بازگشت برای خدمت به وطن!!
تا آن زمان كه پرده در افتد چهها كنند!
مهندس حبیبا... بصیری پس از 24 سال مطالعه، تحقیقات و فعالیت در زمینههای مختلف كشاورزی-منابع طبیعی و باغبانی- و بازدید از30 باغ گیاهشناسی در جهان و مطالعه در این امور در امریكا، انگلستان و استرالیا همراه با استادان تراز اول ایران و استرالیا، پروژه باغ گیاهشناسی اصفهان را تهیه و بعد از سالها پیگیری و آزمایش چندین نوع درخت و گیاه در اصفهان و منطقه آزاد كیش به نتایج قابلتوجهی رسید.
پروژه مدیریت جامع اراضی ایران 23 سال قبل با هفت نفر متخصص تراز اول استرالیایی و عدهای از استادان و دانشمندان ایرانی برای احداث جنگل و مرتع در جنوب كشور و فرونشاندن گرد و غبار در جنوب و استان مركزی تهیه كرد و استرالیا آماده 50 میلیون دلار سرمایهگذاری در این راه بود؛ اما چون حق و حسابی در اول كار نبود به فراموشی و خاك خوردن در آرشیو سپرده شد.
مهندس با كار در چندین گلخانه و قطعات مختلف آزمایشی و ارائه نتایج آن به مسئولان سازمان جهاد كشاورزی اصفهان متقاضی احداث باغ گیاهشناسی شد، اما اكنون 8 سال است كه تقاضای احداث باغ گیاهشناسی با رویكرد گردشگری از سازمان جهاد كشاورزی اصفهان در گرداب مخالفتهای سلیقهای و باندی فروغلطیده است. بانیان چنین تصمیمی كه خلاف نظر منطق عمل میكنند موجبات مهاجرت مدیران، متخصصان و سرمایهگذاران را فراهم مینمایند! مهندس بصیری طی ارائه گزارشی از ماوقع 8 سال فعالیت بیوقفه و پیگیری تقاضای مردمی خود میگوید یك نفر همراه با باند مخصوص خود در سازمان جهاد كشاورزی اصفهان با این طرح مخالفت میكند!
در سالهای اول جهاد كشاورزی اعلام كرده بود باغ گیاهشناسی تغییر كاربری است اما پس از گذشت چندین سال و ماه اظهار داشتند كمیسیون با آن مخالف است؛ كه بعدا معلوم شد در كمیسیون یا مطرح نشده یا بدون نتیجه بایگانی گردیده است.
یكهتازی غیرقابل مهار!
چند سال قبل از نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی درخواست شد به موضوع رسیدگی كند و برای پیشرفت و آبادانی منطقه، خود پشتیبان این پروژه باشد اما پس از مدتی نماینده اظهار داشت: من از عهده مقابله با دبیر كمیسیون -مدیر وقت امور اراضی اصفهان- برنمیآیم. درنهایت به اتفاق نویسنده به رئیس سازمان مراجعه و بعد از درباره باغ گیاهشناسی كه چگونه امكان پیشبرد كشاورزی و به خصوص باغبانی مملكت ساماندهی میشود و روستاییان با روشهای جدید باغبانی آشنا شده و از طریق كشت بافت و تكثیر بهترین نهال درخت و گل، بر درآمد روستائیان بیافزاید و حتی فارغالتحصیلان باغبانی كه تاكنون كار تجربی و عملی انجام ندادهاند در این پروژه میتوانند به كار تولید، تكثیر، هرس كردن صحیح، سمپاشی، آبیاری و كوددهی درخت و گلها آشنا شوند. اطلاعرسانی شد تا اینكه بالاخره رئیس سازمان به امور اراضی دستور صریح داد كه پروژه را به طور دقیق مطالعه و پس از تصویب تمام اعضاء، برای امضای نهایی نزد وی ببرد؛ اما با گذشت سه ماه و نیم گذشت، تصویبنامه كمیسیون برای امضا نزد رئیس ارسال نگشت. پیگیری كارشناسان ما، به دلیل مخالفتهای سلیقهای و غیراصولی نتیجه نمیداد تا اینكه رئیس از مقام خود عزل شد.
