خواهند کرد و این نرخ را خواهیم پذیرفت. وی با اظهار امیدواری از تعیین قیمت خرید تضمینی گندم سال آینده در موعد مقرر خود و جلوگیری از آثار منفی دیر اعلام شدن آن ادامه داد: البته وزارت جهاد کشاورزی، مطابق وظیفه قانونی خود، در شهریور سال گذشته با درنظر گرفتن دو مولفه مذکور، نظر خود را در این زمینه به شورای اقتصاد ارائه کرد که طولانی شدن این بحث حاکی از اختلاف نظرات کارشناسی در این بخش است.
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران در پاسخ به این سوال که«آیا دولت از سال آینده خرید تضمینی را کنار خواهد گذاشت و گندم را در بورس عرضه میکند» اظهار داشت: از سال جاری بهدنبال اجرایی شدن این موضوع بودیم اما ساختارهای بورس کالا توان اجرایی شدن این مهم را نداشت. اگر بورس کمک کند تصدیهای دولت کم شود، دولت نیز همه صرفهجوییهای حاصل از آن را به سمت کشاورزان و تولیدکنندگان معطوف خواهد کرد.
محمدصادق موحدی، کشاور نمونه محصول گندم آبی اقلیم گرم در سال 95، با اذعان به این نکته که برداشت گندم در مناطق گرمسیر زودتر صورت میگیرد به نشریه گفت: معمولا قیمت خرید تضمینی گندم قبل از شروع کشت پاییزه اعلام میشود تا زارعین با دلگرمی بیشتری این محصول را کشت کنند.
وی ادامه داد: عدم ارائه قیمت خرید از سوی دولت که برای اولین بار اتفاق افتاده، گندمکاران منطقه را با بلاتکلیفی مواجه کرده است.
به هر حال امیدواریم اعلام قیمت خرید تضمینی با رعایت انصاف و در موعد مقرر خود باشد تا علاوه بر حمایت عملی از کشاورزان، از میزان دغدغههای آنان بکاهیم.
نشریه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۱۷ و ۲۱۸ - سال ۱۳۹۷
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com