زراعت چوب و 72 هزار میلیارد تومان درآمد
تولید کاغذ و اشتغال پایدار
مقدمه
مهندس نریمان نادری سالها در سمت عضو هیأتمدیره انجمن چوب ایران و ریاست هیأتمدیره چوب و کاغذ مازندران انجام وظیفه میکرد و به زیروبم مراحل و مسائل قبل و بعد از تولید کاغذ اشراف پیدا کرد.
وی در این یادداشت، بحث خوداتکایی در تولید کاغذ تحریر را همراه با اشتغال مولد و پایدار، ارزش افزوده و رهایی از تحریم را با طرح رونق زراعت چوب مطرح کرده است. معاونت باغبانی وزارتخانه، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت اقتصاد و دارایی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بانکها میتوانند از این یادداشت بهره ببرند.
مهندس نریمان نادری
مواردی که لازم است در راستای دستورات رهبر معظم انقلاب
مبنی بر اقتصاد مقاومتی به آن توجه گردد
یکی از مواردی که نه نیاز به ارزبری دارد و نه برجام مانع آن است زراعت چوب میباشد که از استانهای شمالی تا استانهای زاگرسنشین با توجه به وجود زمینهای مناسب این نوع زراعت و روان آبهای فراوان، پتانسیل اجرای آن وجود دارد اما همت بلند و اعتقاد عمیق به تحقق شعار اقتصاد مقاومتی لازم است تا اشتغال و ارزش افزوده آن افتخارآفرینی کند برای اثبات آن توجه شما را به موارد زیر جلب مینمایم:
در حال حاضر صنایع تولید کاغذ (چاپ، تحریر و مقوا)، صنایع لوحفشرده (MDF و نئوپان و ...)، صنابع مبل و... تا 98 درصد به چوب وابسته میباشد که در مجموع به حدود سیزده میلیون تن چوب در سال نیاز است. از این مقدار تقریبا 20 درصد آن در داخل و 80 درصد بقیه از طریق واردات چوب تأمین میگردد که حدود یازده میلیون تن میباشد. چنانچه قیمت هر تن چوب بهطور میانگین 140 دلار فرض شود برای واردات این مقدار مبلغ یک میلیارد و 540 میلیون دلار آمریکا مورد نیاز است که با توجه به شرایط حال حاضر این رقم قابل تأمل میباشد.
در همین حال زمینهای مناسب کاشت نهال (زراعت چوب) حتی اراضی شیبدار با استفاده از روان آبهای فراوان در شمال و حاشیه زاگرس و آب سبز، بهترین موقعیت برای کاشت صنوبر، اکالیپتوس و... را دارد که نه تنها صنایع وابسته به چوب را از واردات بینیاز میسازد بلکه با ایجاد اشتغال برای بیش از یک میلیون روستایی بهطور مستقیم و بیش از یک میلیون نفر به طور غیرمستقیم، مشکل بیکاری را بهطور چشمگیر کاهش داده و با ایجاد درآمد برای روستائیان و در مواردی تعلیف دامها، بهبود و افزایش فضای سبز، توسعه بومگردی و گردشگری و اتراق مردم در مزارع چوب سطح درآمدی آنها را بالا برده و ضریب امنیت را افزایش و مهاجرت به شهرها را کاهش خواهد داد.
برای اجرای طرح زراعت چوب با توجه به اینکه طی یک دوره پنج ساله (کاشت، داشت و برداشت) 300 هزار هکتار مورد نیاز است که هر ساله حدود 70 هزار هکتار به زیرکشت خواهد رفت و از سال پنجم برداشت آغاز میشود که با این حجم، هم سطح سبز افزایش مییابد و از فرسایش خاک جلوگیری میشود و هم با توجه به اینکه به طور میانگین در هر هکتار 150 تن محصول تولید میشود نیاز صنایع وابسته در داخل تأمین میگردد.
برای زراعت چوب در هر هکتار 2500 اصله نهال و قلم نیاز میباشد که برای به زیرکشت بردن 300 هزار هکتار طی 5 سال، هر سال 175 میلیون اصله نهال نیاز است که این خود مستلزم احداث گلخانههای متعدد و ایجاد اشتغال برای دانشآموختگان این رشته میباشد. که سازمان نظام مهندسی با صدور مجوز گلخانه و بانکها با ارائه وام کمبهره میتوانند به کمک رونق و جهش تولید بیایند. حال باید به این موارد اشتغال در حملونقل و... نیز اضافه نمود. حال با توجه به اینکه میانگین برداشت چوب 150 تن در هر هکتار است.
اگر قیمت هر تن چوب در شرایط فعلی یک میلیون و 600 هزار تومان محاسبه شود در هر هکتار بهطور میانگین 240 میلیون تومان طی دوره 5 ساله برای کشاورزان زراعتکننده چوب درآمد خواهد داشت که در 300 هزار هکتار مبلغی معادل 72 بیلیون تومان (72 هزار میلیارد تومان) خواهد شد که نهایتاً 30 درصد هزینه کاشت، داشت و برداشت دربردارد.
با توجه به موارد ذکر شده آیا نباید پرسید چرا تا به حال این ضرورت انجام نگرفته است که دلیل آن:
1- مدیران ضعیف و ناتوان
2- عدم اعتقاد به شعار اقتصاد مقاومتی
3- شبکه وسیع دلالی که از این طریق پولهای هنگفتی به جیب زدهاند و موارد متعدد دیگر میباشد.
در اخر لازم به ذکر میدانم موارد مغفول مانده از اقتصاد مقاومتی را در نوشتارهای آینده بیان خواهم نمود.
به نظر میرسد معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری، کمیسیون کشاورزی مجلس یازدهم، وزارت جهاد کشاورزی باید ضمن آسیبشناسی دلایل عدم پرداختن به این امر مهم، اینک با هدف جلوگیری از خروج ارز، حذف شبکه عظیم و وسیع دلالی و رانتخواری و اعتقاد بیشتر به شعار اقتصاد مقاومتی، رونق تولید و جهش تولید هم تلاش و حمایتهای خود را در این زمینه به کار ببندند تا محصول نهایی (کاغذ) بتواند در رونق فعالیتهای رسانهای موثرتر شود و محصولات جنبی دیگر این فعالیت چرخش اقتصاد صنایع چوب و مبل و خانگی را رونق بخشد.
ماهنامه دام و کشت و صنعت- شماره ۲۴۰ - ۱۳۹۹
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com