نویسنده: لیلا عنبرستانی *
دکتر کامبیز عباسی، رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون وزارت جهاد کشاورزی، در نشست خبری 28 آذرماه با اشاره به اینکه 35 درصد افزایش تولید محصولات کشاورزی سهم مکانیزاسیون در این بخش بوده گفت :در طی این برنامه فنی و تخصصی 12 ساله شاهد دستاوردهایی در این بخش بودیم اعماز 6500 میلیارد تومان سرمایهگذاری در حوزه مکانیزاسیون مبتنیبر تسهیلات بانکی با حمایت بانک کشاورزی و تعامل آن با جهاد کشاورزی که در طی 5 سال اولیه این برنامه انجام شد.
وی با اشاره به مشکلاتی که توسط مکانیزاسیون در این دوره حل و فصل شد افزود :یکی از مهمترین دستاوردهای این بخش مکانیزه شدن کاشت، داشت و برداشت برنج کشور است که از 10 درصد به 80 درصد رسید بطوری که 50 تا 60 درصد هزینه تولید کاهش یافت و ضایعات این بخش به کمتر از یک درصد رسید.
عباسی پرونده برنج کشور در حوزه مکانیزاسیون را بسته شده عنوان کرد و اظهار داشت :در حوزه غلات 95 درصد برداشت بهصورت مکانیزه انجام میشود که براین اساس با کمتر از 4 درصد ضایعات در زمینه کاشت گندم 75 درصد بهصورت مکانیزه انجام میشود در حالی که در ابتدای دولت کشت مکانیزه نزدیک به 45 درصد بود؛ در محصولات ردیفی مثل ذرت علوفهای 99 درصد بهصورت مکانیزه کاشت و برداشت میشود.
وی تصریح کرد :ما شاهد دوران طلایی در تأمین ماشینهای کشاورزی بودهایم بهطوری که کشاورزان به سادگی صاحب تراکتور شدند و در حوزه مکانیزه محصولات بهصورت مکانیزاسیون مرسوم کشور مثل تأمین تراکتور دیگر مشکلی نداریم بهطوری که 97 هزار دستگاه تراکتور در اختیار جامعه کشاورزی قرار گرفته و همچنین 2100 دستگاه کمباین برداشت غلات وارد مزارع کشور شد.
رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون در ادامه اشاره کرد :در حوزه باغبانی رشد 137 درصدی را شاهد بودیم به طوری که بیش از 7 هزار دستگاه وارد عرصه باغبانی شد.
وی مهمترین اتفاق در حوزه مکانیزاسیون را توسعه روشهای خاکورزی حفاظتی دانست و بیان کرد :نزدیک به 20 هزار دستگاه ماشینهای خاکورزی حفاظتی در اختیار کشاورزان قرار گرفت و در طی این ایام توانستیم به رقم 2 میلیون هکتار از اراضی کشور تحت پوشش کشاورزی حفاظتی و عملیات خاکورزی و بیخاکورزی دست یابیم.
عباسی در ادامه به محصولاتی که در این بخش تحت پوشش قرار گرفتند اشاره کرد و افزود :محصول کلزا حدود 20 درصد و حبوبات 14 درصد تحت پوشش این بخش هستند.
عباسی پیشبینی کرد که تا پایان برنامه ششم اتفاقات بزرگ و نگرش نوین در تغییر رفتار با خاک و بقایای گیاهی که به مراتب آن شاهد 2 تا سه مرحله کاهش آبیاری است دست خواهیم یافت. در حوزه سیاستهای اقتصادی کشور عباسی گفت :با توجه به اهمیت مکانیزاسیون، این بخش شامل ارز دولتی شد از آن جمله میتوان به زراعت برنج و دستگاههای شیردوشی در بخش دام و همچنین کالاهای نهایی که مشمول قیمتگذاری میشوند اشاره کرد که خوشبختانه دولت نیز با این درخواست مساعدت کرد.
رئیس مرکز مکانیزاسیون، لاستیک را در حوزه مکانیزاسیون مهم تلقی کرد و افزود :اهمیت لاستیک در حوزه مکانیزاسیون بسیار بیشتر از بخش حملونقل است و ما انتظار توجه بیشتر صنعت در این مسئله را داریم به طوری که اولویت تولید را لاستیکهای ماشینهای کشاورزی قرار دهند. وی در ادامه اشاره کرد :کشاورزان نارضایتیهایی در این بخش دارند اعم از 2 برابر شدن قیمت لاستیک که این نگرانکننده است.
عباسی تصریح کرد :سوخت بخش کشاورزی 8 درصد بوده که حدود 4 درصد آن در بخش مکانیزاسیون مصرف میشود این مطلب نشاندهنده بیاثری مکانیزاسیون در بخش قاچاق است و ما نیازمند حمایت از طرف وزارت نفت هستیم که به فکر تهیه کارت سوخت برای کشاورزان باشند. عباسی گفت :در حوزه پلاکگذاری 212 هزار دستگاه در 5 سال پلاکگذاری شدند که تخفیف 30 درصدی بیمه موجب تسریع این روند شد اما با وجود شروط الزامی معاینه فنی تراکتور و کمباین که عامل بازدارنده این برنامه است، شاهد کندی روند پلاکگذاری هستیم و درخواست اولویت پلاکگذاری را داریم.
