سیستانوبلوچستان سرزمین گنجهای پنهان و محرومیتهای آشكار نام گرفته است. گنجهای پنهان در خاك و دریای استان در حوزههای كشاورزی، دامپروری و شیلات بسیار برجسته و قابلتأمل است و بانك كشاورزی بدون محدودیت خاصی برای تأمین مالی و فعالیتهای توجیهپذیر كشاورزی، حامی كشاورزان منطقه محسوب میشود.
سیستانوبلوچستان منطقه محروم و دور از مركز است، زمین تفتیدهی این دیار و مردم زحمتكش، قانع و پركار آن همواره چشم به دست مدیران شایسته و باتدبیرند كه به جای مناطق خوش آبوهوا و مركز و امتیازات آن با هدف خدمت به جامعه دوردست در چنین استانهایی انجام وظیفه میكنند.
آقای دكتر علیاكبر داورپناه، مدیریت شعب بانك كشاورزی در استان سیستانوبلوچستان در این شماره مصاحبه اختصاصی با نشریه انجام داده و مروری به پتانسیل های ویژه استان و عملكرد خوب بانك كشاورزی داشتهاست.
توانایی و استعدادهای كشاورزی استان سیستانوبلوچستان در چه بخشهایی تمركز یافته و با توجه به تنوع زیرشاخههای كشاورزی در استان منابع بانكی چگونه بین متقاضیان تخصیص و توزیع میشود؟
بیتردید توزیع و تخصیص منابع بانك كشاورزی بهمنظور بهرهبرداری از پتانسیلهای موجود در استان برای طرحهای دارای توجیه اقتصادی و با درنظرگرفتن اولویت طرحهای سودآور صورت میپذیرد.
طرحهای شیلاتی این استان از سایر طرحهای كشاورزی گوی رقابت را ربوده است. تكمیل زنجیره ارزش در صنایع شیلاتی شامل صید و صیادی، پرورش ماهی و میگو، انواع كارخانههای تولید كنسرو ماهی و فرآوری محصولات دریایی از جمله غذاهای آماده تهیه شده از ماهی و میگو، تهیه پودر ماهی و همچنین صنایع تكمیلی؛ مانند كارخانهجات توربافی، لنجسازی و... در صورت استفاده بهینه از ظرفیتهای این حوزه میتوانند به تنهایی توسعه استان را تضمین كند.
از جمله دیگر پتانسیلهای موجود در این استان، فرآوری محصولات كشاورزی مانند خرما و دیگر میوههای گرمسیری است. همانطور كه استحضار دارید استان سیستانوبلوچستان از معدود استانهای كشور است كه ظرفیت كشت انواع میوههای گرمسیری ازجمله موز، انبه، چیكو و پاپایا را داراست و بیشك بهرهبرداری صحیح از این ظرفیت میتواند ضمن تأمین نیاز داخلی كشور زمینهساز صادرات محصول بهویژه به همسایگان شمال غربی كشور باشد.
از دیگر پتانسلهای ویژه استان سیستانوبلوچستان ذخایر نژادی در حوزه دام و طیور است. گاو دشتیاری، گاو سیستانی، مرغ دشتیاری، مرغ خزك، شتر و شترمرغ از ذخائر ژنتیكی غنی كشور هستند كه میبایست مورد توجه ویژه قرار گرفته و زمینه بهرهمندی از این ظرفیت فراهم شود.
بانك كشاورزی هیچ محدودیتی برای تأمین مالی فعالیتهای مرتبط قائل نیست. و هر طرح مرتبط با حوزه كشاورزی درصورت داشتن توجیه اقتصادی توسط بانك كشاورزی حمایت خواهد شد.
بانك كشاورزی با درنظر داشتن پتانسیلهای هر حوزه از استان تقریبا به تمامی حوزههای سرمایهگذاری ورود داشته و در بخشهای مختلف از تولید محصولات كشاورزی تا تبدیل به فرآوردههای مختلف كشاورزی و نیز در بخش خدمات بازرگانی لجستیك آن طی 85 سال فعالیت تخصصی - بانكی خود ارائه خدمت داشته است.
تجهیز منابع در شعب شهری از محل منابع مردمی و از فعالان و بازرگانان غیركشاورزی در استان چگونه است؟
اگرچه هدف اصلی بانك كشاورزی تأمین مالی طرحهای كشاورزی است. اما همانگونه كه از شعار “بانك كشاورزی بانك همه مردم ایران” پیداست، خدمات بانك كشاورزی بدون هیچ محدودیتی پاسخگوی نیازهای تمامی اقشار جامعه نیز میباشد.