با انتصاب مدیر جدید سازمان درخواست صدور مجوز برای احداث باغ گیاهشناسی را تجدید كردیم. در ماههای اول درخواست، به دلیل جوسازیها مافیای مخالف توسعه پایدار كشاورزی، اینجانب یا كارشناسان مجموعه را به اتاق مدیر راه نمیدادند و اصرار داشتند نزد فردی برویم كه از عملكرد وی شكایت داشتیم، تا بالاخره با وساطت بعضی كارمندان متعهد، اجازه ملاقات گرفتیم و در صحبتهای فیمابین متوجه شدیم، بوروكراسی اداری و سخن كارمند بر حرف حق ترجیح داده میشود.
باند سازمانیافته در استانداری نیز بدون هیچ مستندی شایعه پراكنی كرده بود كه مجری طرح میخواهد در باغ خود ساختمانسازی كند و بعد آن را قطعهقطعه كرده، بهعنوان ویلا بفروشد. بر همین اساس به مشاور استاندار و به معاون وی عرض شد مگر مجری، دیوانه است كه 8 سال پیگیری پروژه ی احداث باغ ملی گیاهشناسی باشد كه بعداً تقلب كرده و آن را بهعنوان ویلا بفروشد! -واقعاً چه زیبا گفتند كه كافر همه را به كیش خود پندارد!- در حالیكه در مجاورت اراضی ما مجوز ساخت دو ویلا دادهاند و آسانتر كه مسئولان از همسایه خود كه در دو سه سال اخیر دو ویلا ساخته میپرسیدند چه مقاماتی و چگونه اجازه دادند به این آسانی دیوار كشیده و ویلا ساخته شود یا همسایه دیگر كه تعمیرگاه ماشینهای راهسازی و دفتر فروش بنا كرد یا دیگری كه كارخانه موزاییكسازی احداث نمود و جنب آن، فروشگاه اتومبیل احداث كردند؟ سوال این است كه در یك منطقه چگونه است كه همه اینها مجوز داشتند و تغییر كاربری ندادند اما این بناها را ساختند و سالهاست در آنجا مشغول كار و زندگی هستند و هنوز هم ساخت و ساز ادامه دارد و فقط باغ گیاهشناسی كه یك اثر ملی و جهانی است، مشكل برای مدیر امور اراضی و مدیر كل ایجاد میكرد كه دستورات مافوق خود یعنی دو معاون وزیر و معاون استاندار و امام جمعه اصفهان همه و همه را زیر پا گذارده و در مقابله با دستور رهبر معظم انقلاب كه بر تولید و اشتغال تاكید دارند مقاومت كرده اجازه ندهند كار برای بیش از 450 نفر -از 3 میلیون نفر بیكار ایرانی- و یا در مقابل تولید 7 میلیون اصله نهال اصلاح شده كه حتی یك میلیون آن در سراسر ایران تولید نمیشود ایستادهاند و كمتر كسی از مسئولان بالادست، متاسفانه شهامت و علاقمندی و تعصب وافر به توسعه پایدار كشاورزی مملكت ندارد كه در مقابل باند یاد شده بایستد و آنها را افشا كند.
خوشبختانه طبق دستور مشاور محترم استاندار، اعضای كمیسیون تبصره یك در اواخر فروردین سال جاری در محل طرح و پروژه آن بازدید و تعجب كردند كه چرا پروژه به این خوبی و با سطح اشتغالزایی زیاد، تاكنون اجرا نشده است.
ترفند جدید امور ارضی اصفهان
بعد از آن، مدیر امور اراضی طی نامهای به گردشگری اعلام كرد كه متقاضی احداث باغ بایستی ساختمانها را سر كوه نزدیك اراضی خود -منابع مالی- بسازد و وقتی از او سوال شد چرا چنین ترفندی به كار برده، اعلام داشته زمین محل، با ارزش است و میشود در آن گندم و برنج كاشت.
وقتی گفتیم روی تپه سنگی كه 5 متر زمین مسطح ندارد و متعلق به دیگران هم هست چگونه میتوان مخزن آب گلخانه و انبار و ساختمان و آزمایشگاه كشت بافت و ... را ساخت و از شهر و استانی كه 95 درصد اراضی آن به علت بیآبی بدون كشت مانده و پروژهای كه مصرف آب را در این 15 هكتار به ثلث تغییر میدهد چرا نباید احداث شود و همان سه نفر كارگر با نبود آب-نصف اراضی در سال جاری بدون كشت ماند- نیز بیكار شوند.
