نویسنده: امیرهوشنگ سمنانی
در اسفند ماه 97 -12-14- نمایشگاهی تحت عنوان "چهار دهه دستاوردهای كشاورزی، صنایع تبدیلی، تكمیلی، پیشرفتهای غذایی، صادرات و فعالیت تشكلهای جهادی" در مصلای تهران برگزار شد.
فارغ از مشكلات عدیده در مبحث تولید و موانع مالی و ارزی كه همواره مشكلساز است، پیشرفت در صنایع تبدیلی و تكمیلی را میتوان از نقاط قوت دوران پس از انقلاب برشمرد و امروزه كشور پیشرفت قابلتوجهی نسبت به 40 سال قبل در بسیاری از زمینههای تولیدی و صنایع داشته كه این فاصله مرهون زحمات شبانهروزی تولیدكنندگان vو مدیران و برنامهریزان است.
این درحالی است كه كشور سالهاست با تحریمهای مختلف دست به گریبان بوده و دولتها میبایست با این فشارها امور مختلف در زمینه كشاورزی، صنعت دام و طیور و صنعت غذا را حل و فصل كرده و حتی نیمنگاهی به صادرات و ارزآوری كشور نیز داشته باشند.
اما از زمانی كه بحث رقابت در بخش خصوصی پدید آمد و دولت سعی كرد این بخش با توان و قدرت رقابتپذیری بیشتری پا به عرصه تولید گذارد و در راستای كوچك شدن دولت و از طرفی تقویت سیستم واحدهای خصوصی تا این لحظه توانستهایم كشور را در موقعیت مناسب تولید قرار دهیم.
اما با تمام كارهای انجام شده در این زمینه، هنوز فعالیت نهادهای خصوصی كمرنگ و بعضا با حداقل كارآمدی روبهروست كه البته در این جا مجال پرداختن به تمامی ابعاد مسئله وجود ندارد؛ اما همگی در یك موضوع اشتراك نظر دارند و آن هم حمایت بخش دولتی است كه یكی از راهكارهای آن برپایی نمایشگاههای تخصصی در زمینههای مختلف و عرضه دستاوردهای تولیدكنندگان در داخل و خارج از كشور است.
متأسفانه در این نمایشگاه نیز بیشتر تشكلها، انجمنها و اتحادیهها به چشم میآمدند و واحدهای خصوصی بسیار اندك و گاهاَ زیرنظر سیستمهای دولتی دارای غرفه بودند كه میبایست سازوكاری اندیشیده میشد كه این واحدها به تعداد بیشتری و در فضای مناسبتری به فعالیت میپرداختند. چرا كه پس از چهل سال تصدیگری دولت در بخشهای مختلف و نبود توان مناسب برای پیشبرد اهداف بهنظر میرسد اعتماد به بخش خصوصی تسهیلگر چرخ صنعت است.
ضمن آن كه پیشنهاد میشود این نمایشگاه در دوره بعد در محل نمایشگاه بینالمللی تهران و در سطحی وسیعتر برگزار گردد چرا كه وجهه نمایشگاه در گروههای تخصصی ركن اصلی برای بهشمارش درآمدن عرضه و میزان تقاضا است.
از دیگر نقاط ضعف این نمایشگاه اطلاعرسانی محدود كه متأسفانه منجر به بازدیدكننده كمی از طرف مردم و اهل فن شده بود و نارضایتی غرفهداران را در پی داشت.
به هرحال ضمن تقدیر از برپاكنندگان این دست نمایشگاهها امید داریم كه در آینده استقبال بیشتر و مناسبتری هم از طرف بخش خصوصی و هم متولیان دولتی كشاورزی، صنعت دام و طیور و صنعت غذا صورت پذیرد و ضمن آن كه ابعاد بینالمللی نمایشگاه صورت واقعی داشته و از كشورهای مختلف جهان و متخصصین خارجی بهمنظور بازدید از این نمایشگاه رغبت و استقبال خوبی صورت گیرد.
با توجه به پتانسیل و ظرفیتهای بالقوهای كه در كشور وجود دارد، امید آن داریم كه در دهه پنجم انقلاب این پیشرفتها و دستاوردها ادامه داشته و صادرات محصولات ما در اقصی نقاط دنیا بیش از پیش توزیع و استفاده شود.
ماهنامه دام و کشت و صنعت- شماره ۲۲۸- ۱۳۹۸
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com