نویسنده: مهندس محمدرضا منصوریان / مهندس علیرضا علیزاده
خردادماه امسال گرچه با لطافت هوایش، بهاری بودن خود را ثابت کرد اما هشتمین روز از این ماه به قدری هوا گرم شد که احتمال میرفت بازدید از دستاوردهای کشاورزی شهر ساوه حداقل به بعد از ماه مبارک رمضان موکول شود ولی عطش وزیر و یارانش در بازدید از کشاورزی پیشرفته به قدری بود که قدرت اظهار وجود را از تشنگی گرفت و این بازدید چند ساعته فصل الخطابی بود بر تأیید عملکرد پیشروان کشاورزی.
منطقه زرندیه به گفته مهندس حجتی پیشتاز کشاورزی ایران است و در طول این شش سال، دومین مرتبه است که مجموعه بزرگ آرمان سبز آدینه میزبان وزیر کشاورزی، معاونین و همراهانش بود و این نشانگر پیشرفت صعودی کشاورزی و صنایع وابسته آن در ساوه است.
در این سفر نیم روزه، حجتی و معاونانش از شش مرکز تولیدات کشاورزی اعم از مزارع تولید بذور، کارخانهجات بوجاری و درجهبندی بذر، بزرگترین آزمایشگاه مرجع کود و سم ایران، کارخانه دردست ساخت کودهای شیمیایی آرمان سبز آدینه، مجتمع کشت و صنعت فدک، شهرک گلخانهای تعاونی کشت و صنعت پگاه آدینه سبز، مزارع پایلوت آزمایش بذرهای گندم و جو پرمحصول با پروتئین بالا، کلزا و سویا، ذرت و... بازدید به عمل آوردند.
گروه آدینه بیشک در زمرهی پیشتازان صنعت کشاورزی ایران قرار دارد. این مجموعه پرتلاش تا امروز خدمات شایانی به کشاورزی ایران عرضه داشته و با راهاندازی خطوط جدید تولیدی، خود را به یک شرکت فراملی تبدیل کرده است.
گروه آدینه متشکل از: مجتمع صنایع غذایی / کارخانه تولید و فرآوری انواع بذور هیبرید و op / کارخانه تولید انواع کود و سم / مزارع تحقیقاتی / مزارع تولید پسته، مجهز به آبیاری تحتفشار / مزارع تولید بذور گندم، جو و ذرت / کارخانه مونتاژ تراکتور / شرکتهای تجاری، وابسته به گروه آدینه.
حجتی را در این سفر استانی، مهندس منصوری نماینده ساوه در مجلس، دکتر بخشنده معاون امور برنامهریزی و اقتصادی، مهندس عباس کشاورز معاون امور زراعت، مهندس محمدعلی طهماسبی معاون امور باغبانی، مهندس فتاحالجنان، دکتر درگاهی رئیس سازمان حفظنباتات، مهندس علیرضا مهاجر مجری طرح دانههای روغنی، دکتر رمضاننژاد رئیس مرکز اطلاعرسانی و روابطعمومی، دکتر فنودی معاون مدیرعامل بانک کشاورزی و رئیس اعتبارات، مهندس معماریان ریاست اداره بانکداری شرکتی، مهندس سنایی مدیر و سرپرست شعب بانک کشاورزی استان مرکزی، مهندس فرخی معاون استانداری، فرماندار ساوه، مهندس آنجفی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی و معاونین و روسای دوائر و مدیران شهرستانها، ائمه جمعه و جماعات ساوه و مامونیه و ... همراهی میکردند.
وزیر جهادکشاورزی در بدو ورود به زرندیه با حضور در شهرک صنعتی مامونیه از کارخانه در حال احداث تولید انواع کود و سموم آرمانسبز آدینه، بزرگترین آزمایشگاه مرجع آنالیز سم و کود و... بازدید کرد و از نزدیک در جریان احداث این واحد تولیدی قرار گرفت.
