آزیوَش، اكسیر جوانی
مهندس علیرضا علیزاده
گیاه آزیوش در هر كشوری به یك نام شهرت دارد. از جمله اسم اولیه آن در مصر، الملوكیه -گیاهی كه فقط خانواده پادشاهی و دربار حكومت حق استفاده از آن را داشتند- بود كه بعدها، زمانی كه سایر مردم توانستند آن را كشت و مصرف نمایند، الملوخیه نامیده شد. درباره خاستگاه اصلی آزیوش اختلافنظر وجود دارد، اما گونههای وحشی آن با تنوع ژنتیكی بسیار زیاد در قاره آفریقا یافت میشود.
دكتر محمد حسین قربانی، عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم كشاورزی و منابع طبیعی گرگان اولین شخصی است كه در ایران روی این گیاه تحقیقات انجام داده است. قربانی درخصوص این گیاه به نشریه گفت: در سال 1392 اولین بار در میهمانی یكی از دوستان اهل سوریه با گیاه آزیوش آشنا شدم. این گیاه برای من جالب آمد. برهمین اساس به مطالعه و تحقیقات گستردهای كه روی این گیاه در سراسر جهان شده است، اقدام كردم. عضو هیاتعلمی دانشگاه علومكشاورزی گرگان میزان برداشت آزیوش برای مصرف خوراكی را 18تن در هكتار دانست و افزود: این میزان فقط برای مصرف انسانی است. این گیاه میتواند بیش از 30تن در هكتار عملكرد داشته باشد اما در اینصورت نمیتوان مصرف خوراكی داشته باشد.
كاشت تا برداشت آزیوَش
وی با اشاره به شرایط رشدی این گیاه، اظهار داشت: آزیوش در خاكهای متوسط تا سنگین بهخوبی رشد میكند. محیط سایه را نمیتواند تحمل كند و نیاز به خاك مرطوب دارد. برداشت آن معمولاً 40 تا 60 روز پس از كاشت انجام میشود. بهتر است زمین قبل از كشت به خوبی آبیاری شود. پس از مناسب شدن رطوبت خاك -حدود 48 ساعت پس از آبیاری-، شیارهای به عمق 5 سانتیمتر بهصورت ردیف و با فاصله هر ردیف از ردیف دیگر حدود 25 سانتیمتر كشیده شود.
پس از 48 ساعت سركشی شود اگر همچنان رطوبت خاك خوب است كه نیازی به آبیاری نیست ولی اگر رطوبت كم باشد، اقدام به آبیاری سبك شود. در سطح كم میتوان از آب پاش استفاده نمود یا آبیاری بارانی و اگر سطح زیاد باشد با آبیاری غرقابی عمل آبیاری انجام شود. پس از رسیدن بوته به ارتفاع حدود 20 سانتیمتری برای مصرف بهصورت سبزی تا ارتفاع 30 سانتیمتر مناسب هستند. برای مصرف خوراكی برای خورشت، خشك كردن برای دم نوش از زمانی كه ارتفاع بوتهها به 40 تا 60 سانتی متر برسند مناسب است.
خواص دارویی
قربانی مصرف آزیوش را در كاهش ابتلا به انواع تومورها مثمرثمر خواند و ادامه داد: طبق پژوهشهای انجام شده، از این گیاه در طب سنتی برای درمان سوزاك، سوزش ادرار و التهاب مثانه مزمن استفاده میشود. آزیوش خاصیت ضد توموری دارد و برای بازگردانیدن اشتها و نیرو از آن استفاده میگردد. عصاره این گیاه نارساییهای قلب را بهطور قابلتوجهی بهبود میبخشد. آزیوش مقدار قابلتوجهی آهن و اسیدفولیك دارد كه در پیشگیری از كمخونی مفید؛ و همچنین دانههای آن دارای خواص ضدباكتریایی گستردهای است. در مجموع این گیاه یكی از پنج گیاه دارای توان بازگردانیدن نیروی جوانی میباشد و كمك میكند تا باروری در افراد دچار مشكل ناباروری، با شانس بیشتری انجام شود.
روشهای استفاده از آزیوش
وی درخصوص موارد مصرف این گیاه خاطر نشان كرد: از آنجایی كه این گیاه هیچگاه در كشور ما وجود نداشته است و از طرفی تهیه غذاهای متنوع با این گیاه نیازمند صرف وقت، مهارت، دقت، ظرافت و سلیقه میباشد، لذا ابتدا میبایست از این گیاه به روشهای سادهتر استفاده شود تا اینكه به مرور زمان استفاده این گیاه در غذاهای دیگر نیز متداول شود. اما سادهترین انواع مصرف این گیاه به شكل سبزی تازه، كوكو و چای میباشد.
حمایت از تولید آزیوش
هیأت علمی دانشگاه علوم كشاورزی گرگان مهمترین مسئله را ترویج این گیاه دانست و ادامه داد: بحث امروز ما این است كه بتوانیم گیاه را وارد سبد غذایی خانوار ایرانی كنیم. از طرف دیگر باید توجه داشت كه آزیوش تا 8 دلار در جهان خرید و فروش میشود. ما از تمام فعالان حوزه صنایع غذایی دعوت میكنیم كه در تحقیقات بر این گیاه با ما مشاركت داشته باشند. امیدواریم شركتهای تولیدكننده مواد غذایی، خانوادهها، محققان و مروجان زیادی با آزیوش و خواص آن آشنا شوند.
نشریه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۲۱ - سال ۱۳۹۷
tans.By پریسا گلباف در تاریخ 1398/1/17
به نظر من اگه این محصول همه جا در سرتاسر ایران به صورت تولید.و قابل دسترس مردم باشه .عالی میشه
tans.By پریسا گلباف در تاریخ 1398/1/17
به نظر من اگه این محصول همه جا در سرتاسر ایران به صورت تولید.و قابل دسترس مردم باشه .عالی میشه
tans.By فرهاد در تاریخ 1398/8/23
بعنوان معرفی کلی خوب بوده. رفرانس برای
tans.By فرهاد در تاریخ 1398/8/23
بعنوان معرفی کلی خوب بوده. آدرس سایتی را برای ارتباط میداد خوب بود.
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com