سیستم CoreBanking بانك كشاورزی، “مهرگستر” از اولین و سرآمدترین سیستمهای شبكه بانكی كشور بهحساب میآید كه قابلیتها و ظرفیتهای كامل بانكداری یكپارچه را دارا بوده و یكی از برجستهترین مزیتهای رقابتی بانك كشاورزی محسوب میشود.
بانك كشاورزی ضمن ارائه خدمات مطلوب به مشتریان خارج از بخش و با جلب رضایت كامل آنان از منابع حاصل از سپردهگذاری مشتریان برای توسعه بخش كشاورزی استان بهره میگیرد.
بدون تردید در صورت وجود شناخت كافی مشتریان از فعالیتهای اعتباری بانك كشاورزی، اولویت و انتخاب آنها نیز كمك به توسعه كشاورزی استان و به دنبال آن تأمین سفره غذایی و تضمین اشتغال در استان خواهد بود.
بانكداری الكترونیكی به چه میزان از عملیات فیزیكی را كاسته و بر رضایت مشریان افزوده است؟
بانك كشاورزی از سالها پیش اولویت اصلی فعالیتهای توسعهای خود را بر محور بانكداری الكترونیك متمركز كرده و سعی در ارتقاء زیرساختهای سختافزاری و نرمافزاری مورد نیاز بانكداری الكترونیك نموده است و همانطور كه پیش از این ذكر كردیم سیستم بانكداری یكپارچه بانك كشاورزی “مهرگستر” از سرآمدترین سیستمهای بانكی كشور است.
مشتریان میتوانند به راحتی تمامی عملیات بانكی خود را بدون نیاز به حضور فیزیكی در شعب انجام دهند. این ظرفیتی است كه سیستمهای به روز و كارآمد بانك كشاورزی در كمال امنیت برای مشتریان گرامی فراهم آورده است؛ بهطوریكه در دی ماه سال 97 85 درصد اقساط تسهیلات بانك كشاورزی استان بهصورت غیرحضوری و با استفاده از ابزارهای الكترونیكی پرداخت شدهاست.
در دی ماه سال 97 قریب به 165 هزار تراكنش مالی توسط همراه بانك و اینترنت بانك، بانك كشاورزی انجام شده است. دستگاههای خودپرداز و پایانههای خرید فروشگاهی بانك كشاورزی نیز بهصورت شبانهروزی مشغول سرویسدهی به مشتریان گرامی هستند.
بر كسی پوشیده نیست كه این حجم از مبادلات غیرحضوری تا چه اندازه میتواند در صرفهجویی در زمان، حفظ محیطزیست و جلوگیری از قطع درختان، جلوگیری از آلودگی هوا و ترافیك و... مؤثر باشد.
دستاوردهای بانك كشاورزی استان سیستان و بلوچستان و آثار آن بر تولیدات كشاورزی را تشریح فرمایید.
بانك كشاورزی چه در سالهای گذشته كه سیستان بهعنوان انبار غله كشور شناخته میشد و چه در سالهای اخیر كه كشاورزان سختكوش استان با خشكسالی پنجه در پنجه هستند، یاور همیشگی بخش كشاورزی استان است. تمامی طرحهای فعال كشاورزی، دامی و صنایع غذایی استان كمك شایانی به اشتغال و بهبود كیفیت زندگی مردم استان كرده است. طرحهای تأمینكننده نان، شیر و لبنیات، میوه، ماهی و میگو و سایر محصولات مربوط به سفره غذایی خانوارهای استان هستند، كه بدون شك حضور پررنگ و برجسته بانك كشاورزی در تمامی طرحها مشهود است.
تنها در یازده ماه سال 1397 بانك كشاورزی مبلغ 3400 میلیارد ریال اعتبار را صرف راهاندازی و احداث و یا احیای 11600 طرح در استان كرده است.
همچنین بانك كشاورزی با پایبندی به رسالتهای اخلاقی و اجتماعی خود در سالهای خشكسالی نیز در كنار كشاورزان بوده و با همراهی صندوق بیمه كشاورزی نهایت سعی و تلاش را در كاهش و جبران خسارات فعالان كشاورزی استان داشته است. به طوریكه در سال 1397 مبلغ 116 میلیارد ریال خسارت به كشاورزان خسارت دیده استان پرداخت شده است.
