بازدید از مزرعه ركورددار برداشت كلزا
در مرز توانایی صادرات بذر كلزا
مهندس محمود حجتی وزیر جهاد كشاورزی، مهندس عباس كشاورز معاون زراعت، دكتر مرتضی رضایی معاون تولیدات امور دامی، مهندس علیرضا مهاجر مجری طرح دانههای روغنی و دیگر مسئولین از وزارتخانه و شهرستان ورامین، در سفر یك روزه كه به این شهرستان داشتند از مزارع 33 هكتاری گندم، چهار هكتاری جو، 36 هكتاری كلزا، 40 هكتاری یونجه، هشت هكتاری شوید بذری، 15 هكتاری پسته و همچنین از نحوه اجرای پروژه و كشت محصولات و سیستم آبیاری مزرعه كشت و صنعت بوربور نیز بازدید كردند.
توانایی صادرات بذر داریم!
مهندس عباس كشاورز، معاون زراعت وزارت جهاد كشاورزی، در حاشیه بازدید از كشت و صنعت بوربور گفت: سیاست وزارتخانه در كشت كلزا عبارتند از:
• تنوعسازی كه شامل47 رقم است.
• بذور كلزای معرفی شده به كشاورزان باید در سال اول بیش از 3 تن، سال دوم بیش از 5/3 تن و سال سوم حداقل 4 تن محصول بدهند.
• واردات بذر نداریم.
وی ظرفیت داخلی برای صادرات را خوب ارزیابی كرد و افزود: با وجود كشاورزان ماهری كه داریم باید بعد از 1 تا 2 سال بذر در ایران تكثیر و صادرات انجام شود. این كار در مورد كلزای بهاره از دهه 70 در منطقه دزفول انجام شد. معاون زراعت ادامه داد: در كلزا زمستانه تجربه نداشتیم و نگران هم بودیم. بر همین اساس شركت اورالیس با قراردادی كه بهمنظور تأمین بذر دارد به مدت 2 سال است والدین میآورد و پروتكل میدهد. والدین باید 25 تا 30 درصد نر و 70 درصد ماده باشند. مادهها باید مورد به مورد كنترل شود؛ چرا كه نرها حذف شده و مادهها بذرهیبرید میدهند
«كشاورز» درباره قیمت بذور وارداتی و بذور تولید داخل گفت: بذری كه وارد میكنیم كیلویی 10 یورو میباشد اما بذری كه در داخل تولید میكنیم به سختی 5 / 3 - 4 یورو میشود. كار بسیار اقتصادی میباشد. وی با اشاره به مزرعه آقای بوربور افزود: مزرعه كلزای آقای بوربور سال گذشته با بیش از 6 تن میزان خالص برداشت این محصول در هر هكتار ركورد برداشت كلزا در هر هكتار را شكست.
از كارشناسان كمك گرفتهایم
مهندس علیرضا مهاجر، مجری طرح دانههای روغنی وزارت جهاد كشاورزی، درخصوص تغییر قیمت خرید تضمینی بر روی كشت كلزا گفت: بهتر است كلزا در تناوب با گندم كشت شود و برای تشویق كشاورزان قیمت خرید تضمینی كلزا را 2 برابر گندم قرار دادیم. با توجه به اینكه قیمت دیگر محصولات تضمینی افزایش نیافته و تنها كلزا افزایش یافته است این میتواند نقطه قوت جذب كشاورزان باشد. وی درباره سرنوشت طرح 10 ساله دانههای روغنی با توجه به نوسانات ارزی، كمآبی و تغییر كاربری اراضی اظهار داشت: با توجه به اینكه كلزا در پاییز كشت میشود و از نزولات جوی استفاده میكند مسئله كمآبی بهطور جدی متوجه آن نیست. از طرفی افزایش قیمت ارز توجه را به تولید داخلی معطوف خواهد كرد. امسال 16 الی 17 درصد نیاز كشور به روغن را در داخل تأمین میكنیم كه بیش از 450 میلیون یورو صرفهجویی ارزی خواهیم داشت. مجری طرح دانههای روغنی شروع برنامه تولید بذر كلزا را مربوط به سه سال گذشته دانست و افزود: تداوم خشكسالی و حساس بودن ارقام به بیماری باعث كاهش راندمان تولید كلزا تا 3 سال قبل شد. اما با همكاری شركت خدمات حمایتی درحال حاضر ارقام اصلاح شده است. مهاجر ادامه داد: تولید هیبرید در ایران به دلیل بومی شدن و سازش با شرایط آب و هوایی منطقه خوب جواب داده است. بهنحوی كه در 4 استان -161 هكتار- اقدام به تولید 4 قلم هیبرید شده كه توقع ما 200 تن عملكرد محصول است. وی ماحصل استفاده از بذور هیبرید را اشتغالزایی و خروج ارز عنوان كرد و اظهار داشت: درخواست هیبرید 5/1 تن لاین مادری و 120 تن هیبرید از كشور فرانسه داشتیم كه درصورت محقق شدن آن پیشبینی میشود 500 تا 600 هیبرید در داخل تولید شود. مجری طرح دانههای روغنی با اشاره به برگزاری 85 كارگاه آموزشی خاطرنشان كرد كه برای این مهم از كارشناسان پیشرو، محققین و كارشناسان خارجی كمك گرفتهایم.
نشریه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۲۱ - سال ۱۳۹۷
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com