اما به نظر مدیر امور اراضی، بهتر از پروژهای است كه میان روستاهای پرجمعیت و بدون كار و درآمد، لااقل 450 نفر آنها مشغول بكار شوند! آیا اشتغالزائی و تولید گناه است و ما نمیدانستیم؟ بعضی اطرافیان و همكاران میگویند تو دیوانهای كه میخواهی در این مملكت تولید و اشتغال انجام دهی؟ بارها طی سال گذشته و امسال به من پیشنهاد كردهاند با فرش این اراضی، دلار خریداری و در اروپا با تهیه باغ و زمین و محل سكونت اقامت داشته باشم یا در ایران میلیاردر شوم.
ترفندهای ضد توسعه
هنگامی كه ترفند امور اراضی مبنی بر اینكه ساختمانهای مورد نظر باغ گردشی را سركوه بسازیم موثر واقع نشد و معلوم گردید كه چنین نامهای نظر كمیسیون تبصره یك نبوده و صورت جلسهای نوشته نشده است، بهمنظور آزار و اذیت كسی كه به دنبال كار ملی و احداث باغ گیاهشناسی است، با هماهنگی جهاد كشاورزی فلاورجان شایع میشود ساختمانی در ملك اینجانب بنا شده و ضرورت دارد جهادكشاورزی فورا شكایت و دستور تخریب آن را از دادگاه بگیرد. یك روز صبح چند نفر كارمند كشاورزی، دادگستری و كارشناس دادگستری به محل آمده دنبال مجرم میگردند و وقتی میبینند ادعای مغرضانه ساختمانسازی صحیح نیست و تنها گلخانهای مدرن است كه برخلاف همه گلخانهها با سطح موازی زمین، این یكی بهصورت گنبدی است و مهندس باغبانی ما توضیح میدهد برای درختان بلند احتیاج به احداث چنین گلخانهای داشتیم و جزء مجوز 6 هزار متر گلخانه قبلی ما است.
كارشناس صالح و واقعبین دادگستری گزارش میدهد ساختمانی ساخته نشده و احداث گلخانه جرم نیست فقط 100 مترمربع زمین ریگریزی شده است! دادگاهها هم كه معمولا ادعای ادارات دولتی را صحیح و بقیه را متهم میدانند بهخاطر همان 100 مترمربع از 15 هكتار كه برای عبور تراكتور باغبانی آماده شده و در حاشیه آن، گذاردن گلها برای سازگاری با محیط صورت گرفته، مبلغ 24 میلیون تومان شركت را جریمه كرده است!
سوال این است كه آیا در طول زمان تولید در 15 هكتار زمین زراعتی و درختكاری و گلكاری 100 مترمربع ریگ ریختن كه علت آن را نمیدانند جرم است! آیا كسی كه طبق قانون میخواهد كار كند و رشا و ارتشا را حرام میداند بایستی به بهانههای مختلف باعث آزار و اذیت وی شوند تا هجرت را برماندن ترجیح دهد؟
راه و آب
سختگیریها و مخالفتهای غیرقانونی و پروندهسازیهایی كه هر بار امكان احداث باغ گیاهشناسی را به تأخیر میانداخت موجب شد تا به معاون استاندار متوسل شدیم و از فرمانداری محل خواستند، جریان ماوقع را بررسی و گزارش دهند.
پس از یك ماه فرماندار متوجه شد كه برای قطعه زمین محل ساخت باغ گیاهشناسی به طول تقریبی 500 متر و عرض 200 متر علاوه برچوب لای چرخ گذاشتنهای قبلی، دو مدعی جدید نیز كشف شد و نصف آن را اداره راه ادعا دارد كه چون در جوار اتوبان است نمیشود در آن گلخانه ساخت و دیوار كشید و مدعی نصف دیگر آن، اداره آب است كه چون بهطرف رودخانه خشك شده زاینده رود در بستر است! اینك و پس از 8 سال تازه فهمیدیم كه مدعی نصف زمین ما اداره راه است و مدعی نیمی دیگر آن اداره آب!