مؤلفه نیروی كار و اراده انجام كار تولیدی در حوزه كشاورزی صرفاً از طریق تأمین سرمایه میتواند منتج به تولید گردد. در استان نیروی كار فراوان و متخصص وجود دارد كه از طرفی بهدلیل كمبود سرمایه كافی، به انجام سرمایهگذاری شخصی رغبتی ندارند و از سوی دیگر امكان تأمین سرمایه انجام فعالیت كشاورزی توسط بانك كشاورزی، بهعنوان نهاد تخصصی تأمین مالی، وجود دارد كه درصورت همافزایی و تشریك مساعی میتوانند نقش بسزایی در افزایش تولیدات استان داشته باشند و این مهم میتواند قویتر از گذشته به مدد دانش مجموعه كاركنان ساعی بانك كشاورزی ادامه یابد.
ازجمله این همافزایی میتوان به افزایش تولیدات طیور، دام، تولیدات باغی و گلخانهای، تولیدات شیلاتی استان و افزایش خدمات بیمه كشاورزی در سال 97 اشاره كرد.
با توجه به شرایط كشاورزی به نظر شما چه پتانسیلهایی در حوزه كشاورزی استان سیستانوبلوچستان در اولویت بوده و از برنامههای حضرتعالی بهمنظور پیشبرد اهداف چیست؟
آنچه بانك كشاورزی استان سیستانوبلوچستان بهعنوان راهبرد خود قرار داده تأمین مالی طرحهای توسعهای استان در قالب ایجاد و یا تكمیل زنجیره ارزش محصولات كشاورزی، برقراری ارتباط بین حلقههای موجود در این زنجیره در نقاط مختلف استان و تأمین مالی آنها، توجه به كشاورزی قراردادی برای طرحهای صید و صیادی و صنایع تبدیلی شیلاتی، تأمین مالی راهاندازی طرحهای راكد و غیرفعال و نیز تأمین مالی مكانیزاسیون و آبیاری تحتفشار مزارع بوده است كه برای نیل به هر كدام از این اهداف از منابع اعتباری مختلف استفاده میشود، ازجمله:
• اعتبارات اشتغال پایدار روستایی و عشایری
• اعتبارات صندوق توسعه ملی
• اعتبارات منابع داخلی برای تأمین مالی مكانیزاسیون كشاورزی
• تأمین مالی آبیاری تحتفشار
• تأمین مالی گلخانهها
• تأمین مالی طرحهای پرورش ماهی در قفس
بانك كشاورزی در راستای كاهش مطالبات جاری چه اقدامات و پیشرفتهایی داشته است؟
بیشك وصول به موقع مطالبات بانكی كلیدیترین اهرم پرداخت به موقع و مناسب خواهد بود. در این راستا كاهش مطالبات غیرجاری با هدف افزایش توان پرداخت به كشاورزان و تأمین مالی طرحهای كشاورزی از اصلیترین محورهای مدیریتی و عملیاتی این مدیریت بوده است.
برای این منظور مطالعه آسیبهایی كه سبب بروز اختلال درآمدی واحدهای تولیدی شده است در حضور صاحبان طرحها و تیز در جلسات مشترك با دستگاههای سیاستگذار و دستگاههای اجرایی صورت میگیرد به تناسب هر نقیصه راهكار متناظر آن با استفاده از ظرفیتهای قانونی موجود ارائه میشود.
در كنار آن برای واحدهای كه از عوامل قهری و طبیعی آسیب دیدهاند از ظرفیتهایی كه توسط دولت تدبیر و امید ایجاد شده استفاده میكنند و نیز در صورتی كه صاحبان واحدها علیرغم تمام امكانات و بستههای فراهم شده امكان بازگشت به حوزه تولید و اشتغال را نداشته باشند.
بهمنظور حفظ بیتالمال و صیانت از سپردههای مردمی و بهمنظور بازگراندن واحدها به چرخه درآمد و نقشآفرینی آنها در اقتصاد مولد، به راهكارهای قانونی روی میآوریم.
تعادل بین هزینه و درآمدها و به تعریف عامیانهتر سودآوری در شعب بانك كشاورزی چگونه پیگیری میشود؟
بانك كشاورزی به موازات ارائه خدمات بانكی به بخش كشاورزی به همگان ازجمله فعالان و بازرگانان خدماتی درخور شأن همه مردم ایران ارائه میكند و بهعنوان یك بنگاه اقتصادی همواره سودآوری را مد نظر دارد.
استراتژی مدیریت استان بر تجهیز منابع ارزانقیمت و افزایش درآمدهای غیرمشاع بانكی از جمله فروش خدمات بانكی و خدمات بانكداری الكترونیك قرار گرفته است.