مهندس محمدرضا شریفی، بنیانگذار مجتمع در این مراسم توضیح داد: آرمان سبز آدینه بزرگترین کارخانه بخش خصوصی کشور با محصولات متنوع و تولیدکننده انواع کودهای ریزمغذی به صورت مایع و پودری را بنا نهاده است. وی گفت: این کارخانه در وسعت 50هزار متر مربع و در دوبخش تولید سموم و کودها در تابستان امسال در سه خط تولیدی به بهره برداری نهایی خواهد رسید و بهعنوان تولید کالای برتر داخلی، بخشی از نهادههای مورد نیاز کشاورزان را تأمین خواهد کرد.
کارخانه از ظرفیت تولید 15میلیون لیتر انواع سموم کشاورزی (برای سمپاشی حدود 3میلیون هکتار از مزارع و باغات) و 65 هزار تن کود (برای کوددهی بیش از 200 هزار هکتار از اراضی و باغات) در سال برخوردار است و در مجموع زمینه اشتغال 209 نفر را فراهم خواهد کرد.
جالب توجه اینکه هنگام بازدید وزیر از آزمایشگاه مرجع آرمان سبز، مهندس حجتی خطاب به دکتر درگاهی، رئیس جدید سازمان حفظنباتات گفت: این آزمایشگاه بخش خصوصی، از آزمایشگاه حفظ نباتات بهتر و جدیدتر است. وی در زمینه سموم به آزمایشگاه قوی و مجهز آرمان سبز اشاره و اظهار امیدواری کرد در سطح ملی و منطقهای پاسخگوی نیازهای مربوط به آزمایش سم باشد. با توجه به حساسیت جهاد کشاورزی به موضوع تولید بذر کیفی در داخل کشور، آرمان سبز آدینه همسو با شعار حمایت از تولید داخلی قدم به عرصه تولید نهاده است و باری از دوش واردات بذر برمیدارد.
مهندس شریفی، مدیرعامل شرکت آرمان سبز آدینه، در دیدار وزیر از دستاوردهای این شرکت گفت: براساس کشاورزی نوین باید متناسب با اقلیم، محصول و نیازهای منطقه، نیاز گیاه را تأمین کنیم؛ زیرا امروزه، مصرف کود سفید و سیاه برای تمام محصولات کشاورزی و در تمام مناطق توصیه نمیشود. به همین منظور برای ایجاد تحول در کشاورزی ایران با شرکت "آکادین" کانادا (بزرگترین تولیدکننده جلبکها در بستر دریا) همکاری و مشارکت تولید در داخل داریم. این جلبکها میتوانند شوری و دیگر استرسهای غیرزنده را تحمل کرده و روی رنگآوری، آبداری و طعم و مزه نیز اثر مثبت داشته باشند.
این جلبکها تا قبل از این وارداتی بودند، اما بهواسطه قرارداد شرکت آرمان سبز با این شرکت کانادایی از این پس در داخل کشور تولید این محصول را خواهیم داشت.
وی اضافه کرد بنای کار آرمان سبز بر اساس ارائه محصولاتی متناسب با دانش نوین دنیا بنا شده است. آرمان سبز تحت لایسنس کارخانههای بزرگ دنیاست و با پنج شرکت بزرگ جهان همکاری دارد. تمام سیستمهای کارخانه، مکانیزه است و تکنولوژی تمام بخشهای کلیدی از آلمان به ایران انتقال یافته است. بنیانگذار آرمان سبز آدینه، افق دید این شرکت را صادرات عنوان کرد و افزود: این توان را با توجه به پتانسیل و تکنولوژی کارخانههای خود اعلام میکنیم و بر همین اساس به جرأت میگویم هم در کود و سم و همچنین بذر به اندازه مراکز تحقیقات دولتی کار تحقیقاتی انجام میدهیم.
طی بازدید وزیر و هیأت همراه از مزرعه تحقیقاتی گندم، جو و کلزای تحت نظر شرکت آرمان سبز، مهندس محمدرضا شریفی اظهار داشت: 15 هکتار مزرعه پایلوت تحقیقاتی داریم که در حال انجام تحقیقات بر روی 40 نوع بذر است و بعضاً محققین ما قویتر از مراکز تحقیقات دولتی عمل میکنند.