راههای غیرقانونی حل و فصل!
رودخانه خشكی كه آییننامه هیات وزیران در سال 1379 تاكید میكند بایستی هر 25 سال داغاب رودخانه معلوم شود و حریم از 10-20 متر است، ظاهراَ برای اضافهخواهی و گرفتار كردن مردم كه نگویند حق آبه ما مطرح است. اداره آب نیز یك CD غیرقابل استناد تهیه كرده و هر جا كه بتوانند CD را بهعنوان قانون بلامنازع خود درآورده و میگویند زمین كشاورزان مستاصل در بستر است مگر آنكه خدمت وی رسیده و موضوع را به نوعی دیگر حل و فصل كنند!
هنگامی كه به بهانه بستر بودن زمین در سال گذشته، بیش از 200 میلیون تومان فنسكشی اطراف درختان میوه را شكستند و تعدادی درخت را از بین بردند و بقیه را رها كردند تا در حمله بعدی -كه در سال جاری اتفاق افتاد- انجام دهند. فنسها در فاصله 150 متری رودخانه بود و دو سال شكایت این شركت برای جبران خسارت بهجایی نرسیده است! در اوایل سال جاری برای سرپوش گذاشتن بر خشكی آب رودخانه و خاموش كردن صدای مردم كه نگویند با چه حق و قانونی یا راهكارهای غیرقانونی، مقام گرفتید و آب رودخانه را به این و آن فروختید و اجازه دادید تا سر كوههای خشك و خاك كمبازده درختهای بیحاصل فقط بهمنظور زمینخواری غرس شود!
مالیات فعالیتهای انجام نشده!
از همه تأسف بارتر اینكه اداره دارایی استان از كشاورز و كارآفرینی كه هنوز موفق به احداث پروژه باغ گیاهشناسی و كارآفرینی و تولید نشده مالیات و سهم میخواهد كه چرا هشت سال است 7 یا 8 نفر استخدام شده و به این اداره و آن اداره میروند و تحقیق و آزمایش گل و گیاه و درخت میكنند و مالیات نمیدهید؟ پس سهم دارایی چه میشود؟ در حالی كه دارایی معمولا پس از تولید و درآمد اقدام به تشخیص و دریافت مالیات میكنند.
این شد كه با ارائه اسناد و مدارك، به دارایی اثبات كردم املاك پدری را میفروشم و هزینه پیشرفت علم و كوشش در راستای باقی گذاردن نام نیك از پدر و خودم میكنم اداره دارائی اما میگوید قبول نداریم. از همه عذاب آورتر این است كه هشت سال دفاع مقدس علیه رشوهخواری، بیكاری، نفهمی و خرابكاری بعضی عوامل فاسد دولتی صرف كردن و تلاش برای تبیین نظرات مقام معظم رهبری، درنهایت میخواهند مالیاتش را هم بگیرند!
سازنده راهنمایی شده است!
بعدها به نقل از یك منبع آگاه در اصفهان مشخص شد كه مسئله بستر رودخانه زیاد مطرح نیست و با ساخت گلخانه در محل مذكور به شرط رعایت مسائل قرنطینهای موافقت شده اما برای بخشی دیگر از باغ باید مجوزهای تغییر كاربری اخذ میشده كه مورد موافقت سازنده قرار نگرفته است.
نظام مهندسی كشاورزی
همیشه آرزو داشتم تشكیلاتی وجود میداشت تا كشاورزی صحیح و حفظ محیطزیست را به جامعه ما معرفی كند. فكر كردم شاید همین نظام مهندسی كشاورزی كه 16 سال از تشكیل آن میگذرد و خواستهاند یك سر كار هم دست خودشان باشد به همین منظور بوده است زیرا دانشگاهها نتوانستهاند وظیفه خود را انجام دهند. دانشگاهها مزرعه و گلخانه و دامداری و مرغداری برای مهارت آموزشی دانشجوها ندارند.