وی درباره نمایشگاه ماشینها، نهادهها و سیستمهای نوین آبیاری دی ماه به خبرنگاران گفت :یکی از بهترین نمایشگاههای کشاورزی که در کشور داریم در زمینه ماشینهای کشاورزی صنعت و آبیاری نمایشگاه تهران است و جزو بهترین نمایشگاهها بهصورت فنی و موقعیت مکانی است که صاحبان تکنولوژی در این نمایشگاه حضور دارند.
رئیس مرکز مکانیزاسیون ادامه داد :این نمایشگاه بهصورت فنی و تخصصی مدیریت میشود که شامل کارگاههای آموزشی متعددی است. حدود 14 کارگاه در این نمایشگاه از قبیل فناوریهای نوین، مشکلات حوزه صنعت مکانیزاسیون، صنعت آبیاری، استانداردسازی ماشینهای کشاورزی برای مراجعهکنندگان در نظر گرفته شده است که با آخرین یافتههای ماشینهای کشاورزی آشنا شوند.
عباسی بیان کرد :تا امروز 170 شرکت داخلی در این نمایشگاه حضور پیدا کردهاند و همچنین شرکتهای بینالمللی متعددی برای حضور در نمایشگاه علاقه نشان دادند.
عباسی در حوزه استانداردسازی اظهار داشت :بهطور میانگین سالانه هزار نوع ماشین، لوازم و تجهیزات کشاورزی و آبیاری را با کمک 36 واحد و شرکت دانش بنیان و آزمایشگاههای وزارت جهاد کشاورزی مورد آزمون و ارزیابی و استانداردسازی قرار میدهیم.
وی تصریح کرد :خوشبختانه در سال گذشته موفق شدیم تا عنوان واحد همکار مرجع سازمان ملی استاندارد را از آن خود کنیم، به تازگی نیز تأیید نوع تراکتور در مرکز توسعه مکانیزاسیون در حال انجام است.
وی گفت :اعتقاد بر این است که تحریم نتوانسته محدودیت ایجاد کند چه بسا کشاورزان ما بهرهورتر هم شدهاند و نیاز قطعات یدکی کمتری پیدا کردهاند.
عباسی با تأکید بر اینکه میتوانیم در نمایشگاه دی ماه اصلاحات خودمان را انجام دهیم افزود :تمام نیازهای ما، برنامههای اجرایی و تمام خواستههای ما و کشاورزان در این نمایشگاه به ظهور میرسد.
عباسی با اعلام این مطلب که در حوزه فناوریهای نوین در بخش نمایشگاهی از تکنولوژی سامانه نوین ضد تگرگ، چاه معکوس و... اقداماتی انجام گرفته اذعان داشت :با توجه به اینکه خسارتی 10 هزار میلیاردی را از سرمازدگی تجربه کردیم، در حال حاضر این تکنولوژی وارد کشور شد و بر همین اساس بومیسازی آن در آذربایجان غربی و شرقی انجام گرفت.
وی ادامه داد :مسئولین نمایشگاهها موظف هستند اقداماتی انجام دهند تا کشاورزان از تمام نقاط به این نمایشگاهها بیایند و از نزدیک با تکنولوژی ماشینهای کشاورزی آشنا شدند.
دکتر علیرضا صدرزاده، مجری سومین نمایشگاه مکانیزاسیون کشاورزی در ادامه نشست، با برشمردن ویژگیهای این نمایشگاه گفت :این نمایشگاه بعد از سه دوره برترین و بزرگترین نمایشگاه کشاورزی اعلام شد که 170 شرکت تا این لحظه در آن ثبت نام کردهاند و پیشبینی ما حضور بالای 200 شرکت در این نمایشگاه میباشد. همچنین کشورهای فرانسه، ایتالیا، چین و ترکیه نمایندگی و حضور مستقیم دارند و ما شاهد آخرین تکنولوژیها در زمینههای مختلف مکانیزاسیون کشور، سیستمهای نوین آبیاری و نهادههای کشاورزی خواهیم بود. وی ادامه داد :در این دوره کارگاههای آموزشی با حضور اساتید حوزههای مختلف برای کارشناسان جهاد کشاورزی استانها و همچنین کشاورزان نمونه برگزار خواهد شد که تسهیلاتی نیز برای هیأتهای بازدیدکننده مانند دورههای قبل در نظر گرفته شده است و ما میزبان آنها خواهیم بود.
صدرزاده در پایان خاطر نشان کرد :با توجه به شرایط تحریمها نه تنها حضور کشورهای خارجی کمرنگتر نشده بلکه تعداد شرکتهای داخلی و توسعه فناوری در این بخش افزایش یافتهاست.
* دانشجوی دکترای مکانیزاسیون کشاورزی
ماهنامه دام و کشت و صنعت - ۲۲۴ و ۲۲۵ - سال ۱۳۹۷
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com