به چه صورت میتوان با توسعه كشاورزی و مشاركت بانك در طرحهای تولیدی، شرایط اقتصادی استان سیستانوبلوچستان را بهبود بخشید؟
فعالیت طرحهای تولیدی كشاورزی علاوه بر تأمین امنیت غذایی به تحقق ارزش افزوده واقعی، تأمین اشتغال پایدار -در جامعه شهری و جامعه روستایی استان-، منجر خواهد شد.
معضل امروز جامعه ما افزایش روزافزون فعالیتهای غیرمولد و واسطهگری است. هدایت سرمایههای سرگردان به بخشهای واقعی اقتصاد به ویژه بخش كشاورزی بیتردید منجر به توسعه پایدار و تضمین آینده روشن برای استان خواهد بود.
از زمان حضورتان چه ابتكارهایی درخصوص حمایت و توسعه كشاورزی استان داشتهاید و به چند درصد از اهدافتان دست یافتهاید؟
برقراری تعامل با نهادهای مردمی، كشاورزان و فعالان این حوزه و نیز ارتباط با سطوح مختلف سازمانی دستگاههای سیاستگذار و اجرایی بخش كشاورزی بهمنظور جذب و هدایت سرمایهگزاران و ترغیب به سرمایهگذاری و فعالیت در این بخش از مهمترین و هدفمندترین موارد قابل بیان میتواند باشد.
جذب سرمایهگذار برای پروژه زنجیره ارزش شتر و نیز جذب حداكثری اعتبارات توسعه سواحل مكران از دیگر فعالیتها محسوب میشود. انتقال پیشنهادات مطرح شده، پس از مباحث مطروحه در كارگروه الگوی توسعه استان به استانداری و پیگیری اجرایی كردن آن و درخواست از سایر بانكها در انجام مگاپروژههای كشاورزی بهصورت سندیكایی و همچنین تهیه و تدوین بستههای خدماتی برای سپردههای ارزان قیمت بهمنظور جذب و استفاده در حوزه سرمایهگذاری برای مناطق كمتر توسعهیافته استان كه با شرایط خاص اعتبار دریافت میكنند؛ از دیگر فعالیتها است.
عملكرد بانك كشاورزی استان سیستانوبلوچستان مورد تقدیر چه مقاماتی قرار گرفته است؟
بانك كشاورزی بهعنوان تخصصیترین نهاد تأمین مالی توان حداكثری در جذب اعتبارات مختلف در اجرای طرحهای بخش كشاورزی و صنایع و خدمات وابسته آن از خود بروز داده و به همین منظور دستاوردهای آن همواره مدنظر مقامات كشوری و استانی بوده است كه در قالبهای مختلف ارائه شده است كه جا دارد از طرف خود و مجموعه خدوم بانك كشاورزی، سپاسگزار این نوع نگاه انگیزشی باشیم.
در این ارتباط در سالهای اخیر میتوان به تقدیر معاون اول رئیسجمهور، دكتر جهانگیری، استانداری محترم سیستانوبلوچستان، رؤسای سازمان جهاد كشارزی و سایر دستگاههای خدمات دیگر نظیر اداره كل عشایری، اداره كل كمیته امداد امام خمینی و نیز نهادهای مردمنهاد نظیر؛ خانه كشاورز، شورای اسلامی روستاها و سازمانهای تخصصی مانند؛ سازمان نظام مهندسی كشاورزی و منابع طبیعی اشاره كرد.
برنامههای آینده بانك كشاورزی استان سیستانوبلوچستان برای تجهیز منابع از سپردههای مردمی و كاهش مطالبات و مشاركت بیشتر در كشاورزی چیست؟
تداوم حضور بانك كشاورزی در كنار فعالان بخش كشاورزی استان، مستلزم ادامه سودآوری بانك خواهد بود. بدیهی است توان بیشتر بانك كشاورزی در جذب منابع مردمی منجر به توانمندی بیش از پیش بخش كشاورزی استان خواهد شد.
لذا در درجه اول سعی در شناساندن چهرهای واقعی و شفاف از بانك كشاورزی به مردم شریف استان خواهیم داشت تا مردم عزیز استان با درك صحیح از اهداف و چشمانداز بانك ما را در محقق ساختن این آرمان یاری رسانند.
به پاس همراهی مشتریان عزیز و گرانقدر تمام تلاش همكاران خدوم بانك كشاورزی در تأمین نیازهای بانكی مشتریان خواهد بود. بیتردید از هیچ تلاشی در این راستا فروگذار نخواهیم كرد.
ماهنامه دام و کشت و صنعت- شماره ۲۲۸- ۱۳۹۸
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com