تأخیر نظام مهندسی كشاورزی اصفهان در صدور مجوز گلخانه
این بود كه به امید پیدا كردن پشتیبان به جلسه معرفی رئیس و نمایندگان دوره اخیر نظام مهندسی كشاورزی اصفهان رفتم تا اعتراضات خود را به اطلاع نظام مهندسی برسانم كه نظام مهندسی كشاورزی، باید پشتیبان كشاورزی پیشرفته و مبتكر روش كسب و كارهای نوین و افكار نو در كشاورزی و منابع طبیعی باشد؟
اما متاسفانه متوجه شدم از آنجا كه مدیر سازمان جهاد كشاورزی اصفهان عضو نظام مهندسی است و با مجوز احداث باغ گیاهشناسی با رویكرد گردشگری در املاك اینجانب با هزینه نیكوكاران مخالفت كرده، آن را معطل گذارده و به تبع یكی از زیردستان خود بهعناوین مختلف صدور مجوز را به تاخیر انداخته اما در سخنرانی ادعا میكند و شعار میدهد كه سازمان نظام مهندسی باید پیگیر این باشد كه چرا مجوز فعالیتهای جدید را نمیدهند! خودشان صدور مجوز را بدون دلیل روشن و به ناحق به تاخیر میاندازد و تازه از نظام مهندسی كشاورزی میخواهد كه با پدیده غیرقانونی -صادر نشدن مجوز- مقابله كنند!
متاسفانه طی هشت سال پیگیری، نتیجه آن همه شكایت و عریضهها صفر بوده و هیچگاه از مدیر امور اراضی یا رئیس سابق و لاحق اداره آب سوال نكردند، چرا نمیگذارید مردم كار كنند، تولید كنند و مملكت پیشرفت كند.
نپرسیدند حق آبه اصفهان را چه كردید و چرا حالا 60-70 متر جاده پرگرد و خاك برای از بین بردن محصول باغات كشاورزی كنار رودخانه خشك احداث و تازه تا 350 متر به رودخانه مانده را ادعای مالكیت میكنید و میگویید بستر است برای رودخانهای كه 6 ماه در آن قطرهای آب نبوده و در این سال حتی نیم متر زمین از این 350 متر را هم آب نگرفته و حتی حریم 20 متری آن هم خشك بوده است!
سازمان بازرسی و نهادهای نظارتی
به عملكرد مافیای مخالفت با احداث باغ گیاهشناسی ورود كنند
من، كارشناسان و همكارانم پس از 8 سال دوندگی برای احداث باغ گیاه شناسی و میلیاردها هزینه كردن اینك نمیدانیم به كجا پناه ببریم و به چه مقامی بگوییم مدیرانی یافت میشوند كه در این كشور اجازه نمیدهند فردی گوشهای از علم و تخصص خود را كه مدت پنجاه سال در داخل و خارج مملكت فراگرفته را به بروز رساند؟ خاطرنشان كنم فكر میكنم ما را وادار به مهاجرت خودمان و سرمایهمان میكنند.
همچنین پروژه چابهار و كیش را و حتی پروژه احداث باغ گیاهشناسی برای پیدا كردن بهترین گل و گیاه و درخت برای جنوب كشور -اما فساد فشرده منطقه آزاد كیش اجازه نداد- درنهایت فكر كردم آنها پروژههای دولتی بوده و از طریق خودمانیها پیشنهاد نشده بود و فردی از مقامات نفع شخصی از آن نمیبرد، مخالفت كردند و نگذاشتن اجرا شود اما در زمین ارث پدری و كار هم در تخصص من است و سرمایه هم از دوستان داخل و خارج مملكت قرار است تامین شود مسلماً شایسته نیست مخالفت كنند و ترفندها به كار ببندند تا این اقدام ملی صورت نگیرد؛ متأسفانه امروز به این نتیجه رسیدهایم كه اشتباه میكردم.
سالهاست فریاد میزنیم "هل من ناصر ینصرنی" ولی فریادرسی نیست
و حتی همكاران، اقوام و مردم كوچه و خیابان هم بیتفاوتند.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۲۶ و ۲۲۷ - سال ۱۳۹۷
tans.By محمد سعید توکل- عضو هیئت علمی( بازنشسته ) باغ گیاهشناسی ملی ایران- تهران در تاریخ 1398/12/29
با آرزوی موفقیت های بیشتر
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com