مشکلاتی که صنعت قارچ را زمینگیر کرد
کرونا، تیر خلاص بر پیکر نیمهجان صنعت قارچ خوراکی
پرورش قارچ خوراکی از مشاغلی است که فعالان آن حال و روز چندان خوشی ندارند و واحدهای تولید قارچ خوراکی عواید چندانی از زحماتشان نمیبرند. مشکلات این صنعت با شیوع بیماری کرونا شدت بیشتری پیدا کرد؛ به طوری که عملا بسیاری از تولیدکنندگان از چرخه تولید خارج شدند.
برای بررسی مشکلات تولیدکنندگان قارچ و مخصوصاً تاثیر شیوع این بیماری با چند تن از فعالان این عرصه صحبتهای کوتاهی انجام گرفته که در زیر مشاهده میکنید:
کسانی که متولی قارچ هستند آشنایی چندانی با قارچ ندارند
خانم پریا افضلی پرورشدهنده قارچ میگوید: پرورش قارچ خوراکی با توجه به زمان کوتاه مدت چرخش مالی و بازگشت سرمایه میتواند یک کار سودآور در نظر گرفته شود اما فقط کافی است که واحد تولیدی یک بار در امر تولید و فروش با شکست مواجه شود. در این صورت تمام سرمایه او به یک باره از کف میرود. این صنعت با مشکلاتی عدیده درگیر است که مهمترین دلایل آن را میتوان در عدم حمایت کافی توسط دستاندرکاران و بخش دولتی جستجو کرد.
وی در ادامه گفت: یکی از مشکلات این صنعت که تأثیرات مخرب زیادی ایجاد میکند وجود دلالان و واسطهها است که حتی در بدترین شرایط تولید هم که هیچ سودی به تولیدکننده نمیرسد، آنها سودشان را از این صنعت میبرند و هر چه تولیدکننده تلاش میکند، سود آن به جیب دلالان و واسطهها میرود.
این تولیدکننده قارچ خوراکی میگوید: از دیگر مشکلات صنعت قارچ، قرارگیری آن در زیربخش معاونت باغبانی است که این موضوع مخصوصاً در سطوح شهرستان باعث میشود کسانی متولی قارچ و مشکلات آن شوند که هیچ شناختی از این صنعت ندارند، حتی بدتر از این شاید در سطح خود دانشگاهها هم رشتههای تخصصی قارچ نداشته باشیم که متخصصان حوزه قارچ در آن تحصیل کنند.
پرورش قارچ مدیریت مخصوص به خود را طلب میکند، مثلاً در مورد سایر محصولات باغی اولاً ضمن اینکه محصول در یک بازه زمانی طولانیتری به ثمر مینشیند، محصول تولیدی را میتوان برای مدتی در انبارهای سرد و مناسب نگهداری کرد و در فصل نیاز به بازار عرضه نمود تا تنظیم بازار صورت گیرد، اما این مسئله در مورد قارچ وجود ندارد و قارچ را بلافاصله بعد از تولید باید به بازار مصرف رساند و بهصورت تازهخوری مصرف کرد چراکه امکان نگهداری آن به چند روز محدود میشود.
از طرف دیگر شاید بتوان این مشکل را با بعضی از اقدامات مدیریتی و سرمایهگذاری تا حدی رفع کرد. مثلاً به فرآوری و صنایع تبدیلی آن پرداخت، یا اینکه با ایجاد واحدهایی اقدام به خشک کردن آن نمود تا از این طریق بتوان آن را برای مدت زمان بیشتری نگهداری کرد؛ اما متأسفانه همین موضوع هم در کشور ما به کلی نادیده گرفته شده و عملاً هیچ کار خاصی در این زمینه صورت نگرفته است. افضلی در ادامه گفت: شاید برآیند این مشکلات را بتوان با شیوع ویروس کووید 19 در جهان و کشورمان بهطور کامل مشاهده نمود، چراکه صدمات زیادی به تولیدکنندگان وارد کرد.
کرونا امانمان را برید
مسعود داییچی، پرورشدهنده قارچ از کرمانشاه نیز عنوان کرد: در حال حاضر هیچ اقدامی برای حمایت از ما صورت نگرفته است. متأسفانه در ایام فروردین و محدودیت ترددها حتی به ما اجازه ندادند که به محل تولید برویم و قارچمان را برداشت کنیم که در نتیجه محصول از بین رفت.
از طرفی بعد از آن هم عملاً پرورشدهندگان قارچ توان مالی برای ادامه کار و سرمایهگذاری جدید را نداشتند و به دلیل نبود پشتوانه مالی، از کار تولید بازماندند و هیچ کمکی هم از طرف دولت و نهادهای حمایتی از ما صورت نگرفت.
از طرف خودیها تحریم هستیم
محمدرضا کبیری، تولیدکننده قارچ نیز میگوید: ما تولیدکنندگان قارچ بیشتر از طرف دولت خودمان تحریم هستیم و دولتیها بیشتر از هرکسی برای ما دردسر درست کردهاند. در حال حاضر وقتی یک تولیدکننده حتی نتواند حقوق کارگر را پرداخت کند، چه انتظاری میتوان از بخش تولید داشت ضمن آنکه هزینههای تولید نیز بسیار بالا رفته است. مثلاً کمپوست مورد نیاز را به سختی و با هزینه بالا و با کلی دردسر تهیه میکنیم.
به موازات افزایش هزینه تولید وضعیت بازار هم چندان مناسب نیست. به دلیل آنکه کسی از تولیدکننده قارچ حمایت نمیکند در حال حاضر تولید آن را متوقف کردهایم.
ماهنامه دام و کشت و صنعت – شماره ۲۴۳ - ۱۳۹۹
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com