وی با اشاره به اینکه بهترین بذور حاصل تحقیقات مزارع جهانی در این مزرعه در حال کشت و کار و بررسی با اقلیم ایران است گفت: این مزرعه به تحقیقات گسترده در زمینه تولید و تکثیر بذور داخلی و خارجی مبادرت دارد و دارای بهترین بذور از سراسردنیاست. در این پایلوت تحقیقاتی بذور کلزا از شرکت "لیماگرین" با پیگیری فراوان مسئولین آرمان سبز و مدیران جهاد کشاورزی برای اولین بار در ایران زیر کشت رفت. لازم به ذکر است این پایلوت، تحقیقات وسیعی در زمینه ارقام گندم و جو دارد و حدود 500 هکتار از اراضی آرمان سبز، زیر کشت این رقم رفته است.
مهندس عباس کشاورز، معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی در مراسم بازدید وزیر از مزارع تحقیقاتی شرکت آرمان سبزآدینه با توجه به کیفیت مزارع گفت: تأکید ما این است که بذر مورد نیاز زارع، داخل کشور تولید و توزیع شود. به نظر میرسد آرمان سبز توانسته بهترینهای بذر جهان را همراه با دانش فنی تولید و تکثیر آن به ایران بیاورد که در آن صورت بخش مهمی از نیاز کشور تأمین خواهد شد.
وزیر جهاد کشاورزی در پایان بازدید مزارع در ارزیابی فعالیت آرمان سبز آدینه به مجله گفت: مهندس شریفی در زنجیره محصولات کشاورزی، کارآفرین موفقی است بهخصوص در عرصه زنجیره مسائل مربوط به کشاورزی پیشرو است و اکثر اقدامات وی جدید و مطابق علم روز دنیاست. همان طور که شاهد بودیم بذرهایی برای اولین بار در این مزارع کشت میشود و مورد آزمایش و ارزیابی قرار میگیرد که عملکردها حاکی از آن است که این بذرها با توجه به خصوصیات، افزایش راندمان تولید و میزان بهرهوری میتوانند در آینده کشاورزی ایران نقش مهمی ایفا کنند.
وی با تأکید بر فرآوری بذرهای گندم، جو،کلزا و ذرت گفت: با توجه به سرمایهعظیمی که برای تجهیزات و زیر ساختها هزینه شده، فعالیتهای جدی و مثمرثمری در این مجتمع در حال شکلگیری است. شرکت آرمانسبز، عضو ISF(فدراسیون بینالمللی بذور) براساس امکانات شرکت آرمانسبز، این شرکت را در رتبه ششم تولید بذر در تولید بذر در خاورمیانه قرار داده بود. در حالی که صاحبنظران معتقدند: در صورت بهروزرسانی رتبهبندی توسط ISF این شرکت، رتبه دوم یا سوم را خواهد داشت.
حجتی افزود: همانطور که شاهدیم سرمایهگذاری جدید ایشان که مربوط به بحث تولید کودهای میکرو و سموم کشاورزی با تکنولوژیهای روز دنیا است در حال طی کردن مراحل پایانی است و امیدواریم اولین واحدها ظرف دوماه آتی مورد بهرهبرداری قرارگیرد.
وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به خبرنگار نشریه مبنی بر ارزیابی تحولات شرکت آرمان سبز نسبت به چند سال گذشته و بازدید قبلی گفت: چند سال پیش که به زرندیه آمدم فعالیت شرکت در این حد وسعت نداشت و جنبه بینالمللی آن به این میزان توسعه نیافته بود. در مبحث کارخانجات نیز فقط فرآوری و بستهبندی پسته مطرح بود. علاوه بر این در ارتباط با باغات و درختهای پسته، آن را توسعه دادهاند و نهالهای زیادی غرس شده است. با توجه به برنامهای که مهندس شریفی دارد به نظر میرسد علاوهبر شکستن رکود تولید محصولات در واحد سطح از نظر کیفیت، طعم و رنگ نیز، ویژگی خاصی را داشته باشد..
حجتی در پاسخ به سوال خبرنگار نشریه مبنی بر اینکه؛ "چه کمکی میتوانید به توسعه کارخانه تراکتورسازی شرکت آرمان سبز که بسیار پیشروتر از کارخانجات داخلی و تکنولوژی قدیمی یا منسوخ شده است، داشته باشید" گفت: در کشور باید مکانیزاسیون خیلی بیشتر از چیزی که هست توسعه بیابد. با توجه به مکانیزمی که در بانک کشاورزی ایجاد شد، چند سال گذشته نزدیک به پنج هزار میلیارد تومان در بخش مکانیزاسیون سرمایهگذاری کردیم. بحث نیروی محرکه از موضوعات جدی در بخش کشاورزی است که باید توسعه بیابد و ما به فکر این نیروی محرکه هستیم. آقای شریفی هم در زمینه تراکتورسازی اقداماتی کرده و مشکل کوچکی با وزارت صنایع دارد و امیدواریم با سرمایهگذاری که انجام شده، مشکل حل شود. حجتی در این بخش از مصاحبه ضمن تشکر از ادواتسازها، کارخانههای تولیدکننده تراکتور و دنبالهبندها، بانک کشاورزی و از همه مهمتر ازخود کشاورزان گفت: به نظرم تراکتورسازی آرمان سبز میتواند حلقه مفقوده تراکتورهای مورد نیاز کشور را تکمیل کند. مهندس حجتی در کنار این پایلوت تحقیقاتی از کارخانه فرآوری بذر مجموعه که شامل سالنهای اختصاصی گندم، جو، ذرت و کلزا، سالن سردخانه و در نهایت انبار نگهداری است، بازدید کرد و نظرات کارشناسی مدیران آرمان سبز را دریافت نمود. کارشناسان بر این باورند که در کشور کارخانه بذری با این امکانات وجود ندارد.
در حاشیه این بازدید وزیر، کلنگ فاز اول شهرک گلخانهای تعاونی کشت و صنعت پگاه آدینه سبز به مساحت 10هکتار با ظرفیت تولید 12 هزارتن صیفیجات، دو میلیون وهشت صد هزار شاخه گل رز با سرمایهگذاری 170 میلیارد ریال را به زمین زد. به گفته مهندس شریفی، تا شش ماه آینده فاز اول گلخانه رز این مجموعه شروع به فعالیت کرده و موجب اشتغال حداقل 60 نفر میشود. از آنجا که این گلخانه نیاز به تسهیلات دارد، مهندس حجتی در این مراسم از مهندس فنودی، معاون مدیرعامل بانک کشاورزی، درخواست کرد در مراسم کلنگزنی افتتاح فاز اول حضور یابد تا بانک هرچه زودتر تسهیلات درخواستی گلخانه را تأمین و پرداخت نماید.
در ادامه سفر، وزیر جهاد کشاورزی و هیأت همراه کارخانه فرآوری و بستهبندی خشکبار و مواد غذایی کشت و صنعت فدک زرندیه، مجموعهای با 450 میلیارد ریال سرمایهگذاری و ظرفیت 7هزار تن تولید، بوجاری و بستهبندی را مورد بازدید قرار دادند.
در این مجموعه 450 قلم خشکبار، حبوبات و مواد غذایی(شکر، ادویهجات، اسنک، پاپکورن، چای و نسکافه) فرآوری و بستهبندی میشود که موجب اشتغال 64 نفر به طور دائم و 100نفر بهطور فصلی را فراهم آورده است. حجتی و معاونانش با پوشیدن البسه بهداشتی از بخشهای مختلف کارخانه اعم از بخش بستهبندی حبوبات، خشکبار، مواد غذایی، انبار و آزمایشگاه تعیین کیفیت مجموعه نیز بازدید به عمل آوردند.
لازم به ذکر است که در برنامهریزی این بازدید مدیران ارشد آرمانسبز ازجمله؛ مدیرعامل، رئیس روابطعمومی و ... نقش بهسزایی ایفاء کرده و تدارک خدمات موردنظر را ارائه کردند که جای تقدیر و تشکر دارد.
نشریه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۱۹ - سال ۱۳۹